Dit spel helpt je bij het vertellen en delen van verhalen

Maak jij gemakkelijk contact? Of moet je juist een drempel over als je nieuwe mensen ontmoet? Wilma Mulder ontwikkelde het bordspel 360 STORIES. Met behulp van vragen en opdrachten nodigt dit spel je uit om herinneringen op te halen en verhalen met elkaar te delen. Door het  vertellen en delen van die verhalen leer je elkaar beter kennen en verstevig je jouw relaties op het gebied van liefde, vriendschap, familie en collega’s.

We wisselen informatie uit

Mensen vertellen elkaar al duizenden jaren verhalen, maar zo veel informatie als we nu met elkaar delen is uniek. We vertellen elkaar de hele dag door van alles wat we meemaken, face-to-face, via de telefoon, via social media, of via Whatsapp. Foto’s, teksten, video’s; razendsnel, direct, maar soms ook vluchtig. Ik betrap mezelf erop dat ik regelmatig een zin niet afmaak of de clou van een verhaal mis, omdat er een appje binnenkomt. En ik zie dat dit ook bij andere mensen gebeurt.

Elkaar verhalen vertellen

Als je een nieuwe liefde hebt, of vriendschap, dan wil je vaak zo veel mogelijk over de ander weten. Je kunt ademloos luisteren naar verhalen met jeugdherinneringen, verloren liefdes, belangrijke keerpunten, onbenullige ontmoetingen en dromen voor de toekomst. Je hebt allebei je eigen geschiedenis en door elkaar verhalen te vertellen, verweef je die met elkaar. Ik houd van dat proces; het aftasten, spiegelen, doorvragen en verrassen. Soms gaat het gemakkelijk en kun je meteen helemaal jezelf zijn, maar vaak genoeg is dat ook niet het geval. Dan heb je tijd nodig. En aandacht. En soms een zetje.

Een zwijgzaam type

Eigenlijk zijn aandacht en tijd in elke relatie essentieel, maar wat doe je als de ander niet echt gemakkelijk praat? Jaren geleden had Wilma Mulder een relatie met een wat zwijgzaam type. Ze zocht naar een manier om met hem in gesprek te gaan en knipte en plakte heel intuïtief een spel met vragen over allerlei onderwerpen. En het werkte, de gesprekken kwamen op gang. Het spel gaf de gesprekken het nodige zetje en daarna ging het de kast in. Tot Wilma tijdens haar filmopleiding de opdracht kreeg om een reclamefilmpje te maken. Ze besloot het voor het spel te doen. Bij het zien van de commercial waren haar medestudenten dolenthousiast. Vooral over het spel. Ze besloot het verder uit te werken. Ze gaf het in 2014 in eigen beheer uit en noemde het 360 STORIES.
Verhalen Vertellen Met 360 Stories

Er komt altijd een verhaal

360 STORIES is een bordspel zonder winnaars en verliezers, voor iedereen die elkaar wil leren kennen, of een bestaande relatie extra diepgang wil geven. Het is een uitnodiging om verdwenen herinneringen op te halen en elkaar hilarische, verdrietige of absurde verhalen te vertellen. Uit alle verschillende fasen van je leven.
Je kunt het spel spelen met 2 tot 8 mensen, vanaf een jaar of tien. Het werkt heel simpel; met de pijl en een kleurendobbelsteen wordt bepaald welk verhaal je vertelt, en met een tweede dobbelsteen weet je in welke periode van je leven dit verhaal zich afspeelt. Er komt altijd een verhaal naar boven! Je bepaalt zelf hoe lang je verhaal duurt, en hoe openhartig je bent. Luchtig of juist heel diepgaand, dat is aan de verteller zelf.

 360 STORIES Cafés

Je kunt het spel spelen met familie, collega’s, vrienden of je nieuwe vlam, maar Wilma begeleidt het spelen van het spel ook bij groepen die elkaar nog niet kennen. Zo organiseerde ze een bijeenkomst voor inwoners van Arnhem en Syrische vluchtelingen. Het werd een avond om nooit te vergeten. Daarnaast organiseert Wilma 360 STORIES Cafés op allerlei locaties.
Het spel wordt ook ingezet bij teambuilding en therapieën. Bijvoorbeeld bij coachingsessies, in de verslavingszorg, of in de gevangenis. De nadruk ligt bij therapiesessies vaak op de ellende, terwijl iedereen ook mooie herinneringen heeft. Het vertellen van die mooie verhalen kan helend werken, waardoor je soms ook anders naar het verleden gaat kijken. En een ding weet Wilma zeker: het verhaal dat verteld moet worden, komt altijd naar boven.
Het spel wordt in Nederland geproduceerd van duurzame materialen en wereldwijd verkocht in het Engels, Duits en Nederlands.

Win een spel

Ik speel met de gedachte om het met kerst met mijn familie te spelen. Het lijkt me bijzonder om herinneringen op te halen met mijn ouders en de rest van de familie. Ook al is kerst een tijd voor bezinning, bij ons is het vooral een tijd van grote chaos waar iedereen door elkaar heen praat en niemand naar elkaar luistert. Misschien komt daar verandering in met dit spel. Lijkt dat je ook wat?  Gebruik dan de kortingscode hetkanwel én Wilma geeft ook een spel weg.
Wil je een spel winnen? Vertel ons dan waarom jij het graag wilt spelen. Dat kan onderaan dit blog in een reactie. 

Over de schrijver

29 gedachten over “Dit spel helpt je bij het vertellen en delen van verhalen”

  1. oooo tof, het lijkt me echt iets om in mijn gezin te spelen. bij 2 van ons 4 is er autisme, en soms komt er weinig communicatie , niet vanuit een niet willen delen maar eerder omdat de juiste vraag niet is gesteld.
    Dit spel geeft een houvast en is neutraal . en kan communicatie misschien doen toenemen… spannend, en uiteraard kan niet ontbreken op een gezellig avondje met vrienden

  2. Wat een leuke vondst, dit spel. ik zou het eerst willen gebruiken in mijn grote familie. Als we op zondag samenkomen zijn het altijd dezelfde die het hoogste woord hebben. het zou prachtig zijn de naderen ook eens uit hun schulp te lokken.
    Verder zou ik het meenemen naar overlegmomenten met vrijwilligers, de leefmilieuraad, de collega’s, overal waar mensen die elkaar nog niet zo goed kennen moeten gaan samenwerken. Het lijkt met een ideale ijsbreker.

  3. Sinds 3 jaar woon ik in een klein dorp. Ik heb hier wel een nieuwe vriendenkring opgebouwd, maar ik ken deze mensen nog niet zo goed als mijn oudere vrienden. Dit spel kan mij helpen om mijn nieuwe vrienden beter te leren kennen. Maar ook met mijn oude vrienden is het leuk om herinneringen op te halen.

  4. Het lijkt me geweldig om te spelen met eerstejaars studenten die elkaar niet kennen, maar wel geacht worden binnen een paar weken intensief samen te werken aan projecten en in supervisie veel te delen.

  5. Ik ben 3 jaar geleden in een klein dorp komen wonen. Ik heb daar wel een hoop mensen ontmoet met wie ik regelmatig iets afspreek. Maar met dit spel leer je mensen ECHT beter kennen. Het lijkt me leuk om dit met mijn nieuwe vrienden te spelen. Maar ook met mijn oude vrienden is het leuk oude herinneringen op te halen.

  6. Gesprekken met kinderen en vrienden hebben een bepaalde structuur. Het is moeilijk dit te doorbreken. Met dit spel kan dat wel. Gesprekken vanuit een hele andere invalshoek geeft een andere energie. Vaak diepe verwondering over de ziele roersels van de ander, daar waar je normaliter niet snel komt. Weten wat er echt bij jezelf en de ander speelt. MOOI.

  7. Alice zuidema-van der Stelt

    Dit lijkt me een heel mooi spel. Zelf kan ik ook wel een duwtje in de rug gebruiken om iets te vertellen.
    Maar ook in mijn werk met dementerende ouderen is het denk mooi om te gebruiken, misschien met iets aangepaste spelregels.

  8. Ik kan heel goed luisteren, maar vertel dus niet zo snel mijn eigen verhaal. Verder zijn er in mijn familie nog wel een aantal mensen, die niet zoveel vertellen. Het lijkt mee heel leuk om dit met vrienden te doen, maar ik ga het met Kerst ook zeker meenemen naar mijn familie. Dan krijg je denk ik ook hele andere verhalen. Leuk!

  9. ‘k Ben zo’n stille cq angstige type, dit te plaatsen pfff.
    Hoop het exemplaar te winnen om zo uit de verf te komen
    Kopen is financieel gezien geen optie.
    Met een Hartelijke groet,
    Evert

  10. Ik ben zelf ook niet zo’n spraakzaam type. Ik ben heel erg benieuwd naar dit spel! Ik zou het graag met mijn ouders, broer, zijn vriendin en met mijn vriend willen spelen.

Reacties zijn gesloten.