De 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg is op weg naar New York om daar te spreken tijdens de Climate Action Summit. Die Summit is pas eind September, maar Greta doet -wegens het klimaat- niet aan vliegen en reist dus per boot. Per zeiljacht om precies te zijn. Eentje die met zonnepanelen is uitgerust en onderwater turbines.
Vertrek vanuit Plymouth
Ze vertrok vorige week woensdag 14 augustus vanuit Plymouth in Groot-Britannië. Voor haar vertrek hield ze nog een speech waarin ze hoopvol stelde dat de manier van denken van mensen aan het veranderen was. “Zelfs als het niet genoeg is en niet snel genoeg gaat, dan is het toch niet voor niets.” Al maakt ze zich geen illusies: op de vraag of ze de Amerikaanse president Trump zou kunnen overtuigen, antwoordde ze kort en bondig met ‘nee’. “Zo bijzonder ben ik nou ook weer niet. Ik kan niet iedereen overtuigen.”
Kamperen op een achtbaan
De reis verloopt tot nu toe voorspoedig, al vergelijkt Greta Thunberg het op twitter met het kamperen op een achtbaan. Augustus is niet per se de beste maand om de oceaan over te steken in verband met het orkaanseizoen. Vrijdag liet de kapitein van het schip, Boris Herrmann, nog weten dat iedereen een beetje zeeziek was (behalve Greta dus), terwijl het zaterdag juist windstil was en dus volop tijd voor spelletjes (die Greta maar bleef winnen).
Klimaatneutraal reizen
Overigens is de reis van Greta Thunberg niet helemaal klimaatneutraal, zo berekende het Duitse tijdschrift Der Spiegel. De crew van 6 man ziet terugzeilen namelijk niet zitten en neemt dan het vliegtuig. In ruil daarvoor vliegt een kersverse crew naar New York om het schip terug naar Europa te zeilen. In principe had een enkel vliegticket voor Greta Thunberg dus minder impact gehad, ook al compenseren de bemanningsleden hun vliegreis wel.
Symbolische waarde
Eén ding is in ieder geval zeker: Greta Thunberg trekt wel de aandacht met haar reis en wakkert wellicht onze vliegschaamte aan. En ook Der Spiegel vindt het uiteindelijk wel een mooi initiatief van Greta. “Het laat goed zien hoe ondoenlijk het tegenwoordig is om klimaatneutraal te reizen” schrijft het blad. “Als je ziet dat er over de hele wereld aandacht wordt besteed aan deze reis, dan heeft het zeker symbolische waarde.”
Neem jij nog wel eens het vliegtuig of heb je last van ‘vliegschaamte’? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
8 gedachten over “Greta Thunberg steekt per zeilboot de oceaan over voor het klimaat”
Vreemd dat mijn reactie verwijderd blijkt te zijn. . Gisteren nog aanwezig en nu niet meer. Strookt zeker niet met de verheerlijking van greta en haar klimaat doemdenken.
Geen vliegschaamte….nee absoluut niet. Ik heb familie die heel ver woont…per boot of trein ga dit weken duren om hun te bezoeken.. . Trouwens vervuiling en klimaatsverandering zijn twee verschillende dingen… klimaatsverandering is al van altijd….zo is dit nu eenmaal….en CO2….bestaat maar voor drie procent in onze atmosfeer….en dit is nooit bewijzen dat dit klimaat verandert..punt..dit is geen gif…sterker nog zonder CO2 ga wij allemaal dood…the science is not settled.
Shame on you(r ingorance), Antonie! Denk jij nu echt dat het postuum cremeren in minder dan honderd jaar van honderden miljarden dieren die op aarde honderden miljoen jaren duurzaam hebben rondgelopen géén enkele impact gaat hebben op het tot nu toe zachte klimaat waarin onze beschaving heeft kunnen gedijen. En ja, de hoeveelheid broeikasgas was in de lange aardse evolutie zeker veel hoger geweest dan nu en de temperatuur tropisch hoog, maar toen leefden er geen mensen die zo nodig alle werelddelen willen bezoeken en de dino’s die toen vlogen deden dat zeker niet door de restanten van hun illustere voorgangers te verbranden. CO2 is goed voor planten, maar trop is teveel en teveel is trop, zeker aan het ontbossingstempo dat nu bezig is.
Btw, met Skype kan je ook uw familie bezoeken, zo vaak je maar wilt.
Sinds ik milieubewuster leef, wil ik zo weinig mogelijk vliegen. Ik heb nog steeds de wens om veel van de wereld te zien (o.a. LOTR filmlocaties in Nieuw Zeeland), maar zolang vliegen niet significant duurzamer wordt, staat die wens in de ijskast. Ik vlieg ook lang niet ieder jaar (nooit gedaan ook), maar toen we van het voorjaar met het vliegtuig naar Schotland gingen, had ik toch wel een beetje vliegschaamte. Liever was ik met de trein of de boot gegaan, maar dan zouden we 2 dagen (enkele reis) onderweg zijn geweest. Vliegen was by far de meest praktische optie. Wel hebben we milieutaks toegevoegd aan ons ticket en ik heb na afloop onze reis ook gecompenseerd via Trees4All.
Een roeiboot is klimaatneutraal, het jacht waar Greta mee vaart zeer waarschijnlijk niet ????
Ja absoluut…..dit was veel milieu vriendelijker voor haar per vliegtuig…blijk nu dat een bemanning van vijf naar Amerika moet vliegen om dat mooie boot op te gaan halen.
In het geheime ruimte programma van de VS wordt gevlogen met technieken zonder fossiele brandstof. Maar dat mag geen mens weten natuurlijk. We kunnen dus in principe vliegen zoveel we willen met deze techniek maar de elite wil dit (nog) niet want hun verdienmodellen lopen dan gevaar.
In de ruimte waar geen luchtweerstand of zwaartekracht moet overwonnen worden, kan men gebruik maken van hoogenergetische fotonen als stuwkracht om zeer hoge snelheden te bereiken. Het is al lang bekend dat de NASA daaraan werkt, maar die techniek is in de aardse atmosfeer niet bruikbaar. Enkel een ionenmotor zou mogelijk zijn, maar de energie om de lucht eerst te ionizeren alsvorens deze dan te versnellen kost ontiegelijk veel energie.
Reacties zijn gesloten.