“Chemicals are not for pussies.” Met deze stelling adverteert Yoni, een bedrijf dat milieu- en vrouwvriendelijke tampons en maandverband op de markt wil brengen. Yoni is behoorlijk succesvol: met een crowdfundingscampagne wisten zij meer dan 20.000 euro binnen te halen. En vorige week won het bedrijf de ASN Bank Wereldprijs.
De ASN Bank organiseert jaarlijks de ASN Bank Wereldprijs om innovatieve en ondernemende duurzame projecten te steunen. Yoni won in de categorie ‘eerlijke handel, eerlijke mode en eerlijke voeding’ . Met 10.000 euro prijzengeld op zak kunnen zijn verder met het verwezenlijken van hun missie: dat elke vrouw kan kiezen voor gezondere maandverband, tampons en inlegkruisjes. Volgens Yoni zijn er maandelijks meer dan twee miljoen vrouwen ongesteld. Tampons, maandverband en inlegkruisjes bevatten echter vaak sporen van schadelijke chemicaliën, pesticides en chloor. Yoni wil vrouwen de keuze bieden voor een biologisch, natuurlijk alternatief dat gemakkelijk verkrijgbaar is.
Wij interviewden Mariah Mansvelt Beck die samen met Wendelien Hebly oprichtster is van Yoni.
Hoe is het idee voor Yoni ontstaan?
Drie jaar geleden, op mijn dertigste, kwam ik net als iedere Nederlandse vrouw in aanmerking voor onderzoek naar baarmoederhalskanker. Uit het onderzoek bleek dat het mis was en ik in een vergevorderd voorstadium van baarmoederhalskanker zat. Uiteraard sloeg dit bericht in als een bom. Naast dat ik me, door de diagnose, focuste op mijn herstel, ging ik ook op zoek naar andere manieren om mijn gezondheid te verbeteren. Met een specialist raakte ik aan de praat over vaginale gezondheid. Die raadde mij aan om biologisch katoenen tampons en maandverband te gebruiken om zo irritatie van dit deel van mijn lichaam te voorkomen. Daarop besloot ik voortaan slechts biologische katoen hygiëneproducten te gaan gebruiken.
Dit bleek echter nog een hele uitdaging. Biologische tampons en maandverband zijn maar in een aantal biologische winkels verkrijgbaar en al snel werd ik er moe van om kilometers te moeten omfietsen voor een doosje biologische tampons. Samen met goede vriendin Wendelien Hebly besloot ik dat het anders kon en zo is het idee voor Yoni ontstaan.
Hoe zijn jullie verder gegaan?
Een half jaar hebben we besteed aan het verkennen van de markt en het onderzoeken van het precieze probleem. Toen kwamen we tot de conclusie dat, als we echt wat wilden bereiken, we ons daar full-time voor moesten inzetten. Een jaar geleden hebben we allebei onze baan opgezegd en zijn we volledig voor Yoni aan de slag gegaan.
Wat zijn de grootste hobbels die jullie onderweg zijn tegengekomen?
Tijdens iedere fase zijn er andere hindernissen te nemen. Er zijn zoveel dingen die op je pad komen en die je moet uitzoeken. Wat tijd kost is bijvoorbeeld uitvinden hoe je investeerders aan je kunt binden en voor welke rechtsvorm je moet kiezen.
Op dit moment is het echter onze grootste uitdaging om het verhaal van de biologisch katoenen dameshygiëneproducten te vertellen en ook de producten op het schap, uiteindelijk tussen de ‘reguliere’ producten in de schappen van de grote winkels, te krijgen.
Hoe staat het er momenteel voor met jullie productielijn?
We hebben dankzij een succesvolle crowdfundingsactie de productielijn kortgeleden kunnen starten. Het doel was 20.000 euro in te zamelen zodat we konden beginnen. Met nog vijf dagen te gaan, zitten we daar inmiddels ruim over. De vrouwen die ons gesteund hebben tijdens de crowdfunding kunnen hun pakketjes voor de Kerst verwachten. Half december komt onze webshop online en kan iedereen via internet de biologisch katoenen maandverband en tampons van Yoni bestellen. Daarnaast komen we in een aantal kleinere winkels te liggen en zijn we in gesprek met andere winkelketens.
En vorige week hebben jullie de ASN Bank Wereldprijs gewonnen, wat heeft dat jullie gebracht?
Naast een fantastisch bedrag aan prijzengeld heeft het hele traject vanaf de aanmelding tot de uitslag ons ook ongelooflijk veel gebracht. We hebben veel nieuwe contacten opgedaan en een heleboel aandacht gekregen op sociale media. En dat is super. De ASN Bank Wereldprijs heeft ons echt geholpen dichter bij het bereiken van ons doel te komen.
Als afsluitende vraag, waar hopen jullie over vijf jaar te staan?
Ons doel is dat vrouwen over vijf jaar weten dat ze een keuze hebben als het om materiaal voor dameshygiëne gaat. Daarnaast moeten de producten ook gemakkelijk te verkrijgen zijn. Vrouwen kunnen al kiezen tussen verschillende soorten producten; maandverband, inlegkruisjes of tampons. Daarnaast moeten vrouwen de keuze krijgen in het materiaal waarvan hun maandverband, inlegkruisjes of tampons gemaakt zijn. Ze moeten makkelijk kunnen kiezen tussen biologisch katoen of niet-biologisch katoen. Als we dat over vijf jaar bereikt hebben, dan zijn we zeer tevreden.
Meer weten over Yoni of wil je nog meedoen aan de crowdfundingsactie? Kijk dan hier.
2 gedachten over “Yoni: “Elke vrouw moet kunnen kiezen voor maandverband zonder chemicaliën””
Pingback: De duurzame menstruatiecup vs de wegwerptampon
Alhoewel ik niet meer menstrueer heeft mijn zoon wel een lieve vriendin meegenomen en die wil ik goede dingen aanbieden, ook ben ik het eens met de vraag van Roos de Fraine, Ik ben daarin zeer geinterreseerd, het zou fijn zijn als dat nog aan de producten zou kunnen worden toegevoegd voor ook onze doelgroep, Ik ben heel blij met dit innitiatief, hartelijk dank hiervoor
Reacties zijn gesloten.