Hoe wil je straks terugkijken op je leven? Wat wil je hebben gedaan? Wil je iets hebben neergezet? Met andere woorden: heb je een bepaald doel met je leven; is er een droom, een visie?
Cirkeltje
Veel mensen dromen wel van ‘iets’, maar wat dat ‘iets’ dan precies is, blijft vaag. Vaak heeft het iets te maken met vrijheid; met ruimte om te kunnen doen waar je zin in hebt.
Maar op de korte termijn moet er natuurlijk gewoon brood op de plank komen! Dus wellicht is het werk dat je doet niet zo geweldig… Maar ja, je moet wat, hè.
En voor je het weet vult het leven zich met werken, het onderhouden van het huishouden en relaties en een beetje bijkomen van dit alles (=tv-kijken en af en toe op vakantie).
Al met al maakt dit dat je werkt om te kunnen leven, om dat leven dan weer in te vullen met werken. Tja, beetje een cirkelsituatie…
“Ja, maar wat dan?!”
Ik snap hoe het werkt. Het is niet voor niets dat bijna iedereen kiest voor deze manier van werken en leven. Hiervan afwijken is lastig, eng en onzeker. Plus, waarschijnlijk weet je helemaal niet precies waar je dan wél van droomt!
Dus soit, ik ga gewoon weer…:
- … zinvol werk doen wat ik best wel saai vind.
- … nutteloos werk voor nutteloze bedrijven doen.
- … mezelf opnieuw wijsmaken dat ik mijn werk wél leuk vind.
- … enz.
Maar goed, is dit eigenlijk niet ontzettend jammer, dat massale niet-doen-waar-je-blij-van-wordt-omdat-je-zo-realistisch-bent?
Waar te beginnen
Alles bij elkaar opgeteld is het best een sneue aangelegenheid, dat werken in de 21e eeuw. De doodse kantoortuinen, de ontelbare laten-we-doen-alsof-wij-en-ons-werk-ontzettend-belangrijk-zijn-gesprekken-en-vergaderingen, de gerichtheid op het eigenbelang i.p.v. het grotere geheel, het slopen van de aarde en de bizarre ongelijkheid tussen beroepsgroepen en maatschappelijke posities.
Maar wat doe je eraan? Want natuurlijk kunnen we ons verzetten tegen ‘het systeem’. Wie weet krijgen we dat op den duur veranderd en worden er maatregelen getroffen die mens, dier en planeet ten goede komen. Zo zou het basisinkomen al een grote impact hebben op het welzijn van mensen en zou het waarmaken van dromen hierdoor een stuk makkelijker worden. Dergelijk verzet juich ik daarom zeker toe, maar wat is het alternatief voor jou als individu in de tussentijd…?
Doe… iets!
Ik zeg niet dat je je baas een “I’m out!”-mailtje moet sturen. Je hoeft van mij ook geen camper te kopen en daarmee de wereld over te reizen. En nee, je hoeft niet op surfles in Portugal, je mag de Indiase yogascholen links laten liggen en als je geen Insta-filterfoto’s wilt maken van je lijnzaad-smoothie op Bali vind ik dat ook helemaal prima.
Waar ik wél graag een pleidooi voor zou willen houden, is om te luisteren naar dat stemmetje.
Dat je jezelf de vraag durft te stellen: wat zíjn eigenlijk mijn dromen?
Want hoe eerlijk ben je naar jezelf? Leid je een leven dat overeenkomt met wie jij daadwerkelijk bent? Of knaagt het een beetje en vraag je je af wat er nog meer mogelijk is?
Durf
De belangrijkste stap is eigenlijk heel eenvoudig: geef jezelf de ruimte om op onderzoek uit te gaan. Ga jezelf dingen afvragen, stel kritische vragen. Waarom doe je wat je doet?
Soms leeft bij mensen het idee dat als ze eenmaal iets gaan doen met dit ‘stemmetje’, ze binnen mum van tijd alles kwijt zullen raken. Maar je kunt dit proces aangaan op een manier die bij jou en jouw comfortzone past. Je bent er zelf bij en bepaalt zelf waar je klaar voor bent.
Dus praat over die vage of concrete dromen met je partner, vriendin of oma. Doe cursus [A], plan dat gesprek in met persoon [B]. En werk er een avond per week aan of ruim je zaterdag ervoor in.
Want of je nu in reïncarnatie, in een hemel of in volstrekt niets gelooft, je leeft dit leven nu, dus vraag jezelf eens af wat het voor jou echt betekenisvol zou maken.
Uiteindelijk word je daar blij van en lig je een stuk relaxter op dat sterfbed :-).
In de woorden van Howard Thurman:
“Don’t ask yourself what the world needs. Ask yourself what makes you come alive, and go do that, because what the world needs is people who have come alive.”
Weet je niet wat je later ehh nu wil worden? Check mijn e-course “Wat wil ik nou echt?!