Kleine tips voor groots energiezuinig leven

Als je de ecologische voetafdruk van landen als Nederland vergelijkt met de voetafdruk van de meeste landen in Afrika, dan valt pas op dat wij enorm veel energie verbruiken. Dat is ook te merken door recente rapporten van milieuorganisaties die benadrukken dat de Melkweg in Nederland niet te zien is doordat er ‘s nachts te veel lichten branden. We moeten meer energiezuinig leven. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens voor de portemonnee. Een win-winsituatie dus. In dit artikel daarom een aantal tips om energiezuiniger door het leven te gaan.

Ga bewust om met je energie

Wij hebben geluk dat wij in principe oneindig veel energie hebben in ons huis. Toch is het wel verstandig om bewust om te gaan met alle energie die je hebt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je bewust te zijn van alle stekkers die in stopcontacten zitten. Als jij jouw telefoon oplaadt kost dit vaak enkele uren. Toch kost het nog steeds energie wanneer jouw telefoon in het stopcontact zit wanneer deze al vol is. Ook is het slecht voor de batterij. Haal de stekker daarom altijd uit het stopcontact als de batterij van je mobiel is opgeladen. Dit geldt natuurlijk ook voor andere apparaten.

Gebruik stekkerdozen

Het kan helpen om multistekkerdozen te gebruiken. Op deze dozen kun je meerdere apparaten tegelijk aansluiten op stroom. Voordeel hiervan is dat je de stekkers in een keer uit het stopcontact kunt halen. Dat is makkelijk en voorkomt sluipverbruik – het ‘lekken’ van stroom door apparaten waarvan de stekkers in het stopcontact zit zonder dat deze aan staan. Dit uit het stopcontact halen van stekkers scheelt al heel veel stroom!

Douchen in plaats van in bad

Veel mensen vinden het (zeker in de koude dagen) heerlijk om ‘s avonds in bad te gaan. Toch is het nemen van een bad de helft minder energiezuinig als dit vergeleken wordt met het nemen van een douche. Daarnaast kost het natuurlijk ook veel meer water. Probeer eens voor jezelf te timen hoe lang je onder de douche staat. Sommige mensen staan wel twintig minuten onder de douche, dit is enorm lang en (vaak) helemaal ‘nergens’ voor nodig – het is alleen soms zo fijn.

Kleren wassen en drogen

Je kunt ook wanneer je de was doet energie besparen. Veel mensen hebben een droogtrommel, terwijl het veel energie kost om deze te laten draaien. Span eens een touwtje buiten, of in huis, en hang daar jouw was aan op. Dit is niet alleen energiebesparend, maar ook nog eens heel verfrissend aangezien jouw wasgoed lekker in de buitenlucht hangt.

Vergelijk verschillende energieleveranciers

Wat voor energiecontract heb jij? Bekijk deze eens goed. Heb je een 1-jarig energiecontract, dan kun je elk jaar overstappen naar een nieuwe energiecontract. Zo vind je elk jaar de goedkoopste energieleverancier voor op dat moment. Hierdoor kun je elk jaar kiezen voor het voordeligste energiecontract en een welkomstkorting ontvangen. Heb je eigenlijk nog wel je laatst afgesloten energiecontract? Of is deze al afgelopen en ontvang je nu energie tegen andere tarieven? Het is de moeite waard om dit te controleren, want het kan je een hoop geld schelen als je een goedkoop energiecontract hebt. En goedkoop betekent niet meteen grijs en fossiel; steeds meer voordelige energiecontracten zijn contracten met groene energie.
Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Pricewise.
Lees ook: Zo snel mogelijk van het gas af 

Over de schrijver

4 gedachten over “Kleine tips voor groots energiezuinig leven”

  1. Pingback: Wonen zonder aardgas? Absoluut!

  2. Span een een touwtje. Zo simpel is dat niet. Het mag niet overal en zomaar een touwtje is het ook niet. Touwtje in de woonkamer geeft ongewenst vocht in huis.
    Elk jaar een andere energieleverancier op basis van goedkoopste aanbieder: wat heeft dat te maken met energiezuinigheid?
    Met die nonchalante praat breng je niet echt grote verbetering op het gebied van energiezuinigheid.

  3. Over energiezuinig: ik kan mij enorm storen aan jullie advies om ieder jaar over te stappen naar de goedkoopste leverancier. Dat is misschien leuk voor je portemonnaie maar niet voor het milieu. Zelden wordt gekeken naar waar de leverancier zijn energie van betrekt: dat is nl niet altijd klimaatverantwoord

Reacties zijn gesloten.