Voor de bij, die al een tijdlang ernstig in de verdrukking zit, komen er extra mogelijkheden om zich te voeden. The Pollinators, een platform dat bijensoorten wil behoeden van uitsterven, roept voedselbanken voor bijen in het leven.
Hoe werkt het?
De heuse voedselbanken openen op zondag 22 april. Dat is de dag die door de Bijenstichting drie jaar geleden tot Nationale Zaaidag is uitgeroepen. Het werkt in theorie hetzelfde als een voedselbank voor mensen. Op zeker dertig afhaalpunten in Nederland delen The Pollinators gratis zadenmixen uit zodat mensen zelf kunnen zaaien. Dat zaad wordt geleverd door de Bijenstichting. Ook de winkels van buitenwinkelketen Bever (38 vestigingen) zullen als ophaalpunt dienen. Bijenliefhebbers kunnen ook zelf een voedselbankje openen – sommigen hebben al aangegeven dat te gaan doen. Bij de voedselbanken word ook gelijk geïnstrueerd hoe het zaaien in z’n werk gaat.
Volksgezondheid
Die voedselbanken zijn keihard nodig, verzucht pollinator Tom van de Beek. De bijensoorten, er zijn er zo’n 360, maken een zieltogende fase door. Niet alleen voor bijen, maar ook voor andere bestuivende dieren, zoals vlinders, kevers en hommels, luidt hij de noodklok. Vanwege een afname aan de diversiteit in het voedselaanbod en het gebrek aan variatie in biodiversiteit, komt hun voortbestaan in gevaar.
Ook valt de bij ten prooi aan bestrijdingsmiddelen, zoals neonicotinoïden. En dat terwijl honingbijvolken cruciaal zijn voor de bestuiving van bloemen, groenten en fruit. ,,Door die bestuiving zijn bijen voor zeventig procent verantwoordelijk voor wat er in de schappen van de supermarkt ligt”, zegt Van de Beek. ,,Het uitsterven van de bij levert dus niet alleen een erg saai landschap op, maar vooral een direct probleem voor de volksgezondheid.”
Zaaidag
Op de Zaaidag scheuren vrijwilligers en ambassadeurs (onder meer Manuel Broekman, Egbert Jan Weeber en Tygo Gernandt) met elektrische BMW’s door het land om de verschillende zaai-acties van extra ruchtbaarheid te voorzien. Met het in het leven roepen van bijenvoedselbanken is de kous nog niet af voor The Pollinators. In het najaar gaat het platform, dat in 2016 ontstond door The Tipping Point en Nudge en zich gesteund weet door de Bijenkorf, Triodos, ASN en BMWi, op een heuse bloembollenzaaiplanttoer. Ook staat er een boomplantfestival op het programma.
Wil je meedoen aan de Zaaidag? Kijk hier of er bij jou in de buurt een ophaalpunt te vinden is.
12 gedachten over “Voedselbanken voor de noodlijdende bij”
Pingback: Het is bijna weer zover: we gaan bloemen zaaien voor de bijen - hetkanWEL
Dit artikel heeft een flinke update nodig met foto’s en linken en meer info anders gaat het mislukken.
Achterlijke link. Er staat alleen een naam, geen adres, geen contact. Ik zag ook niet staan dat het om biologisch zaad gaat. Het schiet inderdaad niet op.
Goed bedoeld. Ik ben het met vorige schrijver Rob eens inzake de neonicotines, de pesticiden en al het vele andere. Wel uiteraard een omzet erbij voor de genoemde wederverkopers van het zaad. ( gemanipuleerd? ) Leuk voor de mensen die van de bloemen kunnen genieten, hopelijk ook van de bijen en andere insecten. Misschien helpt dit kleine druppeltje op die geweldig grote gloeiende plaat.
Het artikel had inderdaad wel wat links/URL’s mogen bevatten, dus welke locaties, de website van het initiatief. Dat nodigt sneller uit om te gaan kijken.
Ik wil me graag aanmelden om dat zaad op te halen. Tegelijkertijd wil ik ook een vriendin van mij hier voor aanmelden. Maar ik heb geen idee hoe ik dit moet doen.
Ophouden met de EU te ondersteunen en de bijen varen er wel bij want wéér voor een periode van vijf jaar zijn de pesticiden goedgekeurd.
Juist in de landbouwgebieden is de dracht dramatisch verminderd door de monokulturen. Zaaien dus en maaibalken weg houden uit de kavelranden!
Succes! Goed initiatief!
ik woon in België en zou graag op een andere manier aan het zaaigoed komen, dan op 22 april ergens zaden afhalen. Als iemand me een alternatief kan suggereren (toesturen bijv.): ik vergoed graag de kosten.
Marjon
En waar zijn die 30 afhaalpunt dan?
https://www.nudge.nl/projects/voedselbank-voor-bijen/
Even bij ‘projecten bij jou in de buurt’ jouw locatie invullen en je weet wie je per email kunt benaderen. 😉
Ook de winkels van buitenwinkelketen Bever (38 vestigingen) zullen als ophaalpunt dienen.
Exact waar ik nu al minuten naar zoek, en gezien de reactie van Aradhel mag dit artikel wel eens grondig geupdate worden. Dit schiet zo niet op.
Reacties zijn gesloten.