De wc doorspoelen met regenwater: dit zijn je opties

Na het droge zomerseizoen ging de kogel eind vorige maand door de kerk. We moeten zuiniger zijn op ons drinkwater, besloot het kabinet. Voor 2035 moet ons verbruik met 20 procent zijn gedaald. Daarmee besparen we niet alleen water in tijden van schaarste, maar ook geld. Want ook het drinkwater is duurder geworden dankzij de stijgende energieprijzen en duurdere grondstoffen en materialen. Op wat voor manieren kunnen we water besparen? En hoeveel scheelt het om de wc door te spoelen met regenwater?

Ons drinkwaterverbruik

Laten we eerst eens kijken naar het gemiddelde drinkwatergebruik in Nederland. Dat is momenteel 125 liter per persoon per dag. Als je bedenkt dat de meesten van ons amper twee liter water per dag drinken, vraag je je af hoe we in godsnaam op zo’n grote hoeveelheid komen. Uit onderzoek (2016) blijkt dat we 41% gebruiken om te douchen, 29% gebruiken om het toilet mee door te spoelen en 12% gaat naar de wasmachine. Als we in 2035 ‘nog maar’ 100 liter per dag willen gebruiken, moeten we dus ergens gaan bezuinigen.

Korter of minder douchen

Ik ga het korthouden, want over douchen hebben we al veel geschreven. In een notendop komt het hier op neer: minder vaak en korter douchen is dé manier om water te besparen én energie. De gemiddelde Nederlander doucht volgens Milieu Centraal dagelijks 7,4 minuten. Dat is al minder dan een tijdje terug, toen we nog 9 minuten onder de douche stonden. Maar het kan nog verder omlaag: door de douchetijd terug te brengen naar 5 minuten kan je tientallen euro’s per jaar besparen (want 80% van ons warm watergebruik gaat op aan douchen).

We gebruiken gemiddeld (afhankelijk van de douchekop) 7 liter water per minuut, dus zou je van 7,4 minuten teruggaan naar 5 minuten dan bespaar je 16,8 liter water per douchebeurt. We horen steeds meer mensen zeggen dat ze niet meer elke dag onder de douche staan. En waarom zou je ook, want van achter het bureau zitten in een ruimte die niet warmer is dan 18 graden wordt je over het algemeen niet heel erg vies. Een beetje poedelen met wat koud water en een washandje is een prima alternatief.

De wc doorspoelen met regenwater

Dit is een oplossing waar we al eerder over schreven, omdat het natuurlijk van de zotte is dat we de wc doorspoelen met schoon drinkwater. Niet alleen omdat we betalen voor ons leidingwater en die euro’s dus letterlijk door de plee spoelen. Maar ook omdat ons drinkwater meestal uit de grond gehaald wordt, wat op termijn weer kan zorgen voor een drogere bodem (zeker in tijden van gortdroge zomers zoals het afgelopen jaar). Op alle vlakken geen goed idee dus.

Als we de wc doorspoelen met regenwater, dan zouden we per persoon per dag zo’n 36 liter schoon drinkwater kunnen besparen. Dat zijn toch behoorlijke hoeveelheden als je het bij elkaar optelt.

In Breda wil de gemeenteraad dan ook dat alle nieuwbouwwoningen twee gescheiden watersystemen krijgen. Eén voor schoon drinkwater en één voor regenwater waarmee je de wc kan doorspoelen. Ook minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat er bij de bouw van elke nieuwe woning rekening gehouden moet worden met de opvang van regenwater, hoewel hij dat (nog) niet wil verplichten (hij is tenslotte VVD’er).

Gelukkig kunnen we zelf ook maatregelen nemen, ook als het om oudere huizen gaat. We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij:

  • De meest traditionele manier om regenwater op te vangen is met behulp van een regenton of (zelfde principe, ander jasje) een regenwaterzuil of een regenwaterschutting. Die koppel je aan de regenpijp. Met dit regenwater kan je bijvoorbeeld je tuin besproeien, maar omdat het regenwater bovengronds wordt opgevangen is het wel gevoelig voor bacterievorming (zoals legionella). Wil je dit water dus gebruiken om de wc door te spoelen of de was mee te doen, dan moet je extra maatregelen nemen door het water te zuiveren.
  • Een andere mogelijkheid is om een regenwateropslagsysteem aan te leggen in je kruipruimte, onder je veranda of onder de grond in je tuin. Zo maken ze in Duitsland veel gebruik van ondergrondse regenwaterputten. Naast een put kan je ook een watertank of een waterzak aanleggen, die je vervolgens met leidingen aansluit op de wc en de wasmachine nadat je het water gezuiverd hebt. Bij verschillende gemeenten kan je voor de aanleg subsidie aanvragen, omdat je het riool ontlast bij hevige hoosbuien.

Minder wassen

Na dagelijks douchen staat nu ook het wassen van je kleding ter discussie. En terecht, want waarom zou je alles na één of twee keer dragen in de was gooien? Je kleding slijt er sneller van, het zorgt voor microplastics in het water als er kunststof in je kleding zit (en dat is bij 60% van onze kleding het geval) en je verbruikt heel veel water. Zo’n 40 tot 50 liter per wasbeurt om precies te zijn. Nederlanders doen gemiddeld 2,9 keer de was per week. Zouden we dus 20% minder vaak wassen, dan besparen we 23 tot 29 liter per week. Dat is mooi meegenomen.

Vang jij je regenwater al op? En hoe doe je dat? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

18 gedachten over “De wc doorspoelen met regenwater: dit zijn je opties”

  1. Wij hebben op advies een regenton aan geschaft dat water wordt gebruikt voor het toilet, dit hebben we mogen doen v/d woningstichting in doorn,je moet toch de pijp doorzagen, het water is ook fijn v/d tuin

    gr j.m.v.Wakeren

  2. Moet zo’n zak eerst gevuld worden? Of wacht je moet gebruik tot het voldoende geregend heeft?
    ofwel: moet je eerst even een paar kuub water daarheen pompen en het later gefaseerd gebruiken?

    1. Oeh, ik weet niet of zo’n zak eerst helemaal vol moet, voordat je er wat van kan gebruiken. Ik denk het niet. Maar het zijn vrij grote zakken, dus het is inderdaad een kwestie van gefaseerd gebruiken. Maar dat kan al als er iets van regenwater in zit natuurlijk.

  3. onder de wastafel staat een emmer die vol loopt met gebruikt water uit de waskraan. Zodra de emmer vol is gebruik ik het water om de wc door te spoelen.

  4. Ik heb sinds de zomer een regenton voor 170 liter. Ik gebruik het water voor mijn kamerplanten, voor de potten met planten in de tuin, de grond in de tuin heeft zelden water nodig, die is bedekt met planten, en voor het doorspoelen van een kleine boodschap in de toilet.
    En mijn buurman wast er zijn auto mee.
    (Ik heb geen auto).
    Hartelijke groeten, Petra

  5. Ik heb 2 regentonnen waarin het regenwater opgevangen wordt. In het kleinste kamertje spoel ik een plasje door van een emmer regenwater die naast de pot staat. Douchen doe ik kort en ca 1x per week, verder kattenwasjes bij de wastafel. Ik heb veel echte wollen kleding dus die was je ook niet vaak.

  6. Wij hebben een waterzak van JustNimbus in de kruipruimte die regenwater opvangt. Dit is aangesloten op de wc beneden, de wasmachine en de buitenkranen. Zonde om hier drinkwater voor te gebruiken!

Reacties zijn gesloten.