Vandaag begint de Nationale Week zonder Vlees. De gemiddelde Nederlander eet 110 gram vlees per dag. Dat is iets meer dan 40 kilo! per jaar. Onze vleesconsumptie bestaat voor 14% uit rundvlees, 13% varkensvlees, 17% kippenvlees en 48% bewerkt vlees. Als je één week geen vlees eet, bespaar je 130 liter water en een CO2-uitstoot, die ongeveer gelijk staat aan 76 km autorijden met een gemiddelde auto. En dan hebben we het nog niet eens over alle andere redenen om minder of geen vlees te eten, zoals dierenleed. Tel uit je winst, zou ik zeggen, maar minder vlees eten is voor veel mensen moeilijker dan je denkt. Daarom zetten we een paar tips op een rij om je vleesconsumptie drastisch naar beneden bij te stellen.
1.Doe mee aan een challenge of themaweek
Een vegan challenge (zoals veganuary) of een themaweek als deze is altijd een goed startpunt om minder vlees te eten. De periode van 1 week of 1 maand is namelijk overzichtelijk: je hoeft niet meteen voor de rest van je leven van het vlees af, maar je probeert het gewoon voor een bepaalde periode. Daarbij komt dat je niet de enige bent, die meedoet: Veganuary had dit jaar een record aantal deelnemers van 250.000. Dat betekent dat internet uitpuilt van de ervaringen en tips, die je met elkaar kan delen. En samen iets doen, is altijd makkelijker dan alleen.
2.Houd het simpel
Vegan of vegetarisch eten hoeft niet persé heel ingewikkeld te zijn, zoals sommige mensen denken. Je kan heel makkelijk een pasta met tomatensaus en heel veel groente in elkaar draaien of een vegan curry met kokosmelk. Zo hebben we allemaal een paar favoriete recepten, die we in recordtempo op tafel hebben staan. Begin er eens mee om die recepten onder de loep te nemen en te kijken of je ze kan ‘veganiseren’ door het vlees weg te laten en bijvoorbeeld wat extra noten (vegan) of kaas (vegetarisch) toe te voegen. Voordat je het weet heb je een aantal favoriete vleesloze recepten op je repertoire.
3.Kies voor vleesvervangers
Als je het moeilijk vindt om recepten te maken waar geen vlees in zit, kijk dan eens naar de vleesvervangers. Neem een keer gehakt van tofu bijvoorbeeld. De keuze aan vleesvervangers in de schappen van de supermarkt is tegenwoordig gigantisch, dus ga lekker experimenteren en proberen. Welke vegaburger vind jij het lekkerst?
4.Meatless Monday
Tijdens de Eerste Wereldoorlog kondigde de Amerikaanse president Woodrow Wilson al aan dat elke dinsdag voortaal vleesloos zou zijn en dat bovendien elke dag minimaal één maaltijd het zonder vlees moest stellen. Daarna zijn er vele variaties geweest op dit thema, waarvan Meatless Monday wel de bekendste is. Een bekende voorvechtster hiervan was de vrouw van Paul McCartney. In Vlaanderen kennen ze Donderdag Veggiedag, dus ik stel voor dat we in Nederland de Vleesloze Vrijdag introduceren (want dat allitereert zo mooi).
5.Laat je inspireren door vega bloggers
Het leger bloggende foodies is eindeloos, dus met een beetje googlen kom je vanzelf op een paar goede sites terecht waar je je volop kan laten inspireren als het gaat om vega recepten. Zo heeft de Allerhande ook gewoon een aantal vegan recepten online staan en kan je terecht op de sites van Veganuary en Donderdag Veggiedag voor recepten. Maar mijn favorieten zijn: Lisa goes vegan, de groene meisjes, de happy pear en thug kitchen.
Wil je meer tips over een vegan lifestyle? Lees dan in dit blog de tips van Lisette Kreischer. Heb jij nog tips om minder vlees te eten? Deel die dan vooral door hieronder een reactie achter te laten.
2 gedachten over “Minder vlees eten: hoe pak je dat aan?”
einde tweede wereldoorlog was in Frankrijk het vleesverbruik gerantsoeneerd tot 100 g per persoon en per week, inclusief het bot!
Ik denk dat mijn vrouw en ikzelf hier intussen terug bij zijn aangeland. Zij maakt heel lekker eten met vooral groenten, kruiden en een enkele keer vleesvervangers. Een paar keer per maand kip of kalkoen, maar slechts hapjes. Onze gezondheid is nog nooit zo goed geweest.
Reacties zijn gesloten.