Wie had gedacht dat het gewone keukenkruid kurkuma zo gezond kan zijn? De mensen achter de website Greenmedinfo doken in Pubmed, een bekende database met medische artikelen. Zij bestudeerden ruim 5000 onderzoeksresultaten en vonden wel zeshonderd potentiële gezondheidsvoordelen van kurkuma.
Kurkumine
De werkzame stof in kurkuma is kurkumine. Deze zou ondermeer de volgende effecten hebben:
• Vernietigt medicijnresistente kankers
• Vernietigt stamcellen van tumoren (met recht, de wortel van kanker)
• Beschermt tegen schade door radioactieve straling
• Reduceert ongezond hoge ontstekingswaarden
• Beschermt tegen vervuiling met zware metalen
• Voorkomt en bestrijdt de ziekte van Alzheimer
Greenmedinfo is een website die veel vertrouwen heeft in alternatieve medicijnen. Niet voor niets noemen zij dat het keukenkruid ook al duizenden jaren gebruikt wordt binnen de Indiase gezondheidsleer Ayurveda.
Maar de resultaten waar zij zich op baseren komen uit geaccepteerde wetenschappelijke tijdschriften. De claims voor de positieve gezondheidseffecten zijn dus gevonden met moderne wetenschappelijke methodes.
Gebruik in de keuken
Kurkuma of geelwortel is het kruid dat kerrie zo geel maakt. Kerrie is anders dan je misschien denkt een mix van specerijen, waaronder dus kurkuma.
GreenMedInfo noemt de wortel “misschien het meest gezonde plantje ter wereld.” Het is niet de bedoeling dat je een hele mand kurkuma leeg eet, maar regelmatig door je eten gooien, bijvoorbeeld in soepen en roerbakschotels, is een goed idee.
Bron: GreenMedInfo
Lees ook
Verbeter je spijsvertering met deze tips
32 huis tuin en keukenremedies die helpen tegen kanker
Eten tegen elke kwaal