Second Hand September: alleen maar tweedehands shoppen

Net zoals januari de maand van vegan eten is (Veganuary) en oktober de maand van het stoppen met roken (Stoptober) is het de bedoeling dat september de maand wordt van tweedehands kleding. Als de kou weer in de lucht is, de bladeren van kleur veranderen en de kachel voorzichtig weer aan gaat, is Second Hand September vanaf nu de maand om tweedehands te shoppen.

Second Hand September

Second Hand September is een initiatief van Oxfam, die daarmee fast fashion en onze verslaving aan kleding op een ludieke manier onder de aandacht wil brengen. Juist in september, dé modemaand van het jaar met fashion weeks in alle grote modesteden. We zetten de feiten nog maar eens voor je op een rijtje:

Fast fashion

Er worden jaarlijks meer dan 100 miljard nieuwe kledingstukken gemaakt. Dat is meer dan 13 stuks per persoon, al wordt die kleding natuurlijk niet echt eerlijk verdeeld. Zo kopen wij in Nederland gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar. Dat is bijna elke week iets nieuws. En het erge is: van de gemiddeld 173 kledingstukken die we in onze kast hebben, dragen we 50 zeker een jaar lang niet. We gooien 40 kledingstukken per jaar weg, waarvan er maar 16 opnieuw worden gebruikt. De rest verdwijnt op de groeiende kledingafvalberg. Ook in Nederland wordt jaarlijks voor duizenden kilo’s aan kleding vernietigd.

Liever tweedehands

Maar, er is licht aan het einde van de tunnel. Want we worden ons steeds meer bewust van de impact van fast fashion. De gemiddelde Nederlander heeft dan ook al 7 tweedehands kledingstukken in z’n kast hangen. Uit onze eigen poll blijkt dat de meerderheid (57%) van onze lezers liever tweedehands koopt dan nieuw en duurzaam. En deze zomer deden op initiatief van CollAction bijna 15.000 mensen mee aan Slow Fashion Season: een hele zomer niets nieuws kopen. Second Hand September zou wat dat betreft dus ook geen enkel probleem moeten zijn.

Na september

Sterker nog: het zou een heel goed idee zijn, vinden wij, om na september ook bewust met kleding bezig te zijn en voor tweedehands te gaan als je iets ‘nieuws’ wilt. Het is misschien even zoeken, maar bij tweedehands shops kan je ware pareltjes tegenkomen. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat je originele kleding draagt, die niet met honderden tegelijk worden verkocht. En er wordt een beroep gedaan op je creativiteit: ook altijd fijn. Anne-Ro, communicatiemanager bij Fashion for Good, koopt bijna alleen nog maar tweedehands kleding. Lees hier haar tips om geslaagd tweedehands te shoppen.

Heb jij nog tips om geslaagd tweedehands kleding te shoppen? Laat het ons vooral weten door hieronder een reactie achter te laten.

De Kers Op De Taart Stem Nu Op Hetkanwel 3

Over de schrijver

12 gedachten over “Second Hand September: alleen maar tweedehands shoppen”

  1. In Aalten hebben we ”Mooi voor Nop” dameskledingruil opgericht. Dat houdt in dat men 5 schone, hele en enigszins eigentijdse kleding kan inleveren, men krijgt als de kleding is goedgekeurd een bon voor 5 kledingstukken. In de winkel is volop keus en kan men niet direct slagen dan mag de bon later ook ingeleverd worden of aan iemand anders worden gegeven. De bon is een jaar geldig en 2 x in het jaar mogen de nieuwe Nederlandse vrouwen zonder te ruilen kleding uitzoeken.

  2. Ik slaag altijd uitstekend bij Het Goed (kringloopwinkel) en bij De Cirkel, tweedekans modewinkel, allebei in Roden. Het Goed zit op meerdere plekken in Groningen e.o.

  3. Goed initiatief. Tweedehands shoppen ervaar ik als avontuurlijk: je weet nooit, wat je tegenkomt, en de collectie word regelmatig aangevuld. Bovendien is het goed voor je beurs, en voor het milieu. Bovendien bieden kringloopwinkels vaak de kans aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, om toch mee te kunnen draaien en contact met medemensen te hebben. Goede voorbeelden hiervan in Utrecht zijn Stichting De Arm, De Waarde, Terre des Hommes en De Emmaus. Ik bezoek ze altijd met veel plezier, de mensen daar zijn aardig en behulpzaam, ze hebben een groot assortiment met niet alleen kleding, maar ook huishoudelijke spullen, meubels en hebbedingetjes, en dat voor spotprijzen. Ik kom er altijd wel iets van mijn gading tegen, en ga daarna blij en voldaan met mijn “trofee-en” naar huis.

  4. Wij ouderen,81 en 82 jaar, worden vaak tot de rijken gerekend, maar dat geldt echt niet voor ons…..Wij kopen al jaren onze spullen op marktplaats en kringloopwinkels. Het is goed dat dit kan en wij in staat zijn om toch mooie merkkleding en andere spullen te kopen, Het is voor ons in de winkels onbetaalbaar geworden. Soms heb je pech en zijn de zolen van schoenen uitgedroogd en kun je ze niet terugsturen….maar dat is mij nog niet zo vaak overkomen
    Wij vinden bovendien dat onze kasten niet hoeven uit te puilen met on gedragen kleding en wat wij over hebben aan spullen geven wij ook weer door. Daar wordt iedereen blij van…..

  5. Ik kijk altijd eerst of ik iets tweedehands kan ruilen of kopen, lukt dat niet dan nieuw. Dat geldt niet alleen voor kleding maar ook voor gebruiksvoorwerpen. Wat kleding betreft ben ik dit jaar de uitdaging aan gegaan om helemaal geen kleding te kopen, niet tweedehands en niet nieuw (schoenen indien noodzakelijk en ondergoed indien noodzakelijk uitgesloten). Ik ruil wel via de lokale kledingruilwinkels en kledingruilavonden. Inmiddels al acht en halve maand onderweg en ik mis het totaal niet, eerst ging ik winkels uit de weg, maar nu kost het me geen moeite om de etalages straal voorbij te lopen of een vriendin te helpen met het vinden van het kledingstuk waar zij naar op zoek is. Over de komende drie en halve maand maak ik me dan ook geen zorgen.

  6. 29 September is er een Vintage markt in Den Haag daar wordt 2dehands kleding verkocht.
    Je kan ook een kraam huren bij de VM070 maak je kast leeg en kom staan de 29 september.
    De VM070 staat voor een betere wereld. je kan ons vinden op FB vintage markt 070 zie jullie daar.

  7. Recent is er in Rotterdam Oase geopend. Dit is een social & sustainable mini mall.
    Op de bovenverdieping vind je een permanente kleding-ruil/ swap shop waar je de kleding waar je op uitgekeken bent, kunt ruilen tegen een ‘nieuw’exemplaar. Voor elk kledingstuk die jij inlevert ontvang je punten en met deze punten kun je ‘gratis’ gaan shoppen. Goed voor het milieu en voor je portemonnee!

  8. Kom eens kijken in de winkels van Terre des Hommes. Ze zitten verspreid over het hele land. Je slaat twee vliegen in één klap. Het is goed voor het milieu én je steunt het goede doel om kinderuitbuiting te stoppen.

  9. Regelmatig koop ik in de kringloop kleding die me niet past maar wel mooie stof heft.
    Gisteren een gebloemde rok gekocht, tot de grond en maat 40, ik heb 46 dus ik ga de rok verkorten en dan komt hij onder de knie.

    Vorige week een grote yogabroek gekocht, kaartje hing er nog aan van 95 eur, voor 7.50. Die is weer veel te groot, maar hele mooie stof, die ga ik dus passend maken met het patroon van een oude broek

Reacties zijn gesloten.