Nieuwe woonvormen in de zorg krijgen subsidie

De zorg heeft behoefte aan vernieuwing, daar zijn we het ongetwijfeld over eens. Hier en daar ontstaan nieuwe wooninitiatieven, maar vaak komen deze lastig van de grond. En dat is zonde. Daarom kunnen burgers met een goed idee voor een ‘levensloopbestendige woonvorm’ nu middels een subsidie financiële hulp krijgen. 

Nieuwe woonvormen moeten ervoor zorgen dat ouderen langer vitaal blijven, zich minder eenzaam voelen en meer betrokken blijven bij de samenleving. Uiteindelijk zal dan ook bespaard kunnen worden op zorgkosten, is het idee. Via de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ) wordt het makkelijker om een nieuw initiatief te realiseren.

De subsidieregeling

Fase 1

Heb je een goed idee? Dan kun je subsidie aanvragen om de haalbaarheid van het plan te laten onderzoeken. Dit wordt de initiatieffase genoemd. Per project is hiervoor maximaal 20.000 euro beschikbaar. In totaal kunnen hiermee jaarlijks ongeveer 70 tot 90 plannen gerealiseerd worden.

Fase 2

De overheid biedt ook steun voor de fase waarin je het projectplan voor een wooninitiatief ontwikkelt en de bouw voorbereidt (de ontwikkelingsfase). In deze fase staat de overheid garant voor 90 procent van een lening. Dat is een borging van maximaal 180.000 euro per project. Jaarlijks kunnen ongeveer 55 projecten in deze fase gefinancierd worden met een subsidie.

Fase 3

In de laatste fase staat de overheid garant voor een achtergestelde lening van maximaal 15 procent van de stichtings- of wervingskosten. Dat zijn bijvoorbeeld de bouwkosten, advieskosten en onvoorziene posten. De overheid verwacht jaarlijks ongeveer 50 projecten te kunnen steunen in deze fase.

Iedereen die een nieuwe woonvorm in de zorg wil ontwikkelen, bouwen of verwerven, kan in aanmerking komen. Je moet wel aan een paar voorwaarden voldoen. Voor de eerste fase, waarin je jouw project kunt laten onderzoeken op haalbaarheid, kun je tussen 15 april en 31 december 2019 een aanvraag doen. Voor de andere twee fases kan de bank een aanvraag voor jou doen.

Nieuwe zorg

De Knarrenhof is een mooi voorbeeld van een nieuwe woonvorm in de zorg. Woningen staan gegroepeerd om een gezamenlijke tuin, zoals de hofjes van vroeger. Het basisprincipe is ‘noaberschap’: liever een goede buur dan een verre vriend. “Als mensen minder eenzaam zijn en gezien worden, dan hebben ze aantoonbaar minder behoefte aan zorg en dat leidt tot lagere zorgkosten,” legt Peter Prak uit, initiatiefnemer van De Knarrenhof.

Ook Erfdelen is een relatief nieuw initiatief dat in het rijtje van nieuwe woonvormen past. Dit is een woonmodel waarbij een bestaande boerderij getransformeerd wordt tot kleine woongemeenschap. Volgens de initiatiefnemers zijn steeds meer ouderen op zoek naar een sociale en groene woonvorm. Een boerderij zou een ideale locatie kunnen zijn om samen te wonen op een duurzame, sociale en gezellige manier.

Ken jij nog mooie voorbeelden van nieuwe woonvormen in de zorg? Laat het ons weten in een reactie.

Over de schrijver

1 gedachte over “Nieuwe woonvormen in de zorg krijgen subsidie”

Reacties zijn gesloten.