Hier woon je straks middenin de stad én middenin de natuur

Op nog geen twee minuten lopen vanaf Utrecht CS staan in 2022 de twee groenste torens van Nederland. Wonderwoods brengt het bos terug naar de stad door een perfecte combinatie van natuur en steen. In deze nieuwe torens woon én werk je middenin de stad, maar ook middenin het groen. De architecten noemen het The road to happiness 2.0.

In 2050 woont 85% van de Europeanen in de stad

Vierenvijftig procent van de mensen woont in de stad. Tegen 2015 is dat binnen Europa naar verwachting zelfs 85% voorspelt de Verenigde Naties. Dat betekent dat de mens beetje bij beetje het contact met de natuur verliest en dat kan niet de bedoeling zijn. Want de natuur, zo weten we inmiddels, heeft helende effecten.

Contact met de natuur is goed voor ons

Zo blijkt uit onderzoek dat kijken naar de natuur je concentratie verbetert, dat groen voor minder stress zorgt, dat ziekenhuispatiënten sneller genezen als ze uitzicht hebben op groen en dat planten je bloeddruk kunnen verlagen. Volgens de Japanse dokter Qing Li heeft regelmatig ‘bosbaden’ (langzaam en mindful door een bos wandelen) positieve effecten op je weerstand.

Nieuwe balans stad en natuur

Als we met z’n allen in de stad gaan wonen, moeten we dus op zoek naar een nieuwe balans tussen stad en natuur. Door een gezond stedelijk microklimaat te creëren, helpt Wonderwoods de natuur in de stad een beetje. De planten en bomen op en rondom de torens nemen CO2 op en geven er zuurstof voor terug. Daarbij absorberen ze ook fijnstof en uitlaatgassen. Hierdoor wordt de luchtkwaliteit beter.
Bovendien dempt het groen de stadsgeluiden en hebben ze een gunstig effect op het energieverbruik. In de zomer zorgt het groen voor een aangenaam koel klimaat, terwijl het groen in de winter juist de warmte binnenhoudt.

Wonderwoods Foto Van E1535026165223

Twee torens met elk een eigen ontwerp

De torens hebben elk hun eigen ontwerp, maar het idee is hetzelfde: het vinden van een nieuwe balans tussen stad en natuur. Toren één wordt omhuld door bomen en struiken en is ontworpen door Stefano Boeri Architetti. Dit Italiaanse architectenbureau maakte eerder furore met Bosco Verticale (verticaal bos) in Milan en Forest City in China. De toren in Utrecht krijgt 360 bomen en 9.640 struiken en bloeiende planten. Dat is vergelijkbaar met wat je op een hectare bos vindt. Per jaar neemt deze toren gemiddeld 5.400 kilo CO2 op.
Toren twee is ontworpen door MVSA Architects. Bij dit ontwerp rijkt de natuur juist van binnen naar buiten. De glazen gevel van deze toren doet denken aan de sfeer van serres en kassen. Met mooi weer kunnen de grote ramen worden opengezet en vervaagt de grens tussen binnen en buiten.

Duurzaam gebouwd

De bouw van Wonderwoods start in de lente van 2019. De oplevering zal in 2022 zijn. In totaal komen er 300 huur- en koopwoningen. Verder komt er plek voor gezonde horeca, kantoren, educatie en een parkeergarage met oplaadpunten voor elektrische auto’s. Bij de bouw zal gebruikt gemaakt worden van de nieuwste technieken op het gebied van energie, water, gezondheid en circulariteit. Bij oplevering is het de bedoeling dat de torens een BREEAM Exellent certificaat hebben, onder meer door de toepassing van stadsverwarming.
 

Over de schrijver

4 gedachten over “Hier woon je straks middenin de stad én middenin de natuur”

  1. Pingback: Deze bouwstenen zijn tegelijkertijd plantenbakken - hetkanWEL

  2. Hoe verzinnen ze het, een BREAAM excellent certificaat met stadsverwarming, dus de bomen in het gebouw zijn nodig om het fijnstof dat word uitgestoten af te vangen. Sluit de centrale van Eneco maar, dat levert meer milieuwinst op!
    En dat allemaal onder de noemer groener en eerlijker leven. Ga jullie schamen!!

  3. Hi,
    Volgens mij staat er een foutje in het artikel: “Vierenvijftig procent van de mensen woont in de stad. Tegen 2015 is dat binnen Europa naar verwachting zelfs 85% voorspelt de Verenigde Naties. ” Ik denk dat jullie 2050 bedoelen :).
    Groet Vera

  4. Hoe verzinnen ze het. Houd gewoon ruimte tussen de bebouwing met mooie parken en bomen en ga niet de gebouwen vol “plakken” met groen. Moet je eens kijken hoe het er uit gaat zien over 10 jaar of na een paar maanden droogte.

Reacties zijn gesloten.