Geloof jij ook dat kleine acties een grote impact kunnen maken? Dan word je vast blij van de volgende drie verhalen. Deze mensen transformeerden namelijk alle drie een kaal stukje land tot een bloeiend paradijs. Zo vergroten ze de biodiversiteit, maken ze de wereld een stukje mooier én laten ze zien dat één persoon het verschil kan maken. Welk verhaal is jouw favoriet?
Van woestijn tot oase
David Bamberger kocht vijftig jaar geleden het meest dorre stuk land dat hij in Texas kon vinden. Er was geen gras, geen water en niemand wilde het hebben. Bamberger wel, want hij had de inspirerende missie om het weer tot leven te brengen. In de jaren die volgden, werkte hij hard en stopte hij veel tijd en liefde in de plek. Hij haalde uitgedroogde planten weg, zorgde dat er verschillende grassoorten konden groeien en dat er water kwam. Inmiddels is het een schitterende oase met de naam ‘Selah: Bamberger Ranch Preserve.’
Volgens David Bamberger staat Selah symbool voor even stil staan, om je heenkijken en reflecteren op je omgeving. Hij gelooft namelijk dat we als mens de plicht hebben om voor de aarde te zorgen, om samen te leven in harmonie en te waarderen wat de aarde ons geeft. Dit is dan ook precies waarom hij zoveel energie in dit project heeft gestoken. Het is zijn levenswerk. Als hij er niet meer is, zullen anderen voor de plek blijven zorgen zodat het altijd zo mooi blijft als nu. Dat is zijn nalatenschap aan de wereld. Ben je benieuwd naar zijn hele verhaal? Kijk dan de korte documentaire hier boven.
Van zandbank tot bos
In de zomer van 1978 keerde de 16-jarige Jadav Payeng terug naar zijn geboorteplaats in India. Daar schrok hij enorm. Het riviereiland waar hij opgroeide was namelijk na een grote overstroming veranderd in een verlaten zandbank waar allemaal dode slangen lagen. Zijn hart brak en hij besloot bewoners uit een naburig dorp om raad te vragen. Zij adviseerden hem om het gebied nieuw leven in te blazen. Om dit te doen gaven ze hem 25 zaadjes en 25 scheutjes van bamboeplanten. Jadav Payeng begon in 1979 hoopvol met het zaaien en planten van de scheutjes. In de jaren daarna gaf hij ze water, plantte echte bomen en importeerde zelfs rode mieren uit een ander bos om het ecosysteem te versterken.
Inmiddels is het veertig jaar later en is het een echt bos geworden vol leven. Er leven zelfs tijgers, neushoorns en meer dan honderd olifanten! Niet gek dus dan Payeng nu bekend staat als ‘Man of the Forest.’ Het verhaal van deze held kan je zien in de korte documentaire hier boven.
Van sobere tuin tot bloemenzee
Meneer en mevrouw Kuroki leefden samen een goed leven als boeren in Japan. Ze kregen twee kinderen en waren erg gelukkig totdat het noodlot toesloeg. Mevrouw Kuroki werd namelijk opeens blind door complicaties van haar diabetes. Ze werd depressief en terug zich veel terug. Meneer Kuroki piekerde zich suf over manieren om haar op te vrolijken. Op een dag had hij de oplossing: hij zou een enorme bloementuin aanleggen waarin zijn vrouw kon genieten van de meest heerlijke geuren. Daardoor zou ze vast en zeker weer zin krijgen om naar buiten te gaan.
Meneer Kuroki werkte twee jaar lang met veel zorg en aandacht aan zijn project. Hij plantte en zaaide duizenden bloemen en de tuin veranderde in een prachtige bloemenzee vol zoete geuren. Daar kan je nu een paar maanden per jaar genieten van een prachtig schouwspel: meneer en mevrouw Kuroki die samen op een blauw bankje zitten, temidden van een paarse bloemenzee, allebei met een grote glimlach op hun gezicht. Lang leve de liefde!
Verder lezen?
Honey Highway wil van Nederland een écht bijenland maken. Dat doen ze o.a. door zoveel mogelijk bermen in te zaaien met allerlei soorten bloemenzaad. Klik op de afbeelding hier onder om naar het artikel te gaan.