Zelf een mangoboom kweken met een overgebleven pit

Mango is bij ons thuis de meest populaire vrucht, maar ze komen van ver en zitten vaak verpakt in plastic. Stel dat je zelf een mangoboom kunt verbouwen. Dat is een leuk experiment. Gooi de pit dus niet weg, maar volg deze stappen en wie weet lukt het je: je eigen mangoboom kweken. We wensen je groene vingers toe. En een heleboel zon deze zomer.

De kans dat je zelf ook echt je eigen mango’s gaat eten is niet zo groot. Mango’s zijn tropische vruchten en hebben hoge temperaturen nodig om tot bloei te komen. Als je een kas hebt, kan dat helpen, maar het gaat wel om een mangoboom kweken (met de nadruk op boom). Daarvoor heb je dus een gigantische kas nodig.

Toch blijft het een leuk project om eens te proberen, een mangoboom kweken, want ook zonder vruchten blijft het een mooie sierplant of boom. En met de stijgende temperaturen door klimaatverandering weet je het maar nooit (niet dat wij willen dat die temperaturen blijven stijgen natuurlijk). Zo groeien er ook mango’s in Spanje: dat is nog niet helemaal tropisch, maar wel dichtbij (let bij het kopen van exotische fruit zoals mango’s waar het vandaan komt en hoe het vervoerd is om je voetprint te verkleinen).

(zie het stappenplan onder de foto’s)

Zelf een mangoboom kweken:

  1. Breek de pit open (nadat je de mango opgegeten hebt natuurlijk, wij geven de voorkeur aan een biologische). Dit kun je doen door voorzichtig met een mes de lange kant van de pit open te werken. Binnen in het omhulsel vind je een bruinachtige, harde pit in de vorm van een tuinboon. Omdat veel mango’s onrijp worden geplukt, heeft deze pit soms niet voldoende kracht om zelf door het omhulsel heen te breken.
  2. Plant de pit in vochtige bladaarde of compost. Het lichte ‘oog’ moet boven.
  3. Dek de pot af met plastic, zodat het goed warm en vochtig blijft: dat heeft de mango nodig, want het is immers een tropische plant.
  4.  Zet de pot op een warme plaats in de schaduw, waar genoeg licht is maar geen direct zonlicht. Na een week of drie komen de eerste blaadjes tevoorschijn.
  5. Laat de plant langzamerhand aan meer zonlicht wennen. Zorg voor voldoende warmte. Een plek in de vensterbank is ideaal.
  6. Zorg dat de grond vochtig is, maar geef niet teveel water. Sommigen rapporteren dat een afwisseling van droog en nat goed is voor de plant. Je kan de plant ook af en toe wat natuurlijke plantenvoeding geven (die kan je heel makkelijk zelf maken: hier lees je hoe)
  7. Omdat de plant een groot wortelstelsel maakt, moet je een grote pot gebruiken.
  8. Als het goed is, begint je plant nu vanzelf te groeien. Je kunt hem eventueel af en toe verpotten of gewoon direct al in een grote pot in een kas zetten, om hem uiteindelijk misschien wel uit te laten groeien tot een mangoboom.

Ben je ook een liefhebber van avocado’s? Check dan ook hoe je die zelf kweekt. Heb jij het wel eens geprobeerd: zelf een mangoboom kweken? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook: je eigen groente kweken met keukenafval.

Over de schrijver

23 gedachten over “Zelf een mangoboom kweken met een overgebleven pit”

  1. Ik heb voor de 2e x een mango boompje,de eerste had ik in mijn kas,deze nu gewoon binnen,maar doet net als de eerste zijn onderste bladeren laten vallen.Ziet er verder goed uit,net als mijn granaatappelboompje,al is die errug klein ? dadel komt ook door,heb al 3 vijgenplantjes die het goed doen en al jarenlang een zelf gezaaid mandarijn boompje,maar denk niet dat die ooit wat anders gaat doen als alleen maar groeien,net als mijn zelfgezaaide citroen .Maar het blijft leuk om te zien dat er iets kan groeien uit wat je normaal weggooit !!!

  2. Ik heb hetzelfde als u Thea. 5 reusachtige bladeren van 20,7 cm terwijl het boompje zelf net 14 cm is. Onwijs leuk om te zien hoe het met de dag groeit!

  3. Ik heb ook een mangoboompje gekweekt. Er zitten nu 5 reuze bladeren aan, maar deze zij zo zacht als papier, bruingroen van kleur en hangen recht naar beneden. Raken daar ook al de aarde aan. Is dit normaal?

  4. Behalve dan dat ze in ons klimaat buiten niet overleven en zeker geen vruchten zullen produceren…
    Binnen is het wellicht mogelijk hem een beetje op te kweken, maar daarna…?

  5. I k heb ook van een pit een mango boompje van 30 cm.
    maar er komen bruine bladeren aan hoe komt dat
    misschien v.d. zomer te lang buiten gestaan?
    kan ik daar antwoord op krijgen b.v.b dank

  6. Heb je verse dadels deze kerst? Doe deze ook in een pot, zet hem wel warm en heb geduld, dan na enig tijd zie je de dadelboom komen.
    En ja daar heb je ook een zeer grote kas voor nodig

  7. Hallo, ben nu ook aan een mangopit begonnen een in een pot en ander in een glas niet te vol ,heb dit gelezen op een andere site .Kijk er echt naar uit .Wil dit als een kado bij geven met kerst iets van jezelf. Gr Mimi

  8. Pingback: 5 gezonde alternatieven voor brood - hetkanWel.nl

  9. Ja Ik ben het gaan proberen en het werkt. Het wordt een Mango Boom.langzaam maar zeker zie ik hem groeien.
    Ik ben ook een Advocado aan het kweken. Dat was de eerste pit. Deze Advocado is al een beetje groter. Ja ik heb de smaak te pakken. Zo volgt er nu een Kersenboom. is eventjes wat moeilijker en duurt wat langer maar dat lukt mij vast wel met veel geduld. De Kersen pitten liggen nu te drogen. Ik moet nog even naar de Waaloever want binnenkort heb ik rivier zand nodig.Dit was het voor nu.Binnenkort krijg ik een nieuw e mail adres dat zal ik nog wel sturen als het zover is. Tot dan nog het huidigen e mail adres.
    Groetjes van Ria

    1. Hallo Ria,

      Mijn mango doet het ook heel goed. Maar na het proberen met 6 avocado’s geef ik de moed bijna op. Hoe heb je dat gedaan met de avocado?
      Ik heb ze al in de grond gedaan, ik heb ze al in water laten hangen met satéprikkers op een glas leunend. Maar er gebeurd niks anders dan dat ze er slecht uitzien en uit elkaar barsten….. of gewoon een pit blijven.
      Groetjes Silvia

      1. De avocado pit moet worden doormidden gesneden, gekliefd en dan moeten de 2 helften bij elkaar gehouden worden, vochtige grond eronder doet een klein wortelstokje ontlokken. Maar belangrijks is dat hij gehalveerd wordt en de twee helften bij elkaar gehouden wordt. In de kern binnenin moet hij door het vocht worden geraakt.

      2. Avocado werkte bij mij ook niet meer met stokjes op een glas. Nu 1 in een vochtige koffiefilter en dan in een zakje en daar lucht in. BLazen. Na drie weken kwam er een klein worteltje

      3. hallo silvia,
        een tip voor de advocado teelt:
        maak je pit met een serverje schoon.. wikkel hem in een nat keukenpapier en bewaar hem daar een week in..
        haal het bruine schilltje met een mesje eraf, dit gaat heel makkelijk.
        stof de pit weer in gerold in een natte keukenpapiertje of sevet gevouwen een paar weken weer in een afgesloten zakje..
        na een paar weken zie je dat er een woteltje uit komt.. hou dit vol totdat je de wortel op een glazen flesje kunt zetten in het water om verder te wortelen..
        je moet een engelen geduld hebben.. mijn eerste 4 pitten staan nu in de grond.. daar zat ongeveer 4 maanden tussen.. de mooiste heeft nu ongeveer 8 bladeren, ze houden niet van volle zon wel van veel licht.
        succes, ik zou zeggen gewoon blijven proberen, avocado’s zijn heel gezond dus dan heb je pitten genoeg..
        ik ben nu ook met 2 mango pitten bezig, die krijgen nu ook hun eerste kleine kleine wortels..
        de kersen ga ik zeker ook proberen bedankt voor de tip.
        mvg carina

Reacties zijn gesloten.