Het is alweer anderhalf jaar geleden dat Natascha Hendriks (24) een jassen-collectie lanceerde, gemaakt van plastic flesjes. In de tussentijd is veel gebeurd: ze heeft de overstap gemaakt naar duurzame badmode en haar zusje Anouschka (21) is nu onderdeel van het team. De nieuwste collectie badmode is gemaakt van oude visnetten. HetkanWEL sprak met Natascha.
“Twee jaar geleden waren mijn zusje en ik op zoek naar een duurzame bikini van een Nederlands merk, maar we konden het niet vinden. Vrij snel dachten we: hé, misschien kunnen we dit zelf wel realiseren”, vertelt Natascha. De zusjes verdiepten zich in het proces van idee tot de productie van duurzame badmode. “We hebben een Italiaans bedrijf gevonden dat visnetten en ander nylon afval verwerkt tot nieuw garen. Een betrouwbare fabriek in Portugal maakt de bikini’s.”
In de zoektocht naar betrouwbare partners schakelden Natascha en Anouschka de hulp in van andere duurzame bedrijven. “We hebben verschillende duurzame Nederlandse kledingmerken benaderd en gevraagd waar zij de boel laten produceren. Het is leuk om te merken dat deze bedrijven bereid zijn om te helpen. We zien elkaar niet als concurrent, want we werken allemaal aan hetzelfde doel: een duurzame wereld.”
Catch of the day
De nieuwe collectie duurzame badmode heet ‘Catch of the day’: alle kledingstukken zijn vernoemd naar bedreigde zeedieren. “We vinden het belangrijk om bewustzijn te creëren. Als je iets hebt besteld, kom je erachter waarom het zeedier een bedreigde soort is.” JUNGL houdt ook bij het verpakken en verzenden rekening met duurzaamheid. De verpakking is gemaakt van gerecycled materiaal en de pakketjes worden per fiets naar het postorderbedrijf gebracht. “Iedereen krijgt ook een tasje dat gemaakt is van biologisch katoen. Op de tasjes staat: ‘je kan mij ook gebruiken voor je sokken en groenten’. Zo bieden we mensen een alternatief voor het gebruik van plastic zakjes.”
Microplastics
Als je producten maakt van gerecycled plastic, heb je altijd te maken met microplastics. Dat is ook het geval bij de duurzame badmode van JUNGL. Natascha: “We raden aan om de bikini’s niet te wassen in de wasmachine, maar te spoelen met de hand. Wie de bikini toch in de wasmachine wast, kan het beste een waszak gebruiken die de eventueel loslatende microplastics tegenhoudt.”
Bewustzijn
De zusjes vinden het belangrijk om bewustzijn te creëren over dit onderwerp, vooral bij de jongere generatie. “We geven regelmatig lessen op scholen. We vertellen wat wij hebben gedaan en leggen uit wat je zelf kunt doen voor een betere wereld. Sommige kinderen leren van huis uit misschien niks over klimaatverandering, maar zijn wel enthousiast als ze ons verhaal horen. We hopen dat deze kinderen het vertellen aan de ouders en op die manier voor verandering zorgen. De volgende generatie moet aan de slag!”
1 gedachte over “Deze duurzame badmode is gemaakt van visnetten”
I view something really special in this site.
Reacties zijn gesloten.