Kweekvlees ligt mogelijk over twee jaar al in de winkel. Dat zei de Nederlandse hoogleraar Mark Post vrijdag tijdens de ProVeg New Food Conference in Berlijn. Hij ontwikkelde in 2013 de eerste hamburger ter wereld, die gemaakt is van gekweekt vlees. In januari voorspelde zijn bedrijf Mosa Meat nog dat het drie jaar zou duren voordat gekweekt vlees op de menukaart in restaurants zou staan en 5 jaar voordat het in de supermarkt zou liggen. Door de vele clean meat startups denkt hij nu dat het eerder zal zijn.
“Steeds meer bedrijven doen mee,” zei Post op Europa’s eerste conferentie ooit over plant-based en cell-based proteïnen als opvolger van het traditionele vlees. “Dat vergroot de kans dat het al binnen twee jaar op onze borden ligt.”
Kweekvlees
Simpel gezegd wordt kweekvlees gemaakt van cellen, die worden afgenomen bij dieren. Die cellen worden in een kweekvloeistof gelegd, waarna ze zich gaan delen en spiervezels vormen. Het vlees dat daardoor ontstaat, kan je eten. Door vlees op deze manier te kweken is 96% minder water nodig en 99% minder land. Ook is de uitstoot van bijvoorbeeld CO2 en methaan 96% minder en zijn er geen chemicaliën of mest nodig, die in het milieu terecht komen.
Vooral gemalen producten
Het blijft voorlopig wel bij gemalen vlees. Er kunnen nog geen lappen vlees gemaakt worden. De vraag is of dat een probleem is, gezien het feit dat de vleesmarkt nu al voor 50% uit gemalen producten bestaat. Denk daarbij aan gehakt, worst en kipnuggets. Het is eigenlijk een beetje dezelfde markt waar ook de vleesvervangers zich in bewegen. Toch wordt er ondertussen wel aan gewerkt om ook in de toekomst hele lappen vlees te kweken, zodat je een gekweekte biefstuk kan eten.
Acceptatie kweekvlees
De vraag is natuurlijk of wij als consument klaar zijn voor dit kweekvlees. Dr. Chris Bryant van de Universiteit van Bath (GB) denkt van wel. Hij doet onderzoek naar de acceptatie van kweekvlees door de consument. “Bekendheid met kweekvlees stimuleert de acceptatie,” zei hij op dezelfde conferentie in Berlijn waar ook Post sprak. “Meer dan 50% van de consumenten heeft nog nooit gehoord van kweekvlees. Het is dus waarschijnlijk dat de acceptatie stijgt als de bekendheid toeneemt.”
Vier voordelen
Hoewel de acceptatie door het publiek wisselt, wordt het steeds meer geaccepteerd door vooral mannen, jongeren en linksgeoriënteerde consumenten. Dat blijkt uit het onderzoek van Dr. Bryant. “Het publiek ziet vier belangrijke voordelen van kweekvlees: minder dierenleed, een verlaagde uitstoot van broeikasgassen, beter voor de gezondheid en veiliger om te eten.”
Beter voor het milieu
Overmatige vleesconsumptie is volgens de Verenigde Naties één van de grootste milieuproblemen van deze tijd. Voor de mensen die geen vegetariër of vegan willen worden, lijkt kweekvlees dus een goed alternatief waarmee je wel echt vlees kan eten zonder daarbij last te hebben van bijbehorende problemen als dierenleed en milieu. Het voelt alleen nog een beetje onwennig, kunstmatig en onnatuurlijk aan.
Gezondheid
Vorig jaar schreef Koert van Mensvoort, creatief directeur van Next Nature Network, in het NRC al dat het kweken van vlees niet heel veel verschilde van het maken van kaas of het brouwen van bier. “Beide draaien om het voeden van celculturen. Het belangrijkste is dat kweekvlees nieuw en dus vreemd is.”
Voordat kweekvlees op de markt gebracht kan worden, moet het eerst goedgekeurd worden door de Europese voedselautoriteit EFSA. Het is namelijk een ‘novel food’, oftewel een nieuw soort voeding. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) verbood een Amsterdams restaurant vorig jaar nog om kweekvlees van het Amerikaanse foodtechbedrijf Just te serveren. Volgens Mosa Meat duurt een goedkeuringsprocedure bij EFSA ongeveer anderhalf tot twee jaar als alles goed gaat. Daarmee moet 2021 in theorie een haalbaar jaar zijn voor het eerste stukje kweekvlees in de schappen.
Hoe denk jij over kweekvlees? Zou je het eten? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Meer weten over kweekvlees? Kijk dan de uitzending Vleeskwekers van VPRO Tegenlicht van vorig jaar terug.
4 gedachten over “Kweekvlees ligt misschien al over twee jaar in de schappen”
Het kweken van het vlees gebeurt in een groeimedium. Als ik het goed begrijp is dat nog steeds dierlijk (vloeistof ontrokken aan foetussen, voornamelijk van koeien.) Dus in hoeverre levert dit winst op qua gebruik van dieren, landbouwgrond, uitstoot etc, wanneer je afhankelijk blijft van, nog steeds, de bio industrie? Even los nog van het etische vraagstuk. Dat zou ik best wel eens uitgezocht willen zien…
Kweekvlees zoals ik het hoor lijkt me niks mis mee, voor vleeseters en met denken aan het dierenleed wat eraan kleeft ,
Echter ,leef ik als vegetarier en vlees wil er bij mij nog niet in , alle soorten vlees is echt voor mij taboe , dus moet mijn eten echt vegetarisch zijn ,dus plantaardig gemaakt , ik kan niet geloven dat kweekvlees ,even zo goed is als vegetarische plantaardige ingredienten , wat is bewezen gezonder als Vlees .
Dus Voor mij echt geen kweekvlees op het menu !
Kweekvlees zou ik direct verkiezen boven ‘wild’vlees. Superontwikkeling met verstrekkende en prachtige gevolgen!
Wij zijn vegetariers. Op een dag kwamen een oude oom en tante op bezoek. Oom gaf aan helemaal niks van vega te moeten hebben; hij was een echte vleeseter..
Ik had mijn ovenschotels met vegagehaktballetjes al klaar in de oven, durfde niks te zeggen…
Tijdens de maaltijd riep oom uit hoe lekker het eten wel niet was…vooral de gehaktballetjes waren vurrukkuluk!
Mijn man en ik namen de complimentjes glimlachend in ontvangst.
Oom is (jaren later,dat wel) overleden. Maar dit verhaal staat als een anekdote in ons huis.
Geeft wel aan hoe lekker vega kan zijn.
Reacties zijn gesloten.