Een woning huren en tegelijkertijd investeren in duurzaamheid: dat is wat woningbouwcoöperatie De Warren in Amsterdam voor ogen heeft. Deze coöperatie is de eerste Nederlandse nieuwbouwcoöperatie, die door de bewoners zelf is opgericht. Met behulp van crowdfunding willen ze 36 duurzame en betaalbare huurwoningen realiseren op Centrumeiland in IJburg, Amsterdam.
Energieneutraal
De woningen moeten energieneutraal worden. Zo komt er een groen dak en een ‘levende’ gevel voor bijen, vogels en andere dieren. Verder willen ze bij de bouw gebruik maken van gerecyclede materialen. Het gebouw zal voor het grootste deel bestaan uit hout, dat CO2 opslaat. Naast de huurwoningen komen er ook gemeenschappelijke ruimtes in het gebouw, zoals een klein theater, co-werkplekken en een yogaruimte.
Gerard Roemers, duurzaamheidsexpert en bestuurslid van De Warren: “Door gemeenschappelijk te ontwikkelen, kunnen we zelfs binnen het budget voor een sociale- en middeldure huurwoning blijven en tegelijkertijd ook investeren in duurzaamheid. Zo kunnen we bijdragen aan de transitie naar een duurzame, circulaire en klimaatneutrale economie.”
Centrumeiland
De wooncoöperatie werd in 2017 opgericht door een groep mensen, die hun gemeenschappelijke droom van groen wonen samen wilden realiseren. Inmiddels bestaat de groep toekomstige huurders uit een groep van 50 ontwerpers, ondernemers en kunstenaars. Vorig jaar wonnen ze een tender-wedstrijd voor een kavel op Centrumeiland op IJburg in Amsterdam. Ze hopen begin 2021 in de huurwoningen te kunnen trekken.
Crowdfunding
Die woningen worden dus gedeeltelijk gefinancierd met behulp van crowdfunding. En met succes, want in de eerste week haalde De Warren al 77.000 euro op. Dat is 77% van het streefbedrag van 100.000 euro. Dit bedrag is nodig om de financiering rond te krijgen en zo de bouw te kunnen garanderen. De Duitse GLS Bank financiert 75% van de kosten. Nederlandse banken zijn niet ingericht op het lenen van geld aan dit soort coöperaties. Daar liep ecodorp Boekel in Brabant ook al tegenaan.
Gemeenschappelijk ontwikkelen, bouwen en wonen
“De Warren wil een voorbeeld zijn voor een nieuwe manier van gemeenschappelijk ontwikkelingen, bouwen en wonen,” zegt Chandar van der Zande, voorzitter van De Warren. Een obligatie kost 250 euro. Over dat bedrag krijg je een rente uitbetaald, die varieert van 2,2% tot 2,7% (afhankelijk van de looptijd van de obligatie). “Nu kan iedereen in ruil voor een mooie rente investeren in groen wonen.” De actie loopt nog tot 30 april 2019, want als het eerste streefbedrag bereikt is zal de crowdfunding open blijven staan voor een nieuw streefdoel. Daarbij staat voorop dat De Warren geen winst maakt.
Een klein dorp in de stad
De Warren is geen Stichting waar het bestuur beslist, maar een vereniging waar de leden zeggenschap hebben. “Ze hebben invloed op het ontwerp, de verdeling van de woningen en bepalen de functies die erin komen. Alles onder het beding dat het kostendekkend is,” zei Chandar een paar maanden geleden in Het Parool. “Wij willen een klein dorp in de stad. Mensen moeten voor elkaar kunnen zorgen. En we willen een grote stap vooruitzetten als het gaat om milieuvriendelijk wonen.”
De Warren is de eerste wooncoöperatie in Nederland waarbij huurders beschikken over hun eigen huizen. Bovendien gaat het hier om betaalbare huizen van onder de duizend euro per maand.
Wat vind jij van dit initiatief? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
5 gedachten over “Duurzaam huren: deze mensen richtten een eigen wooncoöperatie op”
Pingback: Duurzaam en sociaal samenwonen in woongemeenschap Wij_Land - hetkanWEL
Prachtig (burger)initiatief en voorbeeld van het kan WEL anders????
Zou het op prijs stellen om op de hoogte te worden gehouden van de ontwikkelingen.
Met de huidige rentestand zou max. € 1000 huur per maand nig te realiseren zijn.
Als initiatiefnemer van De Groene Wijck in Tilburg kan ik niet anders zeggen dat dit weer een mooi voorbeeld van positief burgerschap is!
Je zult iets moeten als de gevestigde woningbouwcorporaties door de overheid worden uitgekleed om achterstandswijken op te kalefateren.
Echt geweldig dit is wat ook ik zoek
Reacties zijn gesloten.