Zo beleg je duurzaam: 5 tips

5856626683 0410223A82
Foto: Images Of Money, Flickr

Je hebt wat geld gespaard, maar je wilt het liever duurzaam beleggen? Overweeg dan deze tips en laat je geld duurzaam groeien.
1. Kies de bank die bij je past via de Eerlijke Bankwijzer
Op deze website kun je banken onderling beoordelen op hun beleid ten aanzien van het klimaat, het milieu, mensenrechten, wapens, corruptie en het bonusbeleid. Ook kun zelf actie ondernemen: stuur je bank een klacht of juist een compliment over het investeringsbeleid.
2. Doe de Goed Geld -wijzer test en kies een beleggingsproduct
Met deze test krijg je aan de hand van 11 vragen een overzicht welke duurzame beleggingsproducten het best bij u passen.
3. Geïnteresseerd in Nederlandse aandelen? Check dan Duurzaamaandeel
Op deze website krijgt je een overzicht hoe Nederlandse beursondernemingen presteren op thema’s als mensenrechten, biodiversiteit, corporate governance, bonusbeleid en energie.  Daarnaast kun je reacties van ondernemingen op vragen van de VBDO (de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) op de aandeelhoudersvergadering lezen. Doet het bestuur een belofte m de CO2-uitstoot het komende jaar te verminderen? Je kunt het allemaal nalezen op Duurzaamaandeel.
4. De ontwikkelingen bij houden?
Tegenwoordig worden vele onderzoeken gedaan naar duurzaam beleggen. In Nederland publiceren eerder genoemde VBDO en Eerlijke Bankwijzer vele rapporten over het beleggingsbeleid van niet alleen banken en beursondernemingen, maar ook pensioenfondsen en verzekeraars. Op Europees niveau geldt dat voor Eurosif, een zusterorganisatie van de VBDO.
5. Tot slot laat je dagelijks informeren  en volg het nieuws
Geen zin om langdradige rapporten te screenen, kijk dan op verschillende nieuwswebsites als Responsible Investor (internationaal), BNR Duurzaam  of ikbelegduurzaam. Dagelijks passeren vele interessante artikelen, columns en interviews de revue om jouw op de hoogte te brengen.
Deze tips zijn een bijdrage van Ikbelegduurzaam, hèt onafhankelijke weblog over het duurzaamheidsbeleid van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen, banken, pensioenfondsen en verzekeraars.
Lees ook
Oproep beleggers om VN wapenhandelverdrag werpt vruchten af
Particuliere belegger kan duurzame fondsen vergelijken
Duurzame investeringen wereldwijd met 20% gegroeid