Laad je E-bike of telefoon op middenin een natuurgebied

Je hebt misschien wel eens gehoord van het SolaRoad fietspad in Krommenie. Dit wereldberoemde fietspad zet zonlicht in het wegdek om in elektriciteit. Ondertussen is deze slimme uitvinding ook voor kleinere oppervlakten beschikbaar met de SolaRoad Kit. De provincie Groningen is de eerste afnemer van deze gave innovatie en gaat hem in 2017 gebruiken in een multifunctionele bank met oplaadpunten voor elektrische fietsen, mobiele telefoons en tablets.
De weg van de toekomst
SolaRoad is een slim concept waarbij het wegdek werkt als een zonnepaneel. Alle opgewekte elektrische energie kan worden gebruikt voor uiteenlopende toepassingen zoals wegverlichting en verkeersinstallaties. Ook huishoudens kunnen ervan profiteren. Op termijn zullen waarschijnlijk ook elektrische auto’s gebruik kunnen maken van de opgewekte energie.
In 2014 is de eerste SolaRoad van Nederland gelegd in Krommenie. Het fietspad was 70 meter lang en is in 2016 verlengd naar 90 meter. Tot en met 2018 worden er op dit bijzondere fietspad allerlei metingen en tests uitgevoerd om SolaRoad verder te ontwikkelen en te verbeteren. Zo is er onlangs bijvoorbeeld een kit ontworpen voor kleinere oppervlakten: De SolaRoad Kit.
Afbeelding: Solaroad

De SolaRoad Kit
De SolaRoad Kit bestaat uit vier elementen van ca. 2,5 x 3,5 meter. De SolaRoad Kit levert ongeveer 3500 kWh per jaar op. Dat is genoeg energie voor een gemiddeld huishouden voor 1 jaar. De kit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om energie te leveren aan wegverlichting, verlichting van een etalage, een verwarming, een wifi punt of een oplaadmogelijkheid voor elektrische fietsen of mobiele telefoons. De provincie Groningen is de eerste die de SolaRoad Kit gaat gebruiken.
Over STOPcontact
De provincie Groningen gaat de SolaRoad Kit gebruiken in een multifunctionele bank met oplaadpunten voor elektrische fietsen, mobiele telefoons of tablets. De naam van deze splinternieuwe toepassing is STOPcontact en bestaat uit een slimme en groene combinatie van producten van drie partijen: SolaRoad, Dr. Ten en deFine-it. Zo wordt er energie opgeslagen in twee zeezout-accu’s van de SolarRoad Kit. Deze accu’s zijn verpakt in een multifunctionele bank van gerecycled materiaal. Verder heeft de bank vier stopcontacten waarmee voorbijgangers bijvoorbeeld hun mobiele telefoon, elektrische fiets of tablet kunnen opladen. De bank heeft een digitaal informatiescherm. Alle technologie in de bank wordt door deFine-it met elkaar verbonden. Tot slot heeft de bank ook een fietsenrek.
De bank zal rond april dit jaar geplaatst worden in BlauweStad, een waterrijk natuur- en woongebied ten oosten van de stad Groningen.
Een inspirerend voorbeeld
De SolaRoad Kit is geschikt voor iedereen die wil bijdragen aan CO2-reductie en de klimaatdoelstellingen en die het belangrijk vindt om een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst. Deze multifunctionele bank is een inspirerend voorbeeld van hoe de provincie Groningen het gebruik van innovatieve, schone en veilige energiebronnen stimuleert. Daarnaast steunt de provincie ook onderzoek naar de ontwikkeling van intelligente energiesystemen en energieopslag.
Wij zijn erg benieuwd naar hoe deze gave ontwikkelingen zich de komende jaren gaan ontvouwen en hopen dat we dit soort toepassingen door heel het land gaan zien en ontdekken.
Wil jij meer weten over SolaRoad? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. Alle prachtige afbeeldingen zijn van SolaRoad. Er is helaas nog geen afbeelding van de bank die in Groningen komt te staan maar we houden je graag op de hoogte.
Afbeelding: Solaroad

Over de schrijver

2 gedachten over “Laad je E-bike of telefoon op middenin een natuurgebied”

  1. Pingback: Deze proef met e-bikes moet onnodige autoritjes verminderen

  2. Als je maar genoeg belastinggeld te besteden hebt dan kan inderdaad alles en onder het excuus van groene energie is het helemaal ideaal.
    De Solaroad kit schijnt rond de 80000 euro te gaan kosten en dit voor een opbrengst die je met 5000 euro aan (dak) zonnepanelen ook kan behalen.

Reacties zijn gesloten.