Wereldwijd komen meer en meer jongeren in actie voor het klimaat. Ze doen een schoolstrike, of klagen de overheid aan. Politici en het bedrijfsleven moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen en de klimaatcrisis prioriteit geven, want zij leven straks met de gevolgen.
HetkanWEL stuitte op een aantal inspirerende jongeren, die hun generatie een stem geven.
Toekomstige generaties
De meest gebruikte definitie van duurzaamheid (van de VN-commissie Brundtland uit 1987) gaat over een veilige planeet voor toekomstige generaties.
“ Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoefte van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”.
Ondanks dat deze definitie weinig ruimte voor twijfel overlaat, is de praktijk een stuk minder rooskleurig. Het is dan ook niet gek dat jongeren in actie komen.
Waarom nog naar school gaan?
De Zweedse Greta Thunberg (15) besloot na de warmste zomer ooit, te gaan staken voor het Zweedse parlement. Ze ging niet naar school, want waarom zou ze nog iets leren, als politici niet luisteren naar wetenschappers en niet handelden op basis van feiten? Twee weken lang zat ze daar en deelde flyers uit met de tekst: “ I am doing this because you adults are shitting on my future”. Haar doel was duidelijk: ze wil dat politici het klimaat behandelen als een crisis en prioriteit geven. Nu staakt ze alleen nog op vrijdag en inspireert jongeren overal ter wereld hetzelfde te doen. Tot de politici naar hen luisteren.
Elke vrijdag in Zeist
De Nederlandse plastic pollution activist Lilly (10) besloot ook om te gaan staken. Het artikel in the Guardian ‘Next generation ‘may never see the glory of coral reefs’ was voor haar de aanleiding. Elke vrijdag zit ze van 9 tot 10 uur voor het gemeentehuis in Zeist, tot politici naar haar luisteren.
Ook Sophia (11) uit Sudbury, Ontario, Canada staakt een keer in de maand op vrijdag. Ze zag de video van Greta Thunberg en vroeg haar moeder of ze hetzelfde mocht doen. Sophie is net als Lilly al langer actief betrokken bij de wereld. Ze ontmoette Al Gore en ontmoette politici in Canada, die naar haar pleidooi voor een beter klimaat luisterden. Haar boodschap? “Adults need to cooperate and listen to the experts. This is a crisis”.
In Australie doen ze het samen
In Australië wordt er ook gestaakt. De groep van deelnemers wordt steeds groter en zo hopen ze nog meer impact te maken.
Youth vs Gov. in Amerika
Naast staken, zijn er ook andere manieren om klimaatactie af te dwingen. Een groep jongeren in de leeftijd van 11 tot 22 klaagt de Amerikaanse regering aan, omdat ze van mening zijn dat ze recht hebben op een veilig en stabiel klimaat. Na een lang traject, waarbij de regering van President Trump meerdere pogingen deed om het proces niet door te laten gaan, of te vertragen, besloot de U.S. Supreme Court anders. Op 2 november gaat de zaak naar de rechter.
Heb jij nog voorbeelden van dappere klimaatactivisten? Deel ze alsjeblieft met ons.
6 gedachten over “Deze jongeren laten hun stem horen voor het klimaat”
Pingback: Deze kinderen verbeteren de wereld!
Pingback: HetkanWEL: een jaaroverzicht waar je vrolijk van wordt - Wyke Potjer
Pingback: Trends 2019: gezondheid op maat, nieuwe familiebanden en plasticverbod
Pingback: HetkanWEL: een jaaroverzicht waar je vrolijk van wordt - hetkanWEL
Iedereen zou deze klimaatdocumentaire moeten zien .
The Uncertainty Has Settled !
Duurt 90 minuten en verteld het verhaal over globalisatie en klimaatpolitiek ,
hoe dat zorgt voor grote veranderingen in ieders bestaan .
Goede tip Johanna, dank je wel
Reacties zijn gesloten.