Er is steeds meer aandacht voor energie besparen en groene stroom. Dit draagt bij aan een beter milieu en het zorgt voor lagere energierekeningen. Vandaar dat veel huishoudens het energieverbruik proberen te verminderen. Vaak zie je dat men op het internet zoekt naar bespaartips of om tips vraagt aan naasten. Helaas zijn er een aantal fabels die al lange tijd rondgaan wat betreft energieverbruik. Door deze fabels loop je extra besparingen mis. Bekijk de 5 grootste fabels in dit artikel.
1. Een oplader in het stopcontact laten kan geen kwaad
Vaak worden opladers die niet aan een apparaat liggen, in het stopcontact gelaten omdat men denkt dat een oplader dan geen stroom verbruikt. Dit is echter een fabel. In de oplader zit een transformator die constant stroom verbruikt. Overigens verbruiken alle stekkers in het stopcontact stroom, ook als het apparaat niet aan staat. Dat heet sluipverbruik. Als het om één oplader gaat, is het verbruik niet heel groot. Een oplader die twee uur per dag in het contact zit kost op jaarbasis een paar centen aan elektriciteit. Als je rekening houdt met alle opladers in huis, kan dit bedrag wel oplopen. Wat misschien nog belangrijker is in dit geval: opladers die in het stopcontact blijven zitten, kunnen brandgevaar opleveren.
2. Spaarlampen hebben geen effect op je energierekening
De ouderwetse gloeilampen zijn in Nederland al sinds 2009 verboden. Toch vind je in de meeste huishoudens gemiddeld tien gloeilampen die nog in gebruik zijn. Het is echt aan te raden om over te stappen op zuinige verlichting. Daarmee bespaar je jaarlijks tot wel € 60,- aan energiekosten. Ledlampen zijn vrijwel altijd het zuinigst wat betreft elektriciteit.
3. Water koken met een waterkoker verbruikt het minste energie
Er zijn veel manieren om water te koken. Wat betreft het beste rendement, is de waterkoker toch echt de beste keuze. De reden hiervoor is dat de weerstand direct in contact komt met het water. Het is wel aan te raden om in één keer veel water op te warmen en bijvoorbeeld een thermoskan te gebruiken om het water lang warm te houden. Vaker kleine hoeveelheden water opwarmen zorgt voor meer energieverbruik, maar veel water verwarmen zonder dat je het gaat gebruiken is nog minder zuinig.
4. Je hebt een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen
Een vergunning is alleen nodig als je zonnepanelen op een monumentaal pand wilt plaatsen, of als het pand onderdeel is van een beschermd stads- of dorpsgezicht. In andere gevallen heb je dus geen vergunning nodig om zonnepanelen te laten plaatsen. Een ander voordeel is dat je de btw over de totale kosten van de zonnepanelen en de installatiekosten terug kan vragen aan de belastingdienst.
5. Eco-programma’s verbruiken meer dan snelle programma’s
Een sneller programma, voor zowel de wasmachine als de vaatwasser, is niet altijd voordeliger. Zo verbruikt een zuinig wasprogramma minder energie dan een sneller wasprogramma. Hoewel zuinig wassen langer duurt, ligt de temperatuur van het water minder hoog. Doordat de temperatuur van het water lager is, wordt er minder energie verbruikt.
12 gedachten over “5 fabels over energieverbruik”
WOW, hoe krijg je het voor elkaar zo’n verzameling half-waarheden bij elkaar te plukken, petje af voor je creativiteit!
fabel 1: een oplader en of stekker geeft gebruikt altijd (sluip) stroom. dat is alleen zo als er elementen in de stroomkring stroom gebruiken, als er bv een mechanische schakelaar tussen de stekker en al het andere zit (en deze op ‘uit’ staat) is er geen stroomkring en dus ook geen verbruik’
fabel 2: spaarlampen sparen; spaarlampen zijn in het leven geroepen om de omzet van firma’s als philips en osram te verbeteren en leveren voornamelijk veel afval in de vorm van zware metalen die eigenlijk nauwelijks opgeruimd wordt.
Hoewel een spaarlamp inderdaad bij dezelfde hoeveelheid stroom meer licht geeft is de milieu impact dusdanig dat het beter is gloeilampen te gebruiken dan spaarlampen.
Het alternatief is inderdaad de LED waarbij de fabrikanten natuurlijk de prijzen flink opdrijven om nog een keertje binnen te lopen.
fabel 3: de waterkoker: zie commentaar van Margriet en als je dan ook nog je gasleidingen laat zitten en er biogas doorheen pompt ben je helemaal goed bezig (maar daar zijn de stroomfabrikanten dan weer op tegen omdat de biomassa dan niet misbruikt kan worden om de kolencentrales in een beter daglicht te stellen)
fabel4: hoewel je inderdaad geen vergunning nodig hebt voor je zonnepanelen ben je wel verplicht deze aan te melden bij de netbeheerder, hoe dat zit met panelen die warmte leveren weet ik niet.
fabel 5: zoals Oz al aangeeft is 40 graden zelfs bij een eco programma 40 graden! De besparing ligt waarschijnlijk meer in langer weken, vaker rondpompen van hetzelfde water en/of het opwarmen van vers water met een warmtewisselaar die de warmte van het vieze water gebruikt.
Uiteindelijk kan je toch beter een machine nemen die je ook op de warmwaterleiding aansluit omdat het elektrisch verwarmen (zie fabel 3) van wat dan ook alleen wat oplevert als die direkt door wind, water of zonnekracht wordt opgewekt.
Wat mij werkelijk interesseert is met welke (potentiële) partners Asceline Groot het contact onderhoudt?
Al met al een leuke verzameling fabels!
Dus als ik was op 40 graden in een eco programma is het water minder warm dan als ik was op 40 graden in een gewoon programma? Dat lijkt me sterk! 😉
Water koken op een gasfornuis kost veel minder primaire energie dan met een waterkoker. En ook veel minder CO2 uitstoot. Dat komt doordat de elektriciteitscentrale vaak maar een rendement van tussen de 40 en 60% heeft en doordat er minder energieverlies is bij gastransport dan bij elektriciteitstransport.
Ik heb mijn lampen allemaal vervangen door energie zuinige lampen. Maar: wat doe ik met de ‘oude’ lampen?
Die kun je inleveren bij een bouwmarkt of bij de afvalverwerker. Bij ons heeft zelfs de Plus tegenwoordig een inleverpunt voor lampen en batterijen
Fabel nummer drie is een feit!
Stroom wat je niet verbruikt hoeft ook niet opgewekt te worden. Het bespaart dus enorm veel moeite om energie te maken met de daarbij behorende vervuiling.
Stel je wilt zonnepanelen aanschaffen dan doe je er verstandig aan om eerst je verbruik naar beneden te brengen. LED lampen helpen daar goed bij, scheelt je misschien weer een zonnepaneel.
Wij hebben 2 jaar geleden onze halogeen vervangen door LED en de droger door een warmtepompdroger (+ als het mooi weer is de was gewoon buiten ophangen) en dat scheelde ruim 20% op het energieverbruik. Van halogeen naar LED is wel een hele grote stap in verbruik maar goed, het gaat om de bewustwording.
We hebben nog geen zonnepanelen maar ik hoef er 20% minder dan 2 jaar geleden 🙂
Ga je verbruik maar eens meten en doe wat testjes, je zult zien dat je heel eenvoudig flink kunt besparen.
Ik denk dat ze het hier alleen over het gebruik van de lamp hebben, niet over de aanschaf van zo’n lamp. Afhankelijk van hoe vaak je zo’n lamp aan hebt en de aanschafprijs denk ik dat je uiteindelijk redelijk op nul uit zal komen. Je moet namelijk behoorlijk bezuinigen met de lamp wil je de aanschaf er uit hebben en dan moet je nog gaan besparen.
Wat de “zuinige” lampen betreft, ze maken deze zo duur dat je de besparing van 60 euro per jaar weer dik uitgeeft om lampen te vervangen, dus waar zit dan die besparing, is die er wel….
LED llampen hebben een veel langere levensduur en zijn minder kwetsbaar (geen glas). En de aanschafprijs valt tegenwoordig best wel mee.
Het is hierbij zoals met veel energievriendelijke oplossingen: het gaat niet om de aanschafprijs maar om de energiebesparing die het oplevert. Een led-lamp kost duurder maar verbruikt een fractie van een gloeilamp en gaat veel langer mee. De investering is snel teruggewonnen en het klimaat vaart er wel bij.
Ik koop alleen maar led-lampen en hoor ook altijd dat die zo lang zouden meegaan maar hier zijn er al verschillende kapot gegaan (na een paar maanden al). Enig idee waar het probleem kan liggen?
Reacties zijn gesloten.