Zou jij ook liever minder of helemaal geen shampoo meer willen gebruiken? Dan ben je niet de enige. Een paar jaar geleden kwam de ‘no poo’ beweging op gang, toen steeds meer mensen beseften, dat al die ‘gewone’ shampoos helemaal niet zo goed zijn voor je haar. Als je je haar minder wast, krijg je een veel vollere en gezondere bos. Alleen is het even afzien om daar te komen, want in de overgangsfase moet je haar afkicken en wordt het overmatig vet. Om die fase gemakkelijker door te komen, ontwikkelde Alexandra Steverink een methode, die je haar schoon houdt.
Een tijdje geleden besloot ik – net als vele anderen – mijn haar niet meer met shampoo te wassen. Beter voor mijn haar en beter voor het milieu. Ik waste het alleen nog met water en appelazijn en ging door het leven met viezig, vet haar. Een sjaal om mijn hoofd was de enige oplossing om nog een beetje fris in het openbaar te verschijnen. Ik hield het precies drie weken vol.
De no-poo beweging
Veel te kort natuurlijk, want toen ik in de no-poo wereld dook, bleek het soms wel tot een half jaar te duren voordat je hoofdhuid en haar gewend waren aan deze nieuwe lifestyle van niet wassen. Dat had ik er niet voor over, want mijn vette haar had elke dag invloed op mijn humeur. En dan niet op een positieve manier. Was er nou niet iets, dat me door deze moeilijke overgangsfase heen kon helpen?
Oceaan mineralen, kruiden en zeewieren
Ik ging op onderzoek uit en kwam in contact met Alexandra Steverink. Met haar bedrijf Sea & See maakt ze natuurlijke haarverzorgingsproducten van oceaan mineralen, aangevuld met kruiden en zeewieren. Het wordt geleverd in droge vorm. Bij elke wasbeurt los je daarvan een theelepel op in water om je haar mee te ‘wassen’.
Futloos haar
De haarverzorging ontwikkelde ze in eerste instantie voor zichzelf. Ze vond haar haar wat futloos. Ze wist veel van oceaan mineralen en besloot hiermee te experimenteren. En met succes. Al snel kreeg ze het verzoek van mensen om haar heen om het ook voor hen te maken en zo ontstond er een volledige lijn.
Ons lichaam kan het zelf
Alexandra verkoopt al sinds 2005 allerlei producten, die de natuurlijke functies van het lichaam ondersteunen. Met haar producten wil ze het lichaam helpen om te doen waar het goed in is, zonder het werk over te nemen. Deze haarverzorging was daar een mooie aanvulling op.
Overschakelen is lastig
Een overschakeling van shampoo naar deze vorm van natuurlijke haarverzorging levert je wel ontwenningsverschijnselen op, zoals ik zelf ook had ervaren. Oude siliconen- of waslagen komen los van de hoofdhuid en de talgklieren in de hoofdhuid produceren te veel (vettige) emulsie. Je hoofdhuid is namelijk gewend dat je deze laag steeds wegwast met shampoo en er snel een nieuwe geproduceerd moet worden. Je hoofdhuid kan niet zonder deze emulsie, omdat het beschermt tegen bacteriën en je haar soepel houdt. Stop je ineens met het wegwassen? Dan kost het tijd om een nieuw evenwicht te vinden.
Een stappenplan
Om deze fase gemakkelijker door te komen heeft Alexandra een methode ontwikkeld, die bestaat uit verschillende stappen.
- Je ‘wast’ je haar met de natuurlijke haarverzorgingsproducten. Gewoon onder de douche. Voor je gaat douchen doe je een afgestreken theelepel van het product in een beker. Tijdens het douchen vul je deze beker met water. Het mengsel giet je vervolgens over je haar, even laten intrekken, inmasseren (als je dat lekker vindt) en uitspoelen.
- Na het douchen droog je het haar af met een handdoek, die speciaal voor dit proces is ontwikkeld.
- Tussen de wasbeurten door kun je je haar regelmatig borstelen om de loslatende siliconen- en waslagen uit je haar te borstelen en de haaremulsie over je haar te verdelen. Dan blijft je haar van de wortel tot de punten beschermd en sterk.
- Stel dat je haar na twee dagen een beetje vettig wordt, dan geef je het een ‘In Between’ opfrisbeurt. Met een licht vochtige borsteldoek of met de ’In Between’ handdoek maak je je haar schoon zonder je hoofdhuid te ontvetten. Dit doe je dus niet onder de douche.
- Als je na vier dagen denkt “dit kan echt niet meer”, dan begin je weer bij de eerste stap.
Hoeveel tijd er tussen de wasbeurten en opfrisbeurten zit, hangt natuurlijk van je haar af. Daar kun je zelf mee experimenteren en deze langzaam gaan oprekken.
Meer informatie en tips vind je op www.sea-and-see.com
Ik kan niet wachten om het te gaan proberen. Ben jij ook bezig met het overstappen? Wil je dan je ervaringen met ons delen?
61 gedachten over “Zo stop je met shampoo, zonder weken met vet haar rond te lopen ”
Ik gebruik zelf een haarspoeling van dode zeezout en oliën. Het verzorgt ook het haar en de hoofdhuid. Ik vind het ook een fijner idee dan alleen maar water gebruiken. Maar het lekkerst vind ik om in bad te gaan met badzout met oliën en daar mijn haren in te wassen. Dan word je ook gelijk lekker relaxt.
Als haarspoeling gebruik ik No Poo verzorgende haarspoeling van Nyrela
En die gelukkige winnaar ben ik!
Gisteren het pakket ontvangen en vanmorgen in alle rust uitgepakt.
Het ziet er veelbelovend uit!
Goed dat alles zo duurzaam mogelijk is geproduceerd en verpakt.
Het ziet er ook nog eens prachtig uit.
Nogmaals gefeliciteerd! En we zijn ook heel benieuwd naar je ervaringen. Let us know 🙂
Toen ik in 1993 iemand ’s avonds bij een kampvuur hoorde zeggen dat je eigenlijk helemaal geen shampoo nodig hebt, ben ik er meteen mee gestopt.
Geen appelazijn of droge staaf, gewoon water en goed uitspoelen. Zes weken lang was mijn haar vet en hing het in slierten op mijn hoofd. Nou ja, soms een petje op en verder niet teveel aandacht aan schenken. Een mens moet ook durven serieus vies te zijn, omdat er soms belangrijke zaken in het leven zijn dan altijd maar schoon willen worden.
Na zes weken had mijn haar de natuurlijke vetbalans gevonden. Mijn filosofie erbij was (en is): als dieren geen shampoo voor hun haar nodig hebben, dan zal mensenhaar ook wel een eigen vetbalans hebben. En dat klopt dus ook.
Nu dus al decennia zonder shampoo. Mijn haar is niet vet te krijgen, valt altijd goed en als bonus ben ik in één klap van mijn roos af. (En daarmee die vervelende ‘besneeuwde’ schouders.)
Moraal: ja, je haar is een tijdje vet, maar trek je er niks van aan. Het vindt vanzelf de natuurlijke vetbalans wel. Geef het de tijd. Verstoord dat niet met azijn (een zuur), bakingsoda (een base) of andere dingen. Wel goed uitspoelen onder de douche. Vet haar op zoek naar zijn natuurlijke balans is één ding, vieze dingetjes in je haar is wat anders.
En een frisse duik in meer, zee of beek kan natuurlijk ook wel. (Misschien dat die zeemineralen in poedervorm ook wel werken.)
Sinds ik in de overgang ben is mijn haar erg veranderd, vroeger had ik veel krullen, nu is het wat weerbarstig met vervelende kruinen, mijn haar wil nooit wat ik wil????
Ik gebruik al jaren shampoo zonder troep, maar toch is mijn haar dof en weerbarstig, dus dit wil ik zeker gaan uitproberen
Hoi, dit artikel bied weer hoop op een shampoovrij leven! Ik was mijn haar inmiddels weer eens per week met shampoo. De baking soda vond ik wel gaan, maar de geur van de appelazijn raakte ik niet kwijt. Ik stonk naar azijn haha, nou dat hield ik niet zo lang vol. Ben nu aan het experimenteren met een shampoo blok, mijn haar krult meer, dat is verrassend, maar het is een stuk droger en stugger. De oplossing voor no poo heb ik nog niet gevonden. Misschien is dit het…….?!
Al jaren tob ik met jeuk en pukkels op mijn hoofdhuid.. ben al gestopt met haarlak, schuim, verf en andere producten… ik gebruik een hypo-allergene shampoo.. maar toch.. het blijft ellende. Ik zou graag ervaren wat deze producten voor mij kunnen betekenen!
Ik probeer al even om zo weinig mogelijk plastic te gebruiken en dit pakket zou ideaal zijn! Zeker tijdens deze tijden, niet veel mensen zullen mijn haar zien tijdens het overgangsproces 😉 Ik heb vaak last van vettig haar en een gespannen hoofdhuid. Ben benieuwd of dit zal helpen! Heel graag zou ik dit eens kunnen proberen.
Jaaaah!
Ik zou graag een extra zetje krijgen om door te zetten naar helemaal zonder : )
en deel uiteraard graag mijn ervaringen hierover!
Geen shampoo gebruiken wil ik al langer. Net een week noodgedwongen niet gewassen: de toiletten op de camping waren afgesloten vanwege Corona. Wat een vet haar kreeg ik!
Douchen doe ik nu alleen als ik mijn haar moet wassen (2x per week). Mijn huid vind dit heel prettig. Zou toch uiteindelijk voor mijn hoofdhuid ook zo mogelijk moeten zijn. Ik wil het graag proberen!
Ik heb ooit geprobeerd van de shampoo en conditioner af te komen; maanden lang met shampoo-bar en appelciderazijn gewerkt. Maar mooi werd het nooit, vet haar en hoofdhuid voelde vaak jeukerig aan. Ik gebruik nu biologische shampoo en conditioner maar wil ook graan de overstap weer maken naar no poo.
Reacties zijn gesloten.