Vandaag valt de regen met bakken uit de hemel. Na de droogte van de afgelopen zomer een zegen voor mijn tuin en al het groen daaromheen. Ik heb het gras gelaten voor wat het was. Dat moest maar tegen een stootje kunnen. En zowaar; het is alweer praktisch even groen als vòòr deze zinderende zomer. De planten wilde ik wel in leven houden met af en toe een fikse scheut vocht. Zonde om ze te laten verpieteren en in de plaats, waar ik woon werd niet gewaarschuwd voor een watertekort.
Bizar bevoorrecht
Vanochtend opende ik de kraan om de blender schoon te maken. Het is een fikse kan en zonder erbij na te denken, had ik ‘m zeker twee keer gevuld met warm water om alle smurrie van de smoothie eruit te spoelen. Hupsakee, zo 4 liter zuiver drinkwater door de gootsteen. Ik stagneerde in mijn handelingen want opeens drong het weer eens goed tot me door hoe bizar bevoorrecht we hier in Nederland zijn. Je draait een willekeurige kraan open en er komt altijd water uit. Water dat bovendien te drinken valt. Natuurlijk kan de waterleiding wel eens afgesloten zijn vanwege een verbouwing of reparatie. Dan merk je pas hoe vaak je per dag even een slinger geeft aan die kraan.
Geen vuiltje
Zolang je geen boer of binnenvaartschipper was, had je niets te vrezen deze zomer: alle waterleidingbedrijven beloofden plechtig aan alle vraag te kunnen voldoen. Wellicht moesten we maar niet met z’n allen om zeven uur onder de douche springen want dat kon de waterdruk weleens stagneren. Maar voor de rest, geen vuiltje aan de lucht.
Is er dan eindelijk iets wat onbeperkt voorradig is, althans in Nederland? Iets dat we zonder probleem kunnen verkwisten omdat het altijd weer wordt aangevuld als de regen met bakken uit de lucht komt vallen? Iets waar we eindelijk niet zuinig op hoeven te zijn? Helaas, die vlieger gaat niet op. Het RIVM schrijft op haar website dat we tot 2040 geen problemen hoeven te verwachten met onze watervoorziening. Dat klinkt geruststellend maar 2040 is al over 20 jaar! Wat gebeurt er daarna?
Veilig stellen
Daarom staat er ook op de website Waterbewust.nl: Nederlanders gebruiken steeds meer water. De inspanning die nodig is om iedereen genoeg schoon water te leveren wordt steeds groter en duurder. De productie kan niet onbeperkt worden uitgebreid. Water zuiveren en transporteren kost bovendien energie en er zijn chemicaliën bij nodig. Om in de toekomst onze drinkwatervoorraad veilig te stellen voor het nageslacht moeten we zuinig omspringen met onze grondwatervoorraad.
In heel Nederland gebruiken we dagelijks meer dan één miljard liter drinkwater! Dat is ongeveer 140 liter per persoon per dag. Het meeste water, bijna de helft gaat op aan… douchen. Wie met een gewone douchekop 10 minuten poedelt, verbruikt zo’n 87 liter. Tien minuten met een spaardouche is altijd nog goed voor 69 liter. Gemiddeld spoelt er per Hollandse douchebeurt 63 liter water door het putje weg.
Tekort
Het RIVM komt niet met oplossingen en constateert slechts dat we een probleem hebben in 2040: een tekort van 300 miljoen kubieke meter per jaar. Natuurlijk kunnen we naar de politiek wijzen om een oplossing voor dit vraagstuk te vinden. Net zo makkelijk is het om er zelf wat aan te doen. Met 20% minder verbruik komen we al een heel eind. Dat betekent van de 10 naar de 5 minuten, bijvoorbeeld. Of beter nog, niet elke dag douchen. Je leest het overal dat je er echt niet door gaat stinken en dat het veel beter is voor je huid. Ik poedel nu de meeste dagen gewoon aan de kraan en dat bevalt uitstekend. Het scheelt me tijd en geld. Én ik mag van mezelf zonder schuldgevoel mijn plantjes een extra scheut geven.
Annemarie de Raadt
Lees ook mijn vorige blog: Kliktivist in hart en nieren
50 duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.
6 gedachten over “Duurzame daad 37/50 – Poedelen aan de kraan”
Pingback: 9 tips om veel water te besparen
Pingback: Duurzame daad 38/50 – Zeg het met bloemen - hetkanWEL
https://www.hamwells.com/
Kijk eens op deze site. Hiermee kun je zeer veel water besparen per douchebeurt.
Met de normale douche stroomt het water direct weg maar met de circulaire douche gebruik je elke druppel een paar keer. Ik heb hem zelf nog niet maar in mijn nieuwe huis wordt dit geïnstalleerd.
Heel mooi allemaal, maar werk je in de bouw of metaal als voorbeeld is het wel noodzakelijk om elke dag na het werk te douchen. Mensen die s ochtends douchen om wakker te worden, dat is natuurlijk een luxe.
Goed onderwerp!
Helemaal mee eens; dagelijks douchen is niet nodig. Het is een gewoonte, ontstaan door de gedachte en het elkaar aanpraten dat je vies bent als je niet dagelijks doucht. Maar of je schoon of vies bent wordt niet bepaald door dagelijks douchen maar door dagelijks schoonhouden. Jezelf schoon en fris houden kan ook heel goed (een aantal dagen per week) aan de wastafel of m.b.v. een teil gebeuren. Jongeren (m.n. pubers) maken het met douchen helemaal bont; een half uur of langer douchen per dag schijnt regelmatig voor te komen. Voorlichting (scholen) en maatregelen (ouders) lijken hier noodzakelijk.
Dagelijks douchen vind ik ook niet nodig. Wat ook een fikse besparing oplevert, is wanneer je de douchekraan even dicht draait terwijl je je lekker inzeept. En daarna lekker (kort) afspoelen.
Reacties zijn gesloten.