Jay Z en Beyoncé hebben besloten om tot de kerst veganistisch te eten. Deze dagen komen er bij hen dus geen vlees, eieren, zuivel of andere dierlijke producten op tafel. Of het hen culinair zal bevallen is natuurlijk de vraag, maar goed voor de gezondheid is het wel. Want recent wetenschappelijk toont aan dat als je vleeseters, vegetariërs en veganisten met elkaar vergelijkt, de veganisten de minste kans op kanker hebben. En: een paar dagen leven op een plantaardig dieet heeft al een gunstig effect.
Onderzoek naar eten en kanker
In 2012 maakte het Europese kankerinstituut EPIC een uitgebreide analyse van de beste onderzoeken op dit gebied. Dit grootste toekomstgerichte onderzoek ooit naar de relatie tussen eetpatroon en kanker, had als belangrijkste conclusie dat “alle types kanker, en combinaties daarvan, minder vaak voorkomen onder vegetariërs. Vegetariërs krijgen dus aantoonbaar minder vaak kanker. Maar als vegetariërs het zoveel beter doen dan vleeseters, hoe zit het dan met veganisten? Tot voor kort wisten we daar weinig met zekerheid over te zeggen. Maar nu wel.
Een net afgerond onderzoek in Loma Linda, Californië, meldt dat bij veganisten zelfs nog minder vaak kanker voorkomt dan bij vegetariërs. Veganistische vrouwen bijvoorbeeld hadden 34 procent minder vrouwspecifieke kankers zoals borstkanker, baarmoederhalskanker en eierstokkanker. Deze groep werd vergeleken met een groep gezonde alleseters die duidelijk minder vlees aten dan de gemiddelde mens (twee of meer keer per week vlees). Ook non-dieetfactoren in beide groepen werden meegenomen (roken, alcohol, kanker in de familie)
Een boeiend experiment wees onomstotelijk in die richting: mensen kregen verschillende diëten, waarna hun bloed werd gedruppeld op menselijke kankercellen in een petrischaaltje. Bij vrouwen die twee weken een plantaardig dieet volgden, werd de groei van drie verschillende soorten borstkanker onderdrukt. Ook bij onderzoek van hun bloed in hun lichaam bleek, dat na slechts twee weken gezond vegetarisch eten, hun bloed aantoonbaar de groei van borstkankercellen remde en stopte. Als dit na twee weken al een dergelijk effect had, kun je bedenken wat het doet na een heel jaar… Hetzelfde effect werd gevonden bij mannen met prostaatkanker en prostaatvergroting.
Na twee weken veganistisch dieet al zichtbare verbetering
Een verandering van dieet kan iemands bloedsomloop in een paar dagen tijd dus uiterst ongastvrij maken voor kankercellen. De onderzoekers vroegen zich af waar het aan ligt, dat de afweer tegen kanker zo dramatisch toeneemt na maar twee weken gezonder eten. Zij denken dat dit komt door veranderingen in het peil van kankerbevorderende groeihormonen in het lichaam, genaamd IGF-1.
De inname van dierlijke eiwitten verhoogt het peil van IGF-1 in het lichaam, maar na twee weken voornamelijk plantaardig voedsel daalt dit peil al genoeg om de groei van kankercellen te vertragen. Hoe minder dierlijke eiwitten, hoe beter dus.
Opmerkelijk: groente eten verandert genen
Uit een onderzoek van Dean Ornish en Nobelprijswinnaar Elizabeth Blackburn blijkt verder dat een veganistisch dieet wel meer dan 500 genen deed veranderen in drie maanden tijd. Door het dieet werden genen geactiveerd die ziekten voorkomen, en genen uitgezet die borstkanker, hartkwalen, prostaatkanker en andere ziektes veroorzaken. Veel mensen denken dat ze het slachtoffer zijn van hun genen en machteloos staan bij het afwenden van deze gevreesde ziektes. Je zou zeggen: je hebt het in je eigen hand. Of beter, in je eigen vork.
De onderzoeken zijn des te overtuigender omdat ze veganisten en vegetariërs niet alleen vergeleken met de gemiddelde consument die elke dag vlees eet, maar ook met mensen die minder vlees eten. En ook daar staken ze beter bij af. De conclusie lijkt dus: hoe minder vlees, hoe beter.
Hoe slecht is vlees eten echt?
Het onderzoek bewijst weliswaar dat vegetariërs (en veganisten helemaal) veel beter af zijn dan mensen die vlees eten, het zegt niet dat ze kankervrij blijven. Het zegt evenmin dat wie vlees eet, kanker zal krijgen. Het zegt alleen dat vegetariërs en speciaal veganisten veel minder kans lopen op kanker en andere welvaartsziekten, dan de controlegroepen die bestaan uit consumenten in de Verenigde Staten. Het is lastig te bepalen welke rol andere lifestyle factoren een rol spelen in gezondheid. Vegetariërs in westerse samenlevingen hebben vaak een bovengemiddelde opleiding en een gezonde levensstijl met matigheid in genotsmiddelen en veel frisse lucht en beweging, factoren die steevast hoog scoren in de statistieken van ‘gezond ouder worden’. En veganisten zijn nog meer gezondheidskampioenen dan vegetariërs.
Het is dus nog steeds lastig te zeggen hoe ongezond vlees en dierlijke producten an sich zijn.
Bovendien zijn er ook nog de zogeheten Blue Zones. Dit zijn de plekken op aarde waar je de meeste kerngezonde, gelukkige hoogbejaarden vindt. Loma Linda is de enige vegetarische Blue Zone; in alle andere: Nuoro (Sardinië), Okinawa, Ikaria (Griekenland) en Nicoya (Costa Rica) wordt vlees gegeten. Ook onder de heel gezonde traditionele- en natuurvolkeren is puur vegetarisme eerder uitzondering dan regel.
Blue Zones
In vrijwel alle gemeenschappen waar mensen zo oud floreren, wordt dus vlees gegeten. Het komt alleen hooguit een á twee keer per week op tafel en dan een klein lapje of kluifje.Of ze gebruiken het als smaakmaker of accent bij iedere maaltijd. In ieder geval wordt het nooit de hoofdmoot. Voor het overige leven ze daar op knol- en peulvruchten, kool, granen, fruit, bladgroente, en kleine hoeveelheden vis, zuivel en eieren. Zelfs de door diëtisten vaak verfoeide alcohol wordt in de Mediterrane Blue Zones gewoon gedronken. Alleen hooguit een glaasje per dag of bij de maaltijd, en dan meestal zeer donkere, wrange wijn.
Kortom, het laatste woord over deze kwestie is nog niet gezegd. Dat groente en fruit knettergezond zijn, lijkt echter wel vast te staan.
Bron: Huffington Post
Lees ook
Experts over gezond eten en afvallen
Hond kan kanker ruiken voordat de dokter iets ziet
Gezond eten uit Blue Zones waarmee je de 100 kunt halen
Onderzoek: veganisten hebben minste kans op kanker
Over de schrijver

Frank Flippo
Frank Flippo is journalist en schrijver over onderwerpen als gezondheid, cultuurhistorie en ecologie. Ook schreef hij het boek Esoterie in Begrijpelijke Taal. Verder geeft hij cursussen en presentaties over creatief schrijven, reizen en inspiratie. Zijn site zilvervis.net omvat meer dan 400 artikelen van zijn hand.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frank Flippo
Frank Flippo is journalist en schrijver over onderwerpen als gezondheid, cultuurhistorie en ecologie. Ook schreef hij het boek Esoterie in Begrijpelijke Taal. Verder geeft hij cursussen en presentaties over creatief schrijven, reizen en inspiratie. Zijn site zilvervis.net omvat meer dan 400 artikelen van zijn hand.
Ga naar alle blogs van deze auteur
4 gedachten over “Onderzoek: veganisten hebben minste kans op kanker”
Vis zit vol met zware metalen door de mileuvervuiling. Je doet je gezondheid schade met het eten van vis ondanks alle kreten dat vette vis zo goed zou zijn vanwege de Omega-3. Omega-3 kun je beter uit noten en zaden halen bijvoorbeeld.
Voor zover ik weet zijn de vis + plantaardig eters het beste af qua gezondheid.
Een voedingsideologie/religie betekent niet dat dit gelijk de gezondste keuze is.
Veel mensen stappen in deze tijd af van de kerk, maar nemen er een andere starre dogma voor in de plaats.
HOE ZIT HET MET HET ETEN VAN VIS??
Veganistisch gaat veel verder … wat zij doen is plantaardig eten … een mooi begin, maar noem het niet veganistisch!
Reacties zijn gesloten.