Utrechter Bart van den Heuvel heeft het voor elkaar gekregen: de kosten voor stadsverwarming voor particulieren gaan per 1 augustus 2016 omlaag. Met zijn initiatief Stadsverarming streed hij een jaar lang voor eerlijke en duurzame stadsverwarming in Utrecht. En met succes! Eneco heeft haar beleid aangepast en de gemeente heeft ingestemd met een nieuwe manier van afsluiten waardoor warmteleidingen niet langer verwijderd hoeven te worden. Zo wordt het goedkoper om af te sluiten en blijft de veiligheid van het warmtenet gewaarborgd. We spraken Bart van den Heuvel over zijn mooie overwinning.
Klik hier voor het eerste deel van het interview waarin Bart van den Heuvel vertelt over hoe hij het voor elkaar heeft gekregen om zulke grote reuzen omver te krijgen.
Ga je nu ook andere energiebedrijven en steden aanpakken? En ga je dat alleen doen of met anderen?
Er zijn ook in andere Nederlandse steden groepen actief die strijden tegen de misstanden rondom stadsverwarming. Bijvoorbeeld in Tilburg, Eindhoven, Den Haag, Almere en Amsterdam. Ik geloof dat ik nu het meeste effect kan sorteren door met de energie en inzet van mensen uit deze andere groepen een landelijke stichting te vertegenwoordigen die gaat pogen op landelijk niveau een einde te maken aan de hoge tarieven die voor stadswarmte worden gerekend.
In Nederland poogt de warmtewet de tarieven voor stadsverwarming te reguleren maar deze heeft een desastreuze uitwerking voor burgers. Een Nederlands huishouden met stadsverwarming betaalt hierdoor 300-500 euro per jaar teveel aan warmtekosten in vergelijking met een huis met een gasaansluiting… dat moet veranderen.
Wat betekent dit voor de business case van een overstap van stadsverwarming naar een volledig elektrische energievoorziening in huis?
Een zogenaamd ‘all-electric’ huis zullen we steeds vaker gaan zien. Het meest kansrijk zijn huizen die vanaf de bouw ook zo worden ontworpen. Nieuwe woningen hebben nog maar zó weinig energie nodig dat het beetje warmte wat ze nodig hebben prima met een ‘all-electric’ systeem kan worden ingevuld. Hierbij kun je denken aan verwarming met infrarood panelen of een warmtepomp. Systemen die zich al meer dan bewezen hebben in de landen om ons heen, worden nu we van ‘het gas af moeten’ ook steeds populairder in Nederland.
Wanneer ga je zelf overstappen naar volledig elektrisch en een warmtepomp?
Wij zijn sinds medio april overgestapt op een lucht-water warmtepomp. De installatie in ons huis bleek gemakkelijk, er is niet eens voor door de vloer of het dak heen geboord, en dat terwijl de buitenunit van de warmtepomp op het dak staat. Er bleek een riool-ontluchtingskoker ruim genoeg gedimensioneerd om deze ook nog voor de leidingen van de warmtepomp te gebruiken. Met de overstap naar de warmtepomp merkten we helemaal geen verschil. De verwarming functioneert als voorheen en er kwam ook gewoon weer warm water uit de kraan en douche. Hoewel we de eerste winter nog moeten meemaken, hebben we daar alle vertrouwen in.
We hebben gekozen voor de ‘Mercedes’ onder de warmtepompen van Duitse makelij. Niet alleen de testresultaten, het aantal bewezen implementaties, maar ook de service en kundige installateur gaven ons het vertrouwen dat we de juiste keuze hadden gemaakt.
Wat voor adviezen zou je anderen geven die met hetzelfde bezig zijn?
Neem je tijd, maak geen overhaaste keuzes, spreek met meerdere partijen en laat je goed voorlichten. In ons geval was de aanschaf van een warmtepomp geen goedkope aanschaf, maar wel eentje die zich in 8-9 jaar terug betaalt en meteen lagere maandlasten oplevert. Niet ieder huis leent zich goed voor een warmtepomp, je hebt een opstelplaats voor een warmtebuffer nodig, variërend o.b.v. de grote van je huishouden tussen de 200-400 liter en idealiter een plek naast, achter of op je huis voor de buitenunit van de warmtepomp.
Let op dat de installateur jouw nieuwe warmtevoorziening bij jou als eerste plaatst en vraag om referenties. Praat met mensen die hetzelfde systeem al hebben draaien, ga er kijken en vraag naar hun ervaringen. Met een grote aanschaf als een nieuwe auto maak je ook een proefrit voordat je tot aanschaf overgaat, doe dat ook met dit soort investeringen.
Wat vergat ik te vragen maar wil je wel nog vertellen?
Misschien wel dat ik heel dankbaar ben met alle steun die ik het afgelopen jaar heb mogen ervaren. Van inmiddels bevriende, vergelijkbare stichtingen als Reeshofwarmte uit Tilburg of Meerhoven uit Eindhoven tot journalisten, raadsleden en advocaten die mij hebben bijgestaan. Ook heb ik veel nieuwe ‘warmte’ vrienden via Twitter leren kennen, experts die zich spontaan meldden en mij gevraagd en ongevraagd van vele adviezen hebben voorzien. We hebben nu sinds enige tijd een soort chatbox waar we elkaar helpen met ‘de lange adem’ wat betreft warmtevraagstukken of dingen rondom duurzame energie in het algemeen. Daar komen nu de eerste borrels en diners uit voort, dat is erg waardevol en leuk.
Meer weten over stadsverarming? Klik dan hier voor het eerste deel van het interview, of hier voor de site en Facebookpagina van Stadsverarming.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
De afbeeldingen zijn gemaakt door Bart van Pagee
Utrechter wint strijd voor eerlijke stadsverwarming (2)
- Geplaatst door De Kleine Toekomst
- 13 juli 2016
- hetkanWel
Over de schrijver
De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur