Wonderlijk wonen in een anti-kraak paleisje

Wonderlijk wonen is de nieuwe HetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken wonen. Van aardehuizen tot kaswoningen, van anti-kraak paleisjes tot duurzame woonschepen. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droomhuis, of juist op weg met niets meer dan een fiets en een tent. Soms zijn het levensstijlen waar jaren planning aan vooraf ging, soms zijn het woonplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Één ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener leven. Vandaag belichten we het anti-kraak paleisje van Lieke.

Ergens in Helmond is een straatje met jaren 30 huisjes, met grote platanen en een weiland om de hoek. In dat straatje staat een huis dat je waarschijnlijk vaag herkent uit je kindertekeningen. Het huis is wit en heeft een rood pannendak, een bruine schoorsteen en een prachtige groene tuin. In dit huis woont Lieke van der Vorst (26) met haar vriend Dave, haar kat Lino en haar kippen. Hun huis is een anti-kraak woning, waar ze samen een waar paleisje van hebben gemaakt. Daar werken ze samen aan de mooiste dingen: zo legden ze samen een grote moestuin aan, en werkt Lieke aan haar prachtige illustraties. Maar hoe woont en werkt dat eigenlijk in een anti-kraak huis?

Hoe ben je aan deze prachtige woning gekomen?
We woonden eerst in Eindhoven in een piepklein appartementje. Daar kwamen we er al vrij snel achter dat dit niet onze plek was. We wilden graag meer ruimte en vooral graag een tuin hebben. Zoiets bleek moeilijk te vinden in Eindhoven. Via anti-kraak organisatie Camelot vonden we dit huisje. Daar waren we gelijk enthousiast over.

Wat hebben je allemaal veranderd aan het huis?
Het huis had gaten in het plafond, een gesneuveld keukenraam en een tapijt waar ooit brand op was gesticht. De muren waren rood en goud en het dak lekte. Dave zag in die dingen geen probleem dus zijn we ingetrokken. We hebben alles wit geschilderd, het dak en het raam gerepareerd en alle gaten gedicht. Onder het tapijt bleek een erg mooie houten ondervloer te liggen, en in de gang vonden we zelfs een terrazzo vloer. Als je anti-kraak woont weet je nooit of je ergens 2 maanden kunt blijven of 10 jaar. Ondertussen wonen we hier al 3 jaar en zijn we blij dat we alles hebben aangepast.

Foto: Liekeland
Wat is je lievelingsplekje in huis?
Mijn favoriete plek is mijn bureau, met uitzicht op onze moestuin en kippen. Vaak is Lino buiten muizen aan het vangen, of ligt ze naast me. Ik breng hier de meeste uren door, omdat ik ook thuis werk.

Je hebt een hele mooie moestuin, hoeveel tijd ben je daar mee bezig en wat haal je daar allemaal uit?
Toen we hier kwamen wonen studeerden we allebei. Dave aan de Design Academy in Eindhoven en ik aan de kunstacademie in Breda. We waren toen allebei aan het afstuderen en mijn afstudeerproject ging over onze voedingsindustrie. We besloten toen om in onze grote verwaarloosde tuin een moestuin te maken. Ondertussen is dit al het derde jaar en elk jaar leer ik zoveel bij. Ik probeer nieuwe dingen uit, zoals het maken van een pompoen-stellage, hogere zandhopen, andere vakverdelingen en verschillende planten en struiken. We oogsten vooral veel snijbiet, pompoen, courgette, sla, mais, bonen en bessen, maar sinds dit jaar ook tomaten en in de winter straks veel boerenkool. De ervaringen in onze moestuin hebben mijn illustraties wel geïnspireerd.

Illustratie: Liekeland
Illustratie: Liekeland
De liefde voor flora en fauna is inderdaad niet te missen in je illustraties. Hoe belangrijk is duurzaamheid in je werk?
Mijn papier waarop ik illustreer en mijn prenten laat drukken is van Arctic Paper, een duurzame papierleverancier uit Zweden. Vervolgens word het papier door kleine Nederlandse drukkerijen bedrukt. De tassen waarop ik illustraties laat zeefdrukken zijn biologisch, fairtrade en bedrukt met inkt op waterbasis. Dit zijn de materialen waar ik mee werk, maar de illustraties zelf worden ook geïnspireerd op de dingen die ik lees, bijvoorbeeld in boeken als ’story of stuff’, blogs van De Groene Meisjes, of mooie kookboeken. Documentaires over zelfvoorzienende gemeenschappen vind ik erg inspirerend of moestuin filmpjes.

Welke rol speelt duurzaamheid in je huis?
In mijn huis helaas een kleinere rol dan ik zou willen. Al onze ramen zijn enkel glas en het wordt hier heel koud in de winter, waardoor we geen duurzaam huis hebben. Wel eten we veel biologisch, kook ik vegetarisch en veganistisch en zijn onze meubels bijna allemaal tweedehands.

Heb je nog (woon)wensen voor de toekomst?
Ooit hopen we een eigen huisje te bouwen, omringd door bomen en moestuinen en zo zelfvoorzienend als mogelijk te leven.

Wil je meer weten over Lieke? Je kunt alles over haar vinden op haar prachtige site Liekeland. Een filmpje over haar moestuin vind je hier onder.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

 

 

 

 

Over de schrijver

3 gedachten over “Wonderlijk wonen in een anti-kraak paleisje”

Reacties zijn gesloten.