Een startup uit Finland is erin geslaagd om een eiwitproduct te maken van CO2 uit de lucht. Daarmee slaat het bedrijf twee vliegen in één klap, want deze vleesvervanger heeft de potentie om zowel de problemen van de intensieve veehouderij aan te pakken als de CO2-uitstoot. Het bedrijf verwacht dat het product Solein, zoals het heet, in 2021 in de schappen van de supermarkt ligt.
Klimaatvriendelijke vleesvervanger
Solein komt waarschijnlijk in eerste instantie in vloeibare vorm op de markt. Denk daarbij aan shakes, smoothies of yoghurt. Volgens het bedrijf Solar Foods is hun product 100 keer klimaatvriendelijker dan andere dierlijke of plantaardige eiwitproducten.
Zo is er voor de productie van rundvlees 1.550 keer zoveel water nodig als voor de productie van dezelfde hoeveelheid Solein. Daarnaast claimt het bedrijf dat de productie van Solein 10 keer efficiënter is dan de productie van soja als het gaat om de opbrengst van eiwitten per hectare. Dat is ook niet zo moeilijk, want Solein wordt in een laboratorium gemaakt.
Hoe werkt het?
Het bedrijf mengt watermoleculen met voedingsstoffen als kalium en natrium en geeft dit vervolgens – samen met koolstof – aan microben. De microben produceren op hun beurt weer een poederachtige substantie, die voor de helft uit eiwitten bestaat. Het productieproces lijkt een beetje op het fermentatieproces van het brouwen van bier.
De smaak van tarwemeel
De poederachtige substantie vol eiwitten lijkt qua smaak een beetje op dat van tarwemeel. Het kan als ingrediënt gebruikt worden in levensmiddelen als yoghurt, maar ook in brood, pasta en plantaardige vleesvervangers. Daarnaast kan het gebruikt worden in een 3D voedselprinter om het wat meer structuur te bieden.
Solar Foods heeft grote ambities en wil in 2022 al 2 miljard maaltijden per jaar produceren. Misschien wordt het daarmee wel een geduchte concurrent van kweekvlees, dat natuurlijk ook uit een laboratorium komt en over ongeveer twee jaar in de schappen van de supermarkt moet liggen.
Wat vind jij van dit initiatief van het Finse bedrijf Solar Foods? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
12 gedachten over “Dit Finse bedrijf maakt vleesvervanger van CO2”
Goede ontwikkeling. Misschien een vervanger van soja.
Ik ben nieuwsgierig. Hoop dat het een gezondproduct word.,.!,!!!,,
Klinkt veelbelovend, maar wat zijn de nadelen?
Super dat dit gebeurd. Er zal ook wel wat moeten gebeuren, want dit gaat zo niet langer. Uitstekende alternatieven.
Echt goed nieuws deze vleesvervanger! Daar word je blij van ????
Wat doet dit eiwit met je gezondheid? Is dat al onderzocht?
Ik ben blij met veel initiatieven die de aarde willen ontlasten en gezondheid bevorderen, maar dit bedachte proces vind ik zelf, net als kweekvlees overigens, te ver van de natuur afstaan om blij van te worden. Simpelweg geen of zeer weinig vlees eten werkt voor mij heel fijn. Maar ja, ik hou dan ook erg van fruit. In alle soorten fruit schijnt alle voeding, dus inclusief eiwitten, in de juiste hoeveelheden en verhoudingen bijeen te zitten. Daar word ik nou echt heel erg blij van… (info van: healthy heart)
Dit is wel erg naief gedacht. Je zou werkelijk alle soorten fruit moeten eten, nou dat
zie ik jou niet doen.
Naast fruit moeten dan zaden, noten en granen gegeten worden om de juiste eiwitten te krijgen.
Zo.n menu is wel het meest ethisch, maar je ku8nt echt niet van de massamens verwachten dat
ie daartoe in staat is,
1 van de ingrediënten is CO2. Om dan in de titel te zetten dat het product uit CO2 gemaakt wordt vind ik wel een voorbarige conclusie. Als ik die redenering moet volgen wordt limonade ook uit CO2 gemaakt.
Er wordt ook niet gesproken over de afvalstoffen die de bacteriën uitscheiden. Worden er andere gassen uitgestoten? Indien ja, wat gebeurt hier mee?
Klinkt als een toffe, goede ontwikkeling! Ik als vegetariër word hier blij van!
Veelbelovend. Een geavanceerde kijk op voedselproductie met een gedroomde efficiencie die wellicht noodzakelijk zal zijn.
Maar…, te mooi om waar te zijn?
Reacties zijn gesloten.