Zeeuwse getijdencentrales: omgekeerde windmolens in het water

Op allerlei plekken in ons land wordt enthousiast getimmerd aan de wereld van morgen. Van universiteitsgebouwen tot duurzame start-ups, van gemeentes tot culturele hotspots. Om een overzicht te krijgen van al die mooie ontwikkelingen maken we een 12-delige serie, waarin elke keer een andere provincie in de schijnwerpers staat. Vandaag het vijfde deel:
“Het motto van onze provincie is: Land in zee.“, vertelt Ben de Reu, gedeputeerde energie en biobased economy van de Provincie Zeeland. “ Het grootste gedeelte van onze provincie ligt in zee. Die ligging in zee, dat samenspel tussen water en land, zilt en zoet, eb en vloed, onderscheidt Zeeland van alle andere regio’s in dit deel van Europa. Het biedt inwoners en ondernemers innovatieve mogelijkheden en ruimte om te pionieren.”

1.Kennis en innovatie

“In Zeeland vinden we het belangrijk om innovatie te stimuleren.”, vertelt De Reu enthousiast. “Dat doen we bijvoorbeeld met InnoGo, een initiatief dat starters óf MKB-bedrijven in de techniek en biobased sector ondersteunt met begeleiding, het openstellen van het netwerk en financiering.” Een aantal voorbeelden daarvan zijn:
PureBlue ontwikkelt duurzame en innovatieve oplossingen voor waterbehandeling, met ambitieuze doelstellingen op het gebied van eenvoud en operationele kosten. De Reu: “PureBlue produceert decentrale waterzuiveringsunits die o.a. worden gebouwd in plug-and-play containers die overal ter wereld flexibel kunnen worden ingezet. Hun kleinschalige units op riviercruiseschepen zuiveren al het afvalwater van het schip om nadien hergebruikt te worden.
Hemcell heeft een unieke techniek ontwikkeld om agrarisch afval te verwerken tot bioplastics. Dit afbreekbaar product vormt de basis voor een betere en goedkopere productie van eindproducten.
De getijdencentrale is een ander mooi voorbeeld van innovatie in Zeeland. De Reu: “In de Oosterscheldekering staat een installatie voor getijden-energie. De vijf turbines werken als een soort omgekeerde windmolens in het water. Zo krijgt de Oosterscheldekering ook de functie om groene stroom op te wekken.”

2. Duurzame startups

In Zeeland is er vol op plek voor duurzame start-ups. Een paar voorbeelden:
Biosfeer Groede teelt op volledig biologische wijze een groot scala van planten en kruiden  in de volle Zeeuwse grond. Hun doel is het telen en verwerken van planten en kruiden voor medicinale doeleinden en als leverancier van toprestaurants, dit met gebruik van volledig duurzame productiemethodes.
Illuxtron maakt innovatieve LED-downlights. Zij ontwikkelden daarvoor een technologie die er voor zorgt dat de levensduur van de behuizing van LED-lampjes aanzienlijk wordt verlengd én dat extra functionaliteiten aan LED-verlichting kunnen worden toegevoegd. Zo kunnen er flink wat kosten worden bespaard en nieuwe toepassingen van LED-verlichting worden geïntroduceerd.
Zeewaar is het eerste bedrijf in Nederland dat exclusief met duurzaam geteeld zeewier werkt uit schoon zeewater. Zeewaar’s zeewierboerderij ligt in de Jacobahaven van de Oosterschelde. Deze plek is ideaal als zeewierteelt locatie. Het is verboden gebied voor boten en toerisme en daarom lekker rustig en niet vervuild door boten. Het zeewier van Zeewaar wordt o.a. gebruikt in The Dutch Seaweed Burger.

3. Innovatieve en culturele hotspots

In Zeeland zijn er verschillende innovatieve en culturele hotspots We selecteerden twee prachtplekken waar je zeker eens een kijkje moet nemen:
DOK41 is een broedplaats op de Kenniswerf voor innovatieve en creatieve startups. Ondernemers kunnen hun bedrijf opstarten en onder begeleiding van coaches verdere ontwikkelingen en groei doormaken. Samenwerking en kennisuitwisseling wordt gestimuleerd en er is een groot netwerk om startups op weg te helpen.
De Reu: “Dok41 is een uitstekende start-up stimulering op typisch Zeeuwse wijze; bijna direct aan de Vlissingse havens gelegen, met bedrijven en Hogeschool Zeeland als goede buren voor interactie en samenwerking”
Grote Kerk Groede is een prachtig gerestaureerde hallenkerk waarvan de oudste delen dateren uit de 13e eeuw. In de kerk vinden onder meer exposities, concerten, huwelijken, conferenties en festivals plaats.

4. De toekomst

De Reu is optimistisch over de toekomst van Zeeland:
“In Zeeland willen we natuurlijk meewerken aan de duurzame ambities zoals die ook voor Nederland worden gesteld. Dat gaan we doen door stevig in te zetten op energietransitie: door energiebesparing in woningen en bij bedrijven, maar ook hergebruik van grondstoffen en energie tussen industriële bedrijven zoals in het project Smart Delta Resources. Andere acties zijn: windenergie op land en in zee, getijdenenergie, en zonne-energie.”
“Bovendien stimuleren we ook de ontwikkeling van een circulaire economie en de biobased economy. Enerzijds willen we dat dat zo snel mogelijk gebeurt omdat je daar als samenleving belang bij hebt. Anderzijds willen we graag als overheden samenwerken met de bedrijven. Als we die mee kunnen krijgen dan werken we samen aan een duurzame economie. Een bloeiende economie die niet ten koste gaat van de natuur en de mens.”

Over de schrijver