Gezonde tip: havermout lekker klaarmaken

Dankzij het boek De Voedselzandloper van de Belgische arts Kris Verburgh is havermout eten populair geworden. Volgens Verburgh zijn tarwe en andere koolhydraatrijke producten zoals aardappelen en rijst slecht voor de gezondheid. Het is echter lastig om deze producten helemaal te vermijden. Daarom biedt Verburgh een alternatief: havermout.

Leestip: De bestseller ‘De Voedselzandloper’ van Kris Verburgh geeft een frisse en heldere blik op de rol van voedsel bij langer jong blijven en afslanken.

Of je het nou eens bent met de ideeën van Verburgh of niet: havermout is zeker gezond. Het verlaagt het cholesterolgehalte, verzadigt voor langere tijd, is glutenvrij, calorie-arm, en zit vol antioxidanten. Is het ook het ideale ontbijt?

Dat is het wel als je het goed klaarmaakt. Hieronder staat hoe je dat doet en waarom.

Liever geen instant havermout

De meeste mensen kopen havermout als instantproduct in de supermarkt. Er is ook een ‘minder instant’ product te koop in de natuurvoedingswinkel. In de fabriek worden de haverkorrels eerst gemalen en met heet water tot een soort smurrie gemaakt, vervolgens wordt deze massa in machines onder hoge druk en met stoom geplet in en vervolgens gedroogd. Zo ontstaan de havervlokken en havermout die je vindt in de supermarkt. Bij haver vernietigt dat de fytase. Fytase is een enzym dat fytinezuur afbreekt en dat proces is belangrijk, want fytinezuur blokkeert de opname van gezonde voedingsstoffen in je lichaam.

Havermout weken met roggemeel

Geen paniek, want je kunt fytase ook weer toevoegen. Hoe doe je dat, zodat je toch een gezond havermoutpapje krijgt?  Als volgt: Doe de havermout de avond van tevoren in lauw water met een lepel roggemeel. Roggemeel bevat erg veel fytase. De volgende ochtend giet je het goedje af en je havermout is klaar voor bereiding. Is nu alle fytinezuur eruit? Om nog zekerder te zijn van je zaak, kun je er ook nog een lepel yoghurt of citroensap aan toevoegen. Zo wordt een fermentatieproces op gang gebracht dat het fytinezuur verder afbreekt. Op gang gebracht, want echte fermentatie duurt 12 tot 24 uur. Heb je daar geen geduld voor, opnieuw geen paniek. Fytinezuur kan geen kwaad als je er een beetje van binnen krijgt. En als je je pap met vruchten eet, heeft dat ook weer een neutraliserende werking.

Voor puristen: hele haverkorrels

Voor de puristen onder ons is er nog een derde weg: hele haverkorrels. Volgens de bekende voedingsdeskundige Weston Price zijn natuurvolkeren die geen enkel industrieel voorbewerkt graan gebruiken en al hun granen zelf bewerken, veel en veel gezonder dan wij. Ook Sally Fallon, bekend van het boek Nourishing Traditions en voorzitter van de Weston Price Foundation, is erg kritisch over bewerkte granen. Volgens haar verdwijnen door industriële fabricageprocessen de gezonde stoffen uit de granen. Door het verhitten, pletten en weer persen in allerlei vormpjes (denk aan cornflakes) verandert de chemische samenstelling van de eiwitten en is al het goede van de granen verdwenen.

Dus hoe maak je havermout van hele haverkorrels? Twaalf tot 24 uur weken in water met roggemeel en wat yoghurt, dan afgieten, malen en een kwartiertje koken. Haverpap van haverkorrels is wel wat ruwer en vezeliger. Maar je moet toch wat voor je gezondheid over hebben, toch?

Voor wie echt geen fan is van havermout: veel mensen zweren ook bij oergranen zoals spelt en rogge.

Leestip: Wil jij meer inspiratie opdoen over het vermijden van koolhydraatrijke producten? Kris verburgh heeft een kookboek geschreven met een zeer praktische invulling van de voedselzandloper. Hier vind je vele recepten waarmee je koolhydraatrijke producten kan vermijden.

 

Over de schrijver

40 gedachten over “Gezonde tip: havermout lekker klaarmaken”

  1. Ik ben dan kennelijk een purist. Ik heb het boek van Sally Fallon gekocht, en vlok mijn eigen havermout. Maar wat mij nu tegenvalt, is de smaak. Zelfgedraaide havervlokken week ik een nacht in water met wat zuur, en daarna kook ik het een paar minuten. Maar de smaak is als karton, terwijl ik de havervlokken uit de winkel echt lekker vond. Dus nu moet ik het opleuken met andere smaakjes…

  2. wat doe ik dan met de goedkope havermout (beperkt budget)…

    en boekweitvlokken?

    en hoe zit het met hele boekweit, boekweitgrutten, quinoa, gierst, zilvervliesrijst en pasta?

  3. ik begin mijn hele leven al mijn dag met pap. havermout, brinta, broodpap. net wat er is. ik vind het heerlijk om mijn dag te beginnen met een bordje warme pap. het voelt alsof ik de dag begin als een baby. easy, warm and tender. daarna kan ik het volwassen leven weer aan.
    ik denk dat het op een goede manier verwennen van jezelf misschien wel veel belangrijker is voor je gezondheid dan bezig zijn met fytine of fytase of hoe het allemaal mag heten

  4. Er is mij al veel duidelijk over fytinezuur in Havermout.
    Wat me echter niet duidelijk is en wat ik nergens kan lezen is of je fytase (bijv. Door rogge , yognurt of kefir) ook aan de BEWERKTE havermout kan toevoegen (uit de winkel) of dat dit alleen maar kan met de onbewerkte haver.
    Ik ben erg benieuwd.
    Is er overigens een site waar dit antwoord duidelijk staat?

  5. Moet havermout gekookt worden?

    Tuurlijk KAN je dat doen, maar MOET het ook echt? Als je het een dag laat weken, en dan opeet, verteerd het dan niet? Of zitten er stoffen in die door koken geneutraliseerd moeten worden?

  6. Ik kook mijn havermoutvlokken in een beetje lactosevrije melk, voeg een banaan, peer of ander stuk fruit toe. Strooi kaneel en kurkuma, gebroken lijnzaad en cranberries er door. Wissel af met kokosvlokken en gehakte noten. Fantastisch ontbijt waardoor je de hele ochtend geen hongergevoel krijgt.

  7. Ik doe de (3 eetl.) havervlokken gewoon door de yoghurt waar ik twee eetlepels gedroogde cranberries aan toevoeg, twee eetlepels water een theelepel honing. Niks weken en koken…..

Reacties zijn gesloten.