Dit is waarom kortere werkdagen werken

De Britse Anna Coote van de New Economics Foundation, pleit al een tijdje voor een 21-urige werkweek. Vorige maand was ze één van de sprekers op het Future of Work Symposium van The School of Life in Amsterdam. Daar vertelde ze dat de enige mate van succes waar iedereen oog voor lijkt te hebben economische groei is. Thema’s als menselijk welzijn, klimaat en uitputting van onze natuurlijke bronnen lijken stelselmatig te worden genegeerd.  

Wat is echt belangrijk?

In 2012 schreef ze al in The Guardian: “We need to slow down and think carefully about what matters.” Een boodschap, die ook de Britse econome Kate Raworth verkondigt: oneindige groei is niet het belangrijkste wat er is. Sterker nog: iets dat oneindig groeit in ons eigen lichaam, noemen we kanker. En, om maar even in de vergelijking met het menselijk lichaam te blijven: het leven houdt niet op als we stoppen met groeien. Sterker nog: het grootste deel ligt dan nog voor ons, zeker als we ons focussen op zaken als welzijn.  Welzijn voor de planeet en voor al het leven daarop.

Minder werken = minder CO2 uitstoot

Volgens Coote is de oplossing voor de hachelijke klimaatsituatie waar we nu in zitten: minder werken en meer doen. De New Economics Foundation doet al jaren onderzoek naar kortere werkweken. En wat blijkt? Minder uren werken, zorgt niet alleen voor betere prestaties en minder stress, maar het vermindert ook de CO2 uitstoot. Dat zit zo.

Meer tijd

Als we onze drukke levens omgooien, hebben we meer tijd om bijvoorbeeld de fiets of de trein te nemen, onze eigen maaltijden te koken en kapotte spullen te repareren in plaats van nieuwe te kopen. Daarmee verkleinen we onze ecologische voetafdruk. Bovendien hebben we dan ook meer tijd om bijvoorbeeld voor onze kinderen of ouderen te zorgen, onze buren beter te leren kennen, vrijwilligerswerk te doen, hobby’s op te pakken en weer eens te mijmeren. Kortom: tijd om de wereld een klein beetje aangenamer te maken.

Rust in uitvoering

De meeste mensen presteren de eerste zes uur van hun werkdag het beste. Daarnaast hebben ze bij kortere werkdagen minder last van angst of stress. Dat merkte ook de Amerikaan Alex Soojung-Kim Pang (52), die vorig jaar met het boek ‘Rust in uitvoering’ kwam. Na zijn burn-out kwam hij erachter dat hij met kortere werkdagen veel productiever was. Bovendien merkte hij dat hij creatiever werd door slim te rusten. En creativiteit is doorgaans belangrijker voor ons werk dan we denken, ook als dat werk in eerste instantie geen creatief beroep is. We zijn immers continu bezig met improviseren en het oplossen van problemen.
Slim rusten is in het boek van Alex overigens niet hetzelfde als eindeloos gamen, je social media checken of binge watchen. Sporten, wandelen of actieve hobby’s doen meer voor je dan op de bank hangen. Ook voldoende slaap is belangrijk. Zijn tip is dan ook: stop met werken als je weet hoe je morgen verder wilt gaan.

Maar hoe dan?

Zo’n kortere werkdag is natuurlijk een mooi streven, maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Coote stelt voor dat jongere werknemers, die net aan hun loopbaan beginnen, starten met een 30-urige werkweek. Als mensen, die aan het einde van hun carrière zitten tegelijkertijd hun uren afbouwen, krijgen we langzaam een cultuuromslag. Er zijn al bedrijven, die 30-urige werkweken hebben voor hun werknemers. Zij zien dat hun werknemers niet alleen gelukkiger zijn, maar ook loyaal naar hun werkgever en betere resultaten behalen. Een win-win situatie dus eigenlijk.

Nederlanders werken minste uren

Overigens doen we het in Nederland helemaal niet slecht als het gaat om een kortere werkweek. In 2017 kwam het CBS met cijfers waaruit bleek, dat Nederlanders het minste aantal uren van heel Europa werkt. Tegelijkertijd is het verschil tussen het aantal uren dat mannen en vrouwen werken nergens in Europa groter als bij ons. Jonge vrouwen werken gemiddeld 29 uur, terwijl mannen gemiddeld 37 uur per week werken.

Gendergelijkheid

Volgens Coote kan juist een kortere werkweek voor vrouwen én mannen ervoor zorgen dat er meer gendergelijkheid komt. Want juist als mannen minder gaan werken, houden ze meer tijd over om te helpen in het gezin en meer betrokken te zijn bij het gezinsleven. Nu is het volgens Coote toch nog vaak zo dat de vrouw het huishouden runt, naast haar baan.
Wat vind jij? Is een 21-urige werkweek een goed idee? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

3 gedachten over “Dit is waarom kortere werkdagen werken”

  1. Heel goed idee. Ik werkte 10 jaar 36 uur per week verdeeld over 4 dagen en kon al niet meer anders voorstellen. Toen ik kinderen kreeg ging alleen die ene vrije dag aan hen op. Dus sinds een jaar werk ik 27 uur over 3 dagen. De ene week is die extra dag voor kids/gezin en de andere week helemaal voor mij. Kan ik iedereen van harte aanbevelen!

  2. Ik heb als vrouw ruim 45 jaar 40 uur per week gewerkt.
    Heel vaak heb ik gedacht :”wat lijkt het me heerlijk om na 6 uur werken per dag al naar huis te kunnen”.
    Ik vind 21 uur wel wat weinig, maar 30 uur per week lijkt me perfect.

  3. Prima idee. Ik werkte mijn hele leven 28 uur(21 lesuren) in het onderwijs. Toen mocht je het administratie/correctiewerk gewoon thuis doen. Vrijheid,desnoods op een regenachtige zondag werken en een mooie doordeweekse middag met de hond weg.Tijd voor hobbies,zelf maken en mensen om te heen.

Reacties zijn gesloten.