Op zaterdag 3 juni is Merijn Tinga vertrokken voor een groot avontuur met een pracht van een missie. Hij zal in 28 dagen de hele Rijn afpeddelen op een surfplank gemaakt van plastic afval uit deze rivier. Tijdens zijn tocht van maar liefst 1200 kilometer, kan je hem volgen via een livestream en zal hij de bedrijven achter het plastic afval dat hij in de rivier tegenkomt aanspreken op hun verantwoordelijkheid.
We spraken Merijn over dit grote avontuur en over de impact die één persoon kan maken op de wereld. Uiteraard vroegen we hem ook hoe we hem precies kunnen helpen.
Plastic Soup Surfer
Merijn Tinga leerde windsurfen toen hij acht jaar oud was. Hij studeerde biologie en besloot na zijn afstuderen naar Marokko te fietsen en terug te komen op zijn surfboard. Eenmaal terug startte hij een kunstenaarscollectief waarmee hij sculpturen maakt voor publieke ruimtes.
Als hij in 2013 leest over de Plastic Soup, besluit hij zijn honger naar avontuur, zijn artistieke skills en zijn ervaringen als surfer in te zetten om aandacht te vragen voor het probleem. Hij verzamelt plastic afval op het strand en transformeert dat tot een Plastic Soup Board. Dankzij deze board krijgt hij de naam Plastic Soup Surfer, en vanaf dan gaat het hard. Hij richt de Plastic Free Seas Foundation op en surft in 2014 in drie dagen van Knokke naar Borkum. Dat is de start van een bijzondere reeks projecten waarmee hij aandacht vraagt voor de Plastic Soup.
Plastic jagers
In de zomer van 2015 vertrekt Merijn met zijn vrouw en kinderen op een zeilexpeditie van vijf maanden. Samen varen ze o.a. langs Noorwegen, Finland en Polen en onderweg maakt hij educatieve vlogs met zijn dochter Jildau, waarin ze watermonsters nemen om te zoeken naar microplastics en vissen ze plastic uit de zee:
“Langs elke baai waar we kwamen, bij elk strand en langs de kust van onbewoonde eilandjes ruimden we samen plastic op. Je kunt onze reisroute en filmpjes allemaal terug vinden op onze site.”
Message on a Bottle
In september 2016 kitesurfte hij van Scheveningen naar Engeland als startschot van een grote petitie: Message on a Bottle.
Deze petitie werd door 57.000 mensen ondertekend en riep de Tweede Kamer op om statiegeld uit te breiden naar kleine PET-flesjes. De motie werd op 16 februari aangenomen tijdens het algemeen overleg Circulaire Economie. Eelke Dekker maakte een kleine documentaire over deze oversteek. Deze kan je hier bewonderen.
Source2Sea
Het nieuwste project van de Plastic Soup Surfer start 3 juni: Source2Sea. Merijn zal over de Rijn van Zwitserland naar de Noordzee peddelen en onderweg aandacht vragen voor de hoeveelheid plastic afval die via de rivieren in de zee terecht komt.
Hij is er van overtuigd dat de producenten van single use plastic-verpakkingen verantwoordelijkheid moeten nemen voor de vervuiling die hun producten veroorzaakt. Daarom gaat hij in samenwerking met advocatenkantoor Wintertaling een exploot (een juridisch stuk) versturen naar tien CEO’s van grote bedrijven. Zij zullen volgens Merijn geconfronteerd worden met hun rol en verantwoordelijkheid voor de plastic soep:
“Het doel is om hen te bewegen om hun producten aan te passen door alternatieve materialen te gebruiken, ontwerpen te verbeteren of retoursystemen te creëren. Met dit project willen we niet alleen langs de zijlijn staan wijzen, maar écht iets doen.”
Help de Plastic Soup Surfer!
Vanaf zaterdag 3 juni kan je de Plastic Soup Surfer 28 dagen volgen via een livestream vanaf zijn surfplank en/of via verschillende vlogs. Je kunt hem ook helpen:
“Mensen kunnen helpen door de expeditie te delen! We willen mensen bewust maken van de rol van de rivieren in het transport van plastic afval naar zee. De Plastic Soup begint in je achtertuin. Het zou nog krachtiger zijn als ze een aandeel inkopen in een van de exploten. Dat is dus het juridische middel waarmee we de bestuurskamers in walsen en de directeuren van de plastic producerende bedrijven op hun rol en verantwoordelijkheid zullen wijzen.”
“We zijn de eerste ter wereld die dit middel hiervoor gebruiken. De industrie is veel te lang uit de wind gehouden: de winsten zijn voor de bedrijven maar de lasten voor het milieu en de maatschappij. Tijd om dat te veranderen! Voor slechts €5 koop je een aandeel in het exploot en word je deel van deze beweging.”
De impact van één persoon
Merijn voelt zich fit en sterk als hij vertrekt. Hij heeft veel getraind en is ook heel druk geweest met de voorbereidingen:
“Het is niet alleen trainen maar ook veel mensen ontmoeten, afspreken en programmeren. Ik stel me voor dat ik me bijna voel als een politicus tijdens een campagne.”
“Vorig jaar rond deze tijd was ik nog aan het rond bellen om mensen te overtuigen om mij te helpen om op een board van plastic zwerfflesjes de Noordzee over te steken. Nu is er een motie aangenomen door het kabinet om binnen drie jaar tot 90% minder zwerfflesjes in het milieu te laten terechtkomen! De eerste gesprekken met Rijkswaterstaat en de ministeries heb ik al gehad. In die gesprekken zie je heel sterk hoe een kleine katalysator voldoende is als je de juiste mensen bijeen hebt.”