Met behulp van deze subsidies kun je thuis energie besparen

Wil je thuis energie besparen? Dan zijn er tal van maatregelen die je kunt treffen. Zo kan je bijvoorbeeld je ramen, dak en deuren beter isoleren of een zonneboiler installeren. Zoiets vraagt natuurlijk wel om een investering maar die hoef je gelukkig niet meer helemaal zelf te maken. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft twee subsidies om je op weg te helpen. Wij delen ze met je, samen met een aantal zaken waar je op moet letten.

Subsidie Energiebesparing eigen huis

Ga jij in je huis of appartement maatregelen treffen voor energiebesparing? Dan kan je de subsidie energiebesparing eigen huis aanvragen. Deze subsidie is beschikbaar voor energiebesparing in bestaande woningen in de particuliere koopsector. Zo kan je bijvoorbeeld energiezuinige kozijnen met driedubbel glas of een douche met warmteterugwinning laten installeren. Maar je mag het geld ook gebruiken voor een advies op maat over energiebesparing in je huis.
Met deze subsidie kan je ongeveer 20% op de aanschafkosten van isolatiemaatregelen terug krijgen, met een maximum bedrag van €20.000. Als je wilt weten op welk bedrag je ongeveer aanspraak kunt maken kan je gebruik maken van deze rekentool.
Aanvragen kunnen worden ingediend tot 1 maart 2017. Om in aanmerking te komen moet je wel minimaal twee verschillende soorten isolatie laten uitvoeren en deze moet binnen vier maanden na het ontvangen van de subsidie gerealiseerd zijn. Ben je benieuwd naar het stappenplan van deze subsidie? Deze kan je hier inzien.

Waar je op moet letten

Hier moet je op letten bij een aanvraag Subsidie Energiebesparing eigen huis:
1. De woning waar je subsidie voor aanvraagt is jouw eigendom of wordt na de renovatie jouw hoofdverblijf. Je vraagt dus subsidie aan voor het adres waarop je staat in geschreven bij de gemeente. Het is trouwens niet toegestaan om eerst twee maatregelen te laten doen en een jaar later weer aanspraak te maken op subsidie voor twee maatregelen. Bedenk dus goed wat je allemaal wilt aanpakken en laat het in één keer doen.
2. Je hebt pas recht op subsidie als je twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoert. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit energiebesparende maatregelen, aanvullende energiebesparende maatregelen en andere maatregelen. Daarbij is het eerste type maatregel verplicht, de tweede kan je er zelf bij kiezen.
3. Om in aanmerking te komen moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het isolatiemateriaal bijvoorbeeld een minimale oppervlakte van je woning bekleden. Controleer dus goed of je offerte de juiste oppervlakte en isolatiewaarden vermeld.
4. Begin pas met het uitvoeren van de maatregelen als je de subsidie ontvangen hebt. Je weet namelijk pas waar je aan toe bent als je het besluit binnen hebt. Je ontvangt ongeveer 13 weken na je aanvraag het besluit.
5. De maatregelen waarvoor je subsidie aanvraagt moeten binnen vier maanden na de beschikking worden uitgevoerd. Dat mag je niet zomaar zelf gaan doen, deze moeten worden uitgevoerd door bedrijven met een KVK-inschrijving. Bovendien moeten alle uitvoerende partijen het uitvoerdersformulier ondertekenen.
6. Heeft de VvE al subsidie voor een woning ontvangen? Dan kan je niet ook als particuliere woningeigenaar subsidie ontvangen voor deze woning. Hetzelfde geldt andersom.
7. De eerste aanvraagronde loopt tot 1 maart 2017. Dat betekent niet dat je er later geen gebruik van kunt maken, deze subsidieregeling loopt namelijk tot 31 december 2018.
8. Zorg tot slot dat er op jouw offerte een clausule wordt opgenomen waarin staat dat je alleen akkoord gaat met de offerte als je de subsidie daadwerkelijk krijgt toegekend. Dan kom je niet voor vervelende verassingen te staan.

Investeringssubsidie duurzame energie

Wil je graag een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of een pelletkachel in je huis? Dan kan je de Investeringssubsidie duurzame energie aanvragen. Deze subsidie is zowel voor particuliere als zakelijke gebruikers. De nieuwe aanvraagronde opent op 2 januari 2017 met een totaal budget van 70 miljoen euro. De hoogte van het subsidiebedrag verschilt per apparaat. De precieze bedragen kan je in de lijsten op deze pagina vinden.
Let op: op de site staat nu ook nog informatie over 2016. De eisen en bedragen voor 2017 zijn aangepast. Zo kan je bijvoorbeeld niet meer voor elke zonneboiler een subsidie krijgen. De termijn waarop het apparaat moet worden geïnstalleerd is voor 2017 wel verlengd. Klik hier voor meer informatie over de investeringssubsidie duurzame energie.

Subsidie voor huurwoningen

Woon je in een huurwoning en wil je de energieprestatie van jouw huurwoning verbeteren? Dan kan je jouw woningcorporatie aanschrijven om te vragen of ze aanspraak willen maken op de Stimuleringsregeling Energieprestatie huursector (STEP). Daarover kan je meer informatie vinden op de deze pagina.

Onderzoek jouw mogelijkheden

Ben je benieuwd hoe jij thuis het beste kunt beginnen met energie besparen? Dan kan je de slimme woningtest van Natuur & Milieu doen. Aan de hand van jouw antwoorden kunnen zij je een passend advies bieden om het energielabel van je huis te verbeteren.

https://www.youtube.com/watch?v=tHGoUCFqZd4

Over de schrijver

1 gedachte over “Met behulp van deze subsidies kun je thuis energie besparen”

  1. Pingback: Wij worden vrolijk van dit zonne-nieuws!

Reacties zijn gesloten.