Eerder schreef ik een stukje over synthetische ingrediënten die irriterend of zelfs kankerverwekkend kunnen zijn wanneer ze bijvoorbeeld met andere stoffen worden gecombineerd. In dit artikel ga ik in op extracten van planten met een verzorgende werking. Lees verder na de klik.
Ik heb gekozen voor veel gebruikte natuurlijke oliën en extracten zodat het makkelijk herkenbaar is op de ingrediëntenlijst van producten. Let op, sommige mensen kúnnen allergisch zijn voor natuurlijke ingrediënten, denk aan pollen, kiwi’s, aardbeien of noten of reageren gewoon sterk op een etherische olie. Natuurlijk wil dus niet zeggen dat het automatisch goed is voor iedereen.
Aloë barbadensis miller (Aloë Vera gel of sap):
Aloë is goed tegen zonnebrand, werkt verzachtend, kalmerend en gaat huidirritaties tegen. Er zijn veel soorten Aloë Vera planten die niet allemaal geschikt zijn. De Aloë barbadenis bevat veel goede eigenschappen, waaronder twintig aminozuren in de gel. Hoe verser en des te minder bewerkt, hoe meer werkzame stoffen. Je kunt ook zelf een plantje kopen, een blad open snijden en de gel aanbrengen. De rest bewaar je in de koelkast. Houd er rekening mee dat deze planten uit een warm klimaat komen en veel zon nodig hebben. Dus niet handig als je drie hoog achter aan de noordkant woont 😉
Avocado oil:
Wordt gewonnen uit de Persea Gratissima. Werkt goed tegen een droge (hoofd)huid, is rijk aan vitamine A en C en onverzadigde vetzuren. Zou ook werken tegen huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem en littekens. Je kunt een verse avocado ook als geprakt papje op je gezicht aanbrengen voor een verzorgend masker. Sommige mensen zijn allergisch voor pure avocado.
Butyrospermum parkii (Shea butter):
Vetzuur van de noten van de Afrikaanse Sheaboom (Vitellaria paradoxa). Het wordt gebruikt als vervanging van chocolade en is dus zelfs eetbaar. Het werkt verzachtend, voedend en verzorgt de droge of beschadigde huid of het haar. Het kan zelfs gebruikt worden als hele lichte sunblock. Pure shea boter smelt en absorbeert snel zonder dat het vettig voelt. Let op, er zijn verschillende kwaliteitsklassen van shea boter.
Chamomilla recutita/matricaria (Kamille extract):
Werkt verzachtend, kalmerend, ontstekingsremmend en ook antiseptisch vanwege de stof azuleen. Bevat ook bisabolol (tegen krampen), cumarine (licht verdovend), silicylzuur (pijnstillend), vitamine A, B en C en enkele mineralen. Wordt als thee gebruikt bij nervositeit, om te stomen bij hoest of als mondspoeling bij aften en kleine wondjes. Sommige mensen zijn allergisch voor kamille.
Mel (Honing):
Honing heeft een antiseptische werking en is een antioxidant. Zuivere honing activeert de huiddoorbloeding, verzacht huidirritaties en bevordert wondheling, maar onderzoekers zijn er nog niet achter hoe dat precies kan. Volgens het boek Lexicon van Cosmetische Ingrediënten komt zuivere honing alleen nog voor in Midden-Amerika en Nieuw Zeeland, omdat veel planten pesticiden bevatten. Om die reden kunnen sommige mensen gevoelig reageren op honing, maar dat kan ook omdat je niet tegen bepaalde eiwitten kunt. Volgens het boek is de honing uit de winkel geschikt voor consumptie, maar niet om als vers masker in combinatie met andere ingrediënten op je huid te smeren. Jammer dat de schrijver niet ingaat op de biologische soorten en of die wel geschikt zijn als vers masker. Wist je trouwens dat er in Egyptische graftomben honing is gevonden die nog eetbaar is?
Simondsia california/ Buxus chinensis (Jojoba-olie):
Wordt gewonnen uit de zaden van een struik die vooral in de woestijn van Noord-Amerika voorkomt. Hydraterend, antibacterieel, verzachtend, bevat zeventien aminozuren en is rijk aan vitamine E. Jojoabie-olie reguleert de talgafscheiding en kan tegen acne worden gebruikt. Tenslotte is het een neutrale olie en geschikt om etherische oliën mee te mengen, ideaal als basisolie voor massages dus.
Als jullie het leuk vinden kan ik voor een volgend artikel op zoek gaan naar vitaminen en mineralen die fijn zijn voor je huid. Geniet van deze mooie dag allemaal!
Bronnen: Heelnatuurlijk.nl, Wikipedia.nl, Skindeep.com, Plantaardigenheden.nl, Marieke Schutte, Lexicon van cosmetische ingrediënten, vijfde druk, 2006, Uitgeverij Lakerveld