Sanne Vogel is zo iemand die je in je vriendenkring wilt hebben. Al is het alleen maar, omdat ze regelmatig met veel liefde heerlijke plantaardige en biologische maaltijden kookt voor vrienden, familie en collega’s. Eten is voor haar onlosmakelijk verbonden met gezelligheid. “Alleen voor mezelf koken, vind ik niks aan,” zegt de filmmaker, theatermaker, schrijver, regisseur en actrice. Deze maand verscheen haar kookboek De vier seizoenen van vogel, waarin 80 plantaardige recepten staan, die op seizoen gesorteerd zijn en zoveel mogelijk ingrediënten van lokale producenten bevatten.
Hoe meer mensen, hoe gezelliger
Als je lang genoeg met Sanne Vogel praat, krijg je vanzelf honger. We hebben het over groente, vegan kaas, sausen, zelfgemaakte pasta, noedels, verse paddenstoelen en lange tafels vol mensen. “Ik krijg zelf altijd een beetje stress als ik voor meer dan vier mensen moet koken,” beken ik, maar Sanne heeft daar totaal geen last van. Pre-coronatijd kookte ze op haar verjaardag makkelijk voor een man of zeventig, tachtig en kwam het regelmatig voor dat ze de catering verzorgde tijdens het maken van een low budget filmpje of een theatervoorstelling. “Ik vind dit leuk he!” roept ze enthousiast. “Voor mij geldt: hoe meer mensen, hoe gezelliger.”
Ze legt uit dat ze alles volgens een strakke planning maakt, zoals ze dat vanuit de filmwereld gewend is. “Ik kan dagenlang nadenken over wat ik ga maken, hoe ik het ga maken en hoe ik het op tijd geregeld krijg. Daar krijg ik energie van. Dan sta ik 200 dumplings te vouwen, die vervolgens binnen tien minuten op zijn. Dat is aan de ene kant misschien frustrerend, maar aan de andere kant een enorm compliment. Blijkbaar vinden mensen het lekker.” Ooit wil ze een restaurant beginnen. “Ik zou met de chef samen recepten willen bedenken, maar ik zou het restaurant zelf niet willen runnen. Dan houd ik geen tijd over om die andere dingen te doen waar ik zo van houd: films maken, schrijven, regisseren en spelen.”
Sanne Vogel heeft lang gewacht
“Ik wil verschillende dingen blijven doen, dat past bij mij.” Al heeft het even geduurd voordat ze dat aan zichzelf wilde toegeven. “Ik was zestien toen ik in het professionele circuit terecht kwam en deed toen meteen drie dingen: schrijven, regisseren en spelen. Vanuit het vak kreeg ik vaak te horen, dat ik me op één ding moest concentreren, omdat ik anders nergens echt goed genoeg in zou worden. Daarom heb ik het maken van een kookboek ook zo lang uitgesteld, want ik deed al zoveel. Maar ik houd zo onwaarschijnlijk veel van koken. Ik word ’s ochtends wakker met nieuwe recepten en je kunt me niet gelukkiger maken dan op vakantie biologische tuinderijen en boerderijen bezoeken.” Inmiddels heeft ze zelfs al een nieuw idee voor een tweede kookboek ingeleverd bij haar uitgever.
Zuurdesembrood, Kombutcha en lokale boeren
Vier seizoenen van Vogel is overigens veel meer dan alleen een kookboek. Zo staan er ook verhalen in over producten en producenten. Denk aan Florence van Limburg Stirum, die met Levain et Le vin een zuurdesembakkerij combineert met de verkoop van natuurwijnen. Of Butcha Kombutcha, gefermenteerde thee, dat qua smaak veel meer diepgang heeft dan een gemiddeld frisdrankje. Of Hofweb, een online markt, opgezet door verschillende biologische en biodynamische boeren die zonder tussenkomst van supermarkten of groothandels hun producten aanbieden. Om er maar een paar te noemen.
Écht eten
Koken zat er al jong in bij Sanne. Als kind hielp ze haar moeder al en vanaf haar zeventiende, toen ze het huis uit ging, bedacht ze zelf recepten. Toch duurde het even voordat ze snapte wat écht eten is. “Ik kom uit een tijd van de supermarkt: alles zat in pakjes en zakjes. En hoewel ik op mijn 12e al vegetariër werd, wist ik heel lang niet wat ik aan het doen was. Ik had geen idee dat je bijvoorbeeld B12 moet bij slikken. Op mijn 17e was ik heel dik en zat ik onder de uitslag, toen ben ik me meer gaan verdiepen in wat ik aan voedingsstoffen nodig had en waar ik niet zo goed tegen kon. Dat is een hele zoektocht, zeker als vrouw, want door die hormonen verandert je lichaam voortdurend.”
“Maar daar gaat mijn boek niet over,” haast Sanne zich te zeggen. “Ik ben geen voedingsdeskundige en ik geloof bovendien heel erg dat elk lichaam anders is en dat je persoonlijk moet uitzoeken, met behulp van professionals, wat goed is voor jou. Helemaal los van of je vlees eet of niet. Je darmen zijn één van de belangrijkste organen en heel veel mensen hebben klachten, zoals eczeem of een verlaagde weerstand, die voortkomen uit voeding. Je moet eten wat je sterker maakt en waarmee je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. In heel veel kant-en-klaar producten zitten onnodige suikers en toevoegingen. Het heeft even geduurd voordat ik daar zelf achter kwam.”
Plantaardig, seizoensgebonden, biodynamisch en lokaal
Sanne Vogel eet niet alleen plantaardig, maar ook seizoensgebonden, van de lokale producent en biodynamisch. “Ik geloof dat als je groenten eet die uit een goede grond komen, je meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan uit een grond met pesticiden.” Haar boek is overigens niet alleen bedoeld voor de die hard-veganisten, maar ook voor mensen die vaker plantaardige keuzes willen maken.
“Elk stapje telt. Ik ben niet zo pushy en wil mensen niet overhalen vegan te worden. Ik denk dat je die beslissing alleen kan maken als het vanuit je hart komt. Toen ik drie jaar geleden de switch maakte van vegetariër naar vegan, voelde ik me zoveel lichter, gelukkiger en in contact met mezelf. Dit boek is dan ook een persoonlijke reis over wat ik heb ontdekt en hoe ik nu eet. En dat is een hele lekkere, leuke manier van eten waar alle vrienden (ook de vleeseters) altijd heel blij van worden.”
Koken met de tweeling
Sanne woont met haar vriend en tweeling van 1,5 jaar in Amsterdam, maar droomt ervan om ooit buiten de stad te gaan wonen in een huis met een hele grote keuken. “De tweeling heeft een kinderkeukentje en zijn mij de hele dag aan het nadoen. Ze kijken graag mee als ik kook en willen altijd proeven.” Ze eten bijna volledig plantaardig, al geeft Sanne ze af en toe eieren, omdat ze niet wil dat ze daar een allergie voor ontwikkelen. Ze houdt nauwgezet bij wat ze eten en of ze al hun voedingsstoffen binnen krijgen en geeft vaak bakjes met eten mee aan de oppas. “Het is nogal wat om aan iemand te vragen om op een tweeling te passen. Daarom kook ik alvast voor ze, dan hoeven ze daar in ieder geval niet over na te denken.”
De vier seizoenen van Vogel van Sanne Vogel is uitgegeven door Fontaine uitgevers en ligt in de winkels. We mogen een exemplaar weggeven: abonneer je hiervoor op onze nieuwsbrief (als je dat nog niet hebt gedaan) en laat in een reactie hieronder weten waarom jij dit boek graag wilt winnen.
Foto Sanne Vogel: Orso
47 gedachten over “Sanne Vogel komt met kookboek: “Ik word ’s ochtends wakker met nieuwe recepten””
Ik zou dit boek graag winnen, omdat ik zelf plantaardig eet maar nog geen keukenprinses ben. Ik hoop mijn gezin enthousiast te kunnen maken door lekkerder te leren koken en het boek van Sanne kan mij hier goed bij helpen! 😀
Het zou fantastisch zijn als dit boek me kan helpen om wat vaker een duurzame, vegetarische maaltijd op tafel te zetten. Fijne recepten en mooie illustraties geven vaak nét dat beetje meer. Kom maar op….ik wil het graag uitVOGELen!
🤔 Ze is me gewoon biologisch een jaar voor! Toch graag even weten met welke gerechten zij haar familie ‘plantaardig’ blij maakt 🧐
Kan ze naast de ‘klassieker’ Yvette van boven.
Wat lijkt mij dit een inspirerend koekboek! Ik zou dit boek graag winnen om aan mijn zusje cadeau te geven. Zij gaat op zichzelf wonen en ik weet zeker dat zij heel wat lekkere recepten eruit gaat koken!
Ik denk dat Sanne hoge ogen gooit bij mijn vegetarische puberzoon, die net aankondigde vaker te willen gaan koken. Ik zie zoooooooo veel voordelen als ik dit boek mag winnen 😉
Ja graag! Lijkt me een heerlijk boek en ben altijd opzoek naar nieuwe recepten. Met een kieskeurige peuter en kleuter is mijn inspiratie soms op en kan ik dit boek goed gebruiken.
Eten is een moeilijk moment op de dag voor ons, met onze drie kleine kinderen (6, 5 en 1,5). We proberen er alles aan te doen om de maaltijd ‘smooth’ te laten verlopen en het gezellig te hebben met elkaar, maar toch merk ik dat ze vaak met tegenzin aan tafel zitten. Ik zou ze graag willen verrassen met verfrissende, nieuwe gerechten, zodat we met zijn allen genieten van het eten. Ik denk dat het helpt als ik er zelf volledig van overtuigd ben dat het lekker, gezond en misschien zelfs bijzonder is wat ik voor hen op tafel zet. Dit kookboek klinkt veelbelovend als steun in de rug!
Dit boek wil ik graag voor m’n zusje Sanne winnen. Ze is net begonnen met plantaardig te eten en maakt mij enthousiast met haar lekkere gerechten. Ik zou graag de heerlijke dingen uit het kookboek van deze Sanne proeven.
Omdat de 19 jarige dochter van mijn vriend vegetarisch eet, maar geen idee heeft wat de effecten zijn op haar lichaam. En waar ze misschien tekorten heeft. Dus goed vegetarisch kunnen koken is super belangrijk en dat wil ik haar bijbrengen.
Ik heb al jaren last van prikkelbare darm. Eerst begonnen met vezeldrankjes, maar uiteindelijk helpt alleen een gezond dieet: plantaardig, biologisch en onbewerkt. Daar past het kookboek van Sanne Vogel prima bij dus ik zou het graag winnen.
Sinds een tijdje eten we steeds vaker vegetarisch maar ik vind het nog lastig lekkere recepten te vinden. Het kookboek van Sanne zou daarbij heel erg helpen. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om met de seizoenen mee te eten, kortom, ik zou het heel graag willen winnen!!
zoveel mogelijk plantaardig te eten, ik probeer het maar ik kan wel wat inspiratie gebruiken Erg benieuwd naar alle recepten in dit boek
Ik zou het boek heel graag willen winnen. Mijn zoon van 11 jaar is een echte klimaatambassadeur en besloot een half jaar geleden om vegetarisch te eten. Wij proberen als gezin dus ook vaak zonder vlees te koken, maar ik vind het toch nog wat zoeken naar lekkere en volwaardige maaltijden. Dit boek zou echt een hulp zijn voor mezelf, maar zeker mijn zoon zou heel tevreden zijn, dat we als gezin ons kunnen aansluiten bij zijn ideeën.
Natalie
Reacties zijn gesloten.