Zonde als je ze weg moet gooien: die wortelen omdat ze slap zijn geworden, die avocado omdat hij bruin is geworden of de sla omdat hij in pap is veranderd. Als we allemaal precies kopen wat we nodig hebben en ons eten slim bewaren zullen we veel minder eten weg hoeven gooien. Wist je dat je hiermee je milieu-impact met 9% kan verlagen?
Daarom geven we je vandaag 5 bewaartips om je groenten en fruit langer houdbaar te maken. Supersimpel en helemaal gratis.
Bewaartip 1: red je avocado’s
Ken je dat? Je koopt avocado’s als ze nog net niet rijp zijn, dan laat je ze even liggen en dan? Bruin. Doodzonde, want je kan ze gelijk weggooien of in ieder geval ben je de helft van je avocado kwijt en dat is natuurlijk pure waste.
En avocado’s zijn al flinke waterslurpers, dus als je ze dan koopt dan wil je natuurlijk niet dat ze in de GFT-bak belanden. Daarom hebben we hier de ultieme tip om deze gezonde vetten lang houdbaar te maken:
Stop de hele avocado’s in een glazen pot, vul hem met water tot de avocado’s onderen staan, deksel erop (of gebruik een weckpot) en zet ze in de koelkast. Op deze manier blijven ze twee tot drie weken goed, omdat er nu geen zuurstof meer bij kan komen.
En als we dan toch de avocado’s op het zerowastemenu zetten. Dan hebben we hier nog 4 tips om de schillen te hergebruiken:
Als eerste doe je de schillen op een bakplaat en in de oven op 200 graden voor een uur. Er komen dan een paar uitgedroogde rolletjes uit en dat is precies de bedoeling. Doe ze in een blender of je koffiemolen en maak er een poeder van.
Dit poeder zit nu vol anti-oxidanten, vitamines, gezonde oliën, het verlaagt je bloeddruk en cholesterol en staat bekend als een immuun-booster. En dit gezonde maalsel kun je nu gebruiken als:
- Smoothie booster. Meng een theelepeltje door je smoothie of mix het door een dip of dressing en het wordt nog gezonder.
- Maak er avocadothee van. Als je een beetje in een theezakje doet en dit laat trekken en er vervolgens een zoetmaker bij doet als agavesiroop of honing, dan krijg je een heerlijke en supergezonde thee.
- Maak er een haarmasker van. Als je het poeder mengt met ei of met gebroken lijnzaad dat je eerst tien minuten hebt laten weken in water (je krijgt dan een soort papje, ook wel een vegan ei genoemd) dan krijg je een heel gezonde haaroppeper. Je mengt het (vegan) ei met het poeder en smeert het op de haarwortels, laat het een kwartiertje intrekken en daarna kun je het er zo uitwassen.
En wat dacht je van de pit van de avocado? Ook die verdient een waardig hergebruik. Je kan er namelijk prima je kleding mee kleuren, en nee, niet groen, maar roze. Dit is hoe het werkt:
- Doe acht avocadopitten in een pan met 2 liter water en laat het water koken voor 2 uur. Daarna verwijder je de pitten en eventueel het gruis tot het water een helder rode/roze kleur heeft. Nu kan de stof erbij. Bedenk wel dat de stof van een natuurlijk materiaal moet zijn, zolas wol, linnen, katoen en zijde, anders pakt het niet goed. De stof laat je zolang je wilt in de pan (je kan het fornuis aanlaten, maar dat hoeft niet). Hoe langer je de stof erin laat, hoe dieper de kleur wordt. Roer af en toe wel in de pan zodat al het materiaal goed pakt. Het kan wel 9 tot 16 uur duren voor je een mooie kleur krijgt, maar zodra je tevreden bent haal je het eruit en spoel je het met een zacht wasmiddel. Et voilà, je hebt nu een mooi roze kleurtje gefabriceerd.
- En als laatste kun je van een halve schil ook een biologisch afbreekbare plantenpot maken om bijvoorbeeld je stekkies in te laten groeien.
Bewaartip 2: wortelen en kruiden
Slappe wortelen en kruiden waarbij de blaadjes op half zeven hangen, daar worden we niet vrolijk van. Die wortelen zijn natuurlijk het lekkerst als je knak hoort als je erin bijt en kruiden moeten stevig en geurig zijn. Dit is hoe je dat voor elkaar krijgt:
Zowel wortelen als kruiden kun je gemakkelijk bewaren in de koelkast door ze te wikkelen in een nat stuk keukenpapier en eventueel nog een bijenwasdoek of plastic zakje eromheen.
Leg ze gewoon weg in de koelkast en ze blijven zo’n twee weken goed en knapperig. Je kan ook de wortelen in een pot met water zetten, geraspt, gesneden en al, en dit laten staan alleen moet je dan wel het water verschonen en blijven ze meestal iets minder lang goed. Als je toch onverhoopt met slappe wortelen komt te zitten (of radijs, venkel, selderij etc.) dan kan je ze vaak weer knapperig krijgen door ze een dag of nacht in koel water onder te dompelen. Ook met kruiden werkt dit, al kunnen die vaak wat korter in het water.
Bewaartip 3: Bosui en asperges
Heerlijk als het aspergeseizoen er weer is. Lekker voor in de salade of in de pasta en ook nog eens supergezond want ze bevatten veel vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur. En die vitamines wil je natuurlijk zo lang mogelijk bewaart houden.
Asperges en bosui kun je het beste bewaren met hun voeten in het water. Zet ze daarom in een glas of pot met een klein laagje water erin, doe losjes een bijenwasdoek om de pot bij wijze van deksel (maar laat er nog wel wat zuurstof bij komen) en bewaar ze in de koelkast. Zo zijn ze nog 10 tot 14 dagen goed.
Bewaartip 4: spinazie
Spinazie is heerlijk als basis voor smoothies, om in je pastasaus te verwerken voor extra ijzer en potassium of voor in de quiche. Maar als de blaadjes geel worden en in pap veranderen dan bereiken ze al snel destinatie afvalhoop.
Leg ze daarom in een bak met deksel erop in de koelkast en 2 of 3 velletjes keukenpapier eronder om het vocht op te nemen, en je spinazie blijft nog tien dagen goed.
Heb je de spinazie gesneden en nog wat over? Of heb je sla gebruikt en hier nog wat van over? Zonde om weg te gooien, tenzij je het als konijnenvoer wilt gebruiken. Doe ze anders in een bakje met wat water erbij en ze blijven nog een paar dagen goed.
Bewaartip 5: de fruitschaal
Om je fruit langer goed te houden is handig om bepaald fruit niet bij het andere fruit leggen. Waarom? Fruit als appels, peren, perziken en banaan geven een gas af als ze rijpen genaamd ethyleen. Dit zorgt ervoor dat al het fruit sneller rijpt en zo bederft alles dus sneller.
Samen verspillen we zo’n 590 miljoen kilo goed voedsel per jaar in Nederland. Per persoon komt dat neer op 34 kilo en 120 euro die je zo de vuilnisbak in laat verdwijnen. Om je een plaatje te geven: duizenden vrachtwagens vol goed voedsel worden gedumpt tussen het afval.
En waarom? Omdat we het over hebben of niet weten wat we met de restjes moeten of gewoon te veel hebben gekocht. Na vandaag heb jij veel minder last van dit “probleem” en heb kun je zelfs de avocado-uitdaging eindelijk aangaan. Die van jou blijven voortaan weken goed.
2 gedachten over “Zo blijven avocado’s wel lang goed – en nog 5 bewaartips voor je groente”
Omdat ik de meeste groenten die ik koop zelf gebruik en het soms een aantal dagen kan duren voor dat het op is, doe ik het volgende.
Veel bladgroenten blijven in de weer met fotosynthese. Door niet al te grote hoeveelheden in een afsluitbare plastic zak te doen en daarin een paar keer in en uit te ademen met mijn zelfde adem breng ik er CO2 in een verarmde vorm in en het werkt top want bijna altijd zijn de bladeren weer fris en stevig na een nachtje in de groentelade. Ook wortels en bloemkool knappen hiervan op.
Ik vraag mij vaak af waarom er geen CO/CO2 kasten in winkels staan volgens dit principe want alle groenten zou er veel beter uit zien en blijven
Wow, die oplossing kenden we nog niet. We gaan het proberen! Dank voor het delen.
Reacties zijn gesloten.