Deze week verscheen het boek Het Zero Waste Project van de zusjes Jessie en Nicky Kroon. Zij begonnen in 2014 met hun levensstijl zonder afval en schreven erover op hun blog. Nu is er dus het boek van ruim 200 pagina’s. Daarin schrijven de zusjes om de beurt hun persoonlijke verhalen op, die worden afgewisseld met praktische tips. Thema’s als boodschappen doen, consumeren en het huishouden komen allemaal aan bod. We zetten vier zero waste levenslessen voor je op een rij, die we uit het boek gehaald hebben.
De vijf R’s
Het zal je niet verbazen dat de zusjes niet de enigen zijn met een zero waste lifestyle. Er is een hele community, die blogt en schrijft over het leven zonder afval. Bea Johnson schreef het boek Zero Waste Home waarin ze de zero waste Lifestyle samenvat in vijf R’s: refuse, reduce, reuse, recycle en rot. Oftewel: weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren. Bij elke keuze, die je maakt, kan je hier gebruik van maken.
Kan ik dit plastic zakje weigeren? Moet ik hamsteren en kopen omdat iets in de aanbieding is of verminder ik afval als ik het niet doe. Kan ik de verpakking (zoals glazen potjes) hergebruiken zodat het geen afval wordt? Is dit product te recyclen als het echt stuk of op is? Kan ik het afval dat ik nu nog over heb zelf composteren of bij het gft zetten?
Planning is belangrijk
We waren zelf tijdens onze maand plasticloos leven ook al tot de conclusie gekomen: leven zonder afval vergt tijd en een goede planning. Zo maken veel zero wasters vooraf een weekmenu, doen boodschappen voor de hele week, bereiden in het weekend een groot deel van hun maaltijden voor. Op die manier hebben zo een zorgeloze week mét lekker vers eten en zónder afval en voedselverspilling. Volgens de zero wasters bespaart je hiermee geld, tijd en stress.
Gelukkig is niets menselijks de zusjes Kroon vreemd en dus kwamen ze al snel tot de conclusie: alles plannen werkt niet. Soms heb je het namelijk te druk om een hele dag in de keuken te staan om voor een week te koken. Of zoals de zusjes schrijven: Food en mail prepping kan handig zijn, maar kun je niet zomaar even ‘naast’ al je andere bezigheden doen als je er geen tijd voor vrij maakt. Bovendien laat een strakke planning weinig ruimte over voor spontane acties waarbij je bij een vriend of vriendin blijft hangen… En, zo schrijven de zusjes: spontaniteit gaat boven planning!
Zelf maken
Hoe meer je zelf maakt, hoe minder afval je hebt. Denk daarbij niet alleen aan je vers gemaakt salade versus de voorverpakte salade uit de supermarkt, maar ook aan zaken als tandpasta, shampoo of schoonmaakmiddelen. Alleen: hoe kan je alles zelf maken als je ook nog gewoon een baan hebt en een sociaal leven?!
De beste manier is om een zero waste lifestyle te zien als een hobby. Word je dus alleen al moe bij de gedachte zelf je schoonmaakmiddelen te moeten maken van sinaasappelschillen? Doe het dan vooral niet. Kijk in plaats daarvan naar de dingen die je wél leuk vindt om te maken. Bak bijvoorbeeld je eigen brood of tortilla’s. Kneed je eigen pizzabodems, maak je eigen havermelk of je deodorant. Een extra motivatie is misschien dat zero wasters met al dat zelf maken gemiddeld maar liefst 40% op hun boodschappen besparen.
Geef nooit op
Zelfs zero wasters hebben wel eens een dip. Momenten waarop je je afvraagt wat het voor zin heeft om in je eentje zonder afval te leven als er op de Noordpool gewoon naar olie geboord wordt. Of experimenten met zero waste, die gewoon ronduit mislukken. Zo probeerden de zusjes om shampoo uit hun leven en haren te bannen, maar moesten ze het na vier maanden opgeven, omdat ze nog steeds vette haarwortels en droge punten hadden. Ook gebeurde het in het begin nog regelmatig dat ze zich door de etalages van hun favoriete winkels lieten verleiden als grote borden de uitverkoop aankondigden.
Motivator Nat Eliaison legt uit dat je voor het blijvend veranderen van je gedrag moet blijven geloven in het hogere doel waar je naar toe werkt. Als je bedenkt dat de wereld er echt een stuk mooier uitziet zonder fast fashion is het een stuk makkelijker om die mooie etalages te negeren. Zelf merk ik dit ook. Eerder dit jaar werd ik vegan en sindsdien vind ik het geen enkel punt meer om een koekje te laten liggen, terwijl het daarvoor toch echt heel moeilijk voor me was. Het hebben van een hoger doel helpt, net als de gedachte dat je niet alleen bent. De zerowastebeweging groeit alleen maar.
HetkanWEL mag een exemplaar van het boek Het Zero Waste Project van Jessie en Nicky Kroon weggeven. Wil je kans maken? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en laat in een reactie jouw tips achter voor een zero waste lifestyle! De winnaar krijgt van ons bericht.
12 gedachten over “Vier tips voor een leuker leven met minder plastic”
Dit boek staat op mijn verlanglijstje, en dat lijstje is niet zo groot, want die is ook zoveel mogelijk zero waste…
Mijn tips:
– voor de dames: de menstruatiecup; geen tampons of maandverband meer…
– voor de kinderen: wasbare luiers (tweedehands verkopen of voor meerdere kinderen gebruiken) en wasbare billen/snoetendoekjes (nadien als poetslappen verslijten)
– voor de kinderen: speelgoed en kleding tweedehands kopen en bij het ouder/groter worden weer verkopen
– in de supermarkt gaan alleen de sperziebonen in een (herbruikbaar) tasje, de rest krijgt gewoon een sticker op zich
– in de supermarkt zoveel mogelijk niet verpakte groente kopen
– een dopper en klean kanteen fles voor onderweg (en thuis) uit te drinken
eigen tas mee geen spullen in plastic verpakkingen kopen,zo weinig mogelijk plastic speelgoed, Naar de kringloop ,en een moestuin
Samen met anderen
Een tip die op de lange termijn goed werkt: doe het vooral samen met anderen. Bijvoorbeeld in het LIFT JE LEVEN programma, ook wel bekend als een Budgetkring. In een kleine werkgroep neem je je hele leven onder de loep, vanuit het idee goed met geld, goed met groen en goed in je vel. Als ik het boek win (maar ook als dat niet gebeurt trouwens) zal ik het zeker inbrengen als we het hoofdstuk ‘afval bestaat niet’ in de cursusmap bereiken.
Wat een leuke en vooral ook nuttige winactie! Ik wil hem heel graag winnen zodat ik in de toekomst nog minder afval produceer en de manier waarop kan delen met mijn volgers!
Wat ik o.a. momenteel doe:
-Wasbare groente en fruitzakjes (gekocht bij de albert heijn maar veel fruit zit daar nog in plastic, als ik daar toch fruit in plastic koop gooi ik na betalen demonstratief het plastic bij hun in de prullenbak en doe het fruit in een zakje en hoop ik zo alsnog ondanks ik het koop een boodschap uit te dragen dat die plastic onzin is)
-Altijd een eigen tas of krat mee naar de supermarkt
-Gebruik maken van een reclamefolder app
– Azijn als wasverzachter gebruiken (zit helaas wel in plastic fles altijd)
– Altijd een eigen waterfles bij me
– Was niet in de droger maar buiten aan de waslijn
– Ik koop ook geen vlees meer! Naast dat het natuurlijk heel veel plastic bespaart als dit er niet zou zijn, bespaart dit ook veel drinkwater, uitstoot die vrijkomt bij het transport, uitstoot die vrijkomt bij “productie” en vervuiling van oceanen en bodems door al hun poep! Daarnaast is het ook niet nodig om als mens boven een dier te staan.
– eigen groententuin, waarbij ik de plantenresten ook weer gebruik als mulch om het bodemleven te voeden zodat de bodem ook gezond blijft !
Zo zijn er nog wel meerdere dingen maar dan blijf ik praten! ?
En natuurlijk: sharing is caring, veel praten over het hoe, wat en waarom!?
Ik hoop in ieder geval van harte een exemplaar te kunnen winnen zodat ik nog meer “zaadjes kan planten”!?
Altijd een eigen tasje mee! Drinkfles voor onderweg. Afval wat je wel hebt zorgvuldig scheiden of hergebruiken (veel karton/papier gebruik ik op de buitenschoolse opvang).
Alle beetjes helpen, begin bij jezelf en inspireer anderen.
Ik heb wasbare zakjes en zakken voor brood, groente en fruit gekocht. Ze moeten er erg aan wennen bij de bakker en op de groenteafdeling, maar het geeft elke keer mooie gesprekken. Dan toch maar mooi weer mensen aan een idee geholpen.
En een hele makkelijke tip— maak van je groenterestjes een lekker soepje. Ik kieper er dan een bakje kruidenkaas bij en heb nog geen van de kinderen horen klagen ?
Mijn tips voor zero waste:
– koop voor de kinderen een goede waterfles voor op school, ze drinken gezonder (als je er water in doet dan) en het scheelt een heleboel drinkpakjes die je anders weggooit.
– zelf wasmiddel maken is heel gemakkelijk, 30 gram geraspte zeep op 2 liter kokend water. Doe dit ’s avonds, want het moet goed afkoelen voor je het overgiet in bijv. de oude lege wasmiddelfles of in een oude jerrycan van het sap of de melk.
– als je je vlees koopt bij de slager kun je en je eigen bewaarbak meenemen en het scheelt flink wat plastic.
Oooh, ik ben zo benieuwd naar dit boek!!
Mijn zero-waste tips:
– Neem in plaats van plastic zakjes een broodtrommel mee naar je werk
– Stel bij zoveel mogelijk instanties in om je post digitaal te ontvangen en plak een nee-nee sticker op je brievenbus
– Koop losse thee in plaats van apart verpakte zakjes
– Zorg dat je in elke tas die je gebruikt een extra/uitvouwbaar tasje hebt zitten
Ik zou supergraag meer willen leren over een zero-waste lifestyle, vooral over het maken van eigen producten en dergelijke 🙂 Dus ik doe heel graag mee met de winactie!
Heb je een tuin? Zet dan eens eetbare planten in de perken. Bijvoorbeeld Oost Indische Kers. Staat de hele zomer uitbundig te bloeien en een handje bladeren door de sla geeft een heerlijke tuinkersachtige smaak.
Mijn zero-waste tips!
– Neem kippen! Onze GFT bak is nog nooit zo leeg geweest.
– Zorg dat je mensen kent die iets met vanalles kunnen ?. Zo kunnen onze lege potjes naar een imker.
– Wasnoten! Kleine moeite, grote besparing (ook leuk voor je portomonnee)
– Pinterest is een grote inspiratie-bron!
Natuurlijk wil ik nog meer leren over zero waste, komt dat boek prima bij van pas!
Reacties zijn gesloten.