Bij de geboorte van onze oudste zoon wist ik niets af van het bestaan van wasbare luiers, dat was iets van vroeger dacht ik… Iedere week zat onze kliko bomvol met wegwerpluiers en toen ik op internet toevallig ontdekte dat je online wasbare luiers kon kopen was ik aangenaam verrast en ik ben toen voor ons derde kindje overgestapt op wasbare luiers.

Milieubelasting wasbare luiers
Geen moment heb ik spijt van gehad van de aankoop van de wasbare luiers want het is goedkoper en het scheelt bergen met afval: per kind zorgen wegwerpluiers voor ruim 1000 kilo aan afval! Wasbare luiers zijn minder belastend voor het milieu en zorgen voor 2,3x minder CO2-uitstoot dan wegwerpluiers (uitgaande van wassen op max. 60 graden en zonder het gebruik van een droger).
Wasbare luiers gaan lang mee en het beste is om ze voor meerdere kinderen te gebruiken. Je zou kunnen proberen om ze 2e hands te kopen. Online zijn verschillende soorten te bestellen, deze worden gemaakt van katoen, bamboe en/of hennep. Er zijn 2 basistypen: de tweedelige-luier (bestaat uit een luier en een waterdicht overbroekje) en een alles-in-1-luier. Sommige kan je makkelijk verstellen van maat small, naar medium of large door drukknoopjes aan de voorkant. De luier groeit dan als het ware mee met je baby!
En hoe zit het met lekkage?
Zelf was ik een beetje huiverig voor lekkage, maar ik heb gemerkt dat de luiers met inleggers en een overbroekje gewoon nooit doorlekken en ze blijven ook goed om de billen van de baby / peuter zitten door klittenbandsluiting of drukknoopjes. Ook het schoon houden van de luiers gaat heel gemakkelijk en het levert ook niet super veel extra was op (ongeveer 1 was per week extra). Vieze luiers gaan eerst in een emmertje met sop en daarna in de wasmachine samen met de gewone was. Voor onderweg neem ik altijd een speciale waterdichte & wasbare tas mee om vieze luiers weer mee terug naar huis te kunnen nemen.
Billendoekjes gebruiken we tegenwoordig ook niet meer, gewoon washandjes met warm water en eventueel zeep en babyolie. Naast dat ook dit in afval scheelt heeft onze zoon ook geen last meer gehad van rode uitslag, veroorzaakt door de chemische wegwerp billendoekjes.
Dat ik nu met onze wasbare luiers ongeveer 1000 kilo aan wegwerp luiers bespaar vind ik echt geweldig en ondanks het iets meer tijd kost is het echt een aanrader … voor je portemonnee én het milieu!
Naar aanleiding van de vele nieuwsberichten over de schadelijke effecten van plastic afval op het milieu, besloot Emily-Jane haar hoeveelheid aan plastic afval drastisch te verminderen. Zette ze voorheen met haar gezin met 5 personen elke twee weken een grote zak plastic aan de straat, nu is het nog maar een minizakje per twee maanden. Elke week geeft zij tips om zelf ook te minderen met (plastic) afval. Volg haar ook via haar website of haar facebookpagina “Leven Zonder Afval”.
Lees ook
Tips over wasbare luiers & billendoekjes
Milieu Centraal, Wasbare luiers
4 gedachten over “1000 kilo minder afval door wasbare luiers”
Rinke van Helmond: Ik kon het linkje niet plaatsen maar dan moet je dus op mijn naam klikken. Dan zie je een plaatje waarin ze wasbaar tegen wegwerp neerzetten. Geeft wel nuttig inzicht.
Wij zijn ook helemaal om! Wij hebben onze luiers bij de Billenboetiek gekocht, in die winkel konden we gewoon rustig een uur uitleg vragen en kregen we er thee bij.
Hier ook geen lekkages maar we wassen wel vaker, minimaal twee keer per week. En we doen de luiers niet eerst in een sopje maar in een emmer met een soort netje er in. Zodra die emmer vol is doen we een was.
Geen afval en het ziet er veel leuker uit! Dit plaatje vind ik ook heel duidelijk
Wilde dit artikel doorsturen via Facebook naar een vriendin, maar helaas moet ik daar vrienden worden zodat al mijn vrienden met berichten worden opgezadeld. Ik kies liever zelf wie ik met hetkanwelberichten berichten laat zien. Jammer!!!! Kan ik niet gewoon volger worden?
Jippie weer een liefhebber. Hier zijn ze al uit de luiers maar ze zaten ook alle drie in wasbaar. Beviel zo goed dat ik zelfs nog een aantal jaar consulent ben geweest voor Kaatje Katoen. En nog steeds ieder jaar op de negen maanden beurs voor ze. Gelukkig ieder jaar meer geinteresseerde.
Reacties zijn gesloten.