Sanne Vogel komt met kookboek: “Ik word ’s ochtends wakker met nieuwe recepten”

Sanne Vogel is zo iemand die je in je vriendenkring wilt hebben. Al is het alleen maar, omdat ze regelmatig met veel liefde heerlijke plantaardige en biologische maaltijden kookt voor vrienden, familie en collega’s. Eten is voor haar onlosmakelijk verbonden met gezelligheid. “Alleen voor mezelf koken, vind ik niks aan,” zegt de filmmaker, theatermaker, schrijver, regisseur en actrice. Deze maand verscheen haar kookboek De vier seizoenen van vogel, waarin 80 plantaardige recepten staan, die op seizoen gesorteerd zijn en zoveel mogelijk ingrediënten van lokale producenten bevatten.

Hoe meer mensen, hoe gezelliger

Als je lang genoeg met Sanne Vogel praat, krijg je vanzelf honger. We hebben het over groente, vegan kaas, sausen, zelfgemaakte pasta, noedels, verse paddenstoelen en lange tafels vol mensen. “Ik krijg zelf altijd een beetje stress als ik voor meer dan vier mensen moet koken,” beken ik, maar Sanne heeft daar totaal geen last van. Pre-coronatijd kookte ze op haar verjaardag makkelijk voor een man of zeventig, tachtig en kwam het regelmatig voor dat ze de catering verzorgde tijdens het maken van een low budget filmpje of een theatervoorstelling. “Ik vind dit leuk he!” roept ze enthousiast. “Voor mij geldt: hoe meer mensen, hoe gezelliger.”

Ze legt uit dat ze alles volgens een strakke planning maakt, zoals ze dat vanuit de filmwereld gewend is. “Ik kan dagenlang nadenken over wat ik ga maken, hoe ik het ga maken en hoe ik het op tijd geregeld krijg. Daar krijg ik energie van. Dan sta ik 200 dumplings te vouwen, die vervolgens binnen tien minuten op zijn. Dat is aan de ene kant misschien frustrerend, maar aan de andere kant een enorm compliment. Blijkbaar vinden mensen het lekker.” Ooit wil ze een restaurant beginnen. “Ik zou met de chef samen recepten willen bedenken, maar ik zou het restaurant zelf niet willen runnen. Dan houd ik geen tijd over om die andere dingen te doen waar ik zo van houd: films maken, schrijven, regisseren en spelen.”

Sanne Vogel heeft lang gewacht

“Ik wil verschillende dingen blijven doen, dat past bij mij.” Al heeft het even geduurd voordat ze dat aan zichzelf wilde toegeven. “Ik was zestien toen ik in het professionele circuit terecht kwam en deed toen meteen drie dingen: schrijven, regisseren en spelen. Vanuit het vak kreeg ik vaak te horen, dat ik me op één ding moest concentreren, omdat ik anders nergens echt goed genoeg in zou worden. Daarom heb ik het maken van een kookboek ook zo lang uitgesteld, want ik deed al zoveel. Maar ik houd zo onwaarschijnlijk veel van koken. Ik word ’s ochtends wakker met nieuwe recepten en je kunt me niet gelukkiger maken dan op vakantie biologische tuinderijen en boerderijen bezoeken.” Inmiddels heeft ze zelfs al een nieuw idee voor een tweede kookboek ingeleverd bij haar uitgever.

Zuurdesembrood, Kombutcha en lokale boeren

Vier seizoenen van Vogel is overigens veel meer dan alleen een kookboek. Zo staan er ook verhalen in over producten en producenten. Denk aan Florence van Limburg Stirum, die met Levain et Le vin een zuurdesembakkerij combineert met de verkoop van natuurwijnen. Of Butcha Kombutcha, gefermenteerde thee, dat qua smaak veel meer diepgang heeft dan een gemiddeld frisdrankje. Of Hofweb, een online markt, opgezet door verschillende biologische en biodynamische boeren die zonder tussenkomst van supermarkten of groothandels hun producten aanbieden. Om er maar een paar te noemen.

Écht eten

Koken zat er al jong in bij Sanne. Als kind hielp ze haar moeder al en vanaf haar zeventiende, toen ze het huis uit ging, bedacht ze zelf recepten. Toch duurde het even voordat ze snapte wat écht eten is. “Ik kom uit een tijd van de supermarkt: alles zat in pakjes en zakjes. En hoewel ik op mijn 12e al vegetariër werd, wist ik heel lang niet wat ik aan het doen was. Ik had geen idee dat je bijvoorbeeld B12 moet bij slikken. Op mijn 17e was ik heel dik en zat ik onder de uitslag, toen ben ik me meer gaan verdiepen in wat ik aan voedingsstoffen nodig had en waar ik niet zo goed tegen kon. Dat is een hele zoektocht, zeker als vrouw, want door die hormonen verandert je lichaam voortdurend.”

“Maar daar gaat mijn boek niet over,” haast Sanne zich te zeggen. “Ik ben geen voedingsdeskundige en ik geloof bovendien heel erg dat elk lichaam anders is en dat je persoonlijk moet uitzoeken, met behulp van professionals, wat goed is voor jou. Helemaal los van of je vlees eet of niet. Je darmen zijn één van de belangrijkste organen en heel veel mensen hebben klachten, zoals eczeem of een verlaagde weerstand, die voortkomen uit voeding. Je moet eten wat je sterker maakt en waarmee je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. In heel veel kant-en-klaar producten zitten onnodige suikers en toevoegingen. Het heeft even geduurd voordat ik daar zelf achter kwam.”

Plantaardig, seizoensgebonden, biodynamisch en lokaal

Sanne Vogel eet niet alleen plantaardig, maar ook seizoensgebonden, van de lokale producent en biodynamisch. “Ik geloof dat als je groenten eet die uit een goede grond komen, je meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan uit een grond met pesticiden.” Haar boek is overigens niet alleen bedoeld voor de die hard-veganisten, maar ook voor mensen die vaker plantaardige keuzes willen maken.

“Elk stapje telt. Ik ben niet zo pushy en wil mensen niet overhalen vegan te worden. Ik denk dat je die beslissing alleen kan maken als het vanuit je hart komt. Toen ik drie jaar geleden de switch maakte van vegetariër naar vegan, voelde ik me zoveel lichter, gelukkiger en in contact met mezelf. Dit boek is dan ook een persoonlijke reis over wat ik heb ontdekt en hoe ik nu eet. En dat is een hele lekkere, leuke manier van eten waar alle vrienden (ook de vleeseters) altijd heel blij van worden.”

Koken met de tweeling

Sanne woont met haar vriend en tweeling van 1,5 jaar in Amsterdam, maar droomt ervan om ooit buiten de stad te gaan wonen in een huis met een hele grote keuken. “De tweeling heeft een kinderkeukentje en zijn mij de hele dag aan het nadoen. Ze kijken graag mee als ik kook en willen altijd proeven.” Ze eten bijna volledig plantaardig, al geeft Sanne ze af en toe eieren, omdat ze niet wil dat ze daar een allergie voor ontwikkelen. Ze houdt nauwgezet bij wat ze eten en of ze al hun voedingsstoffen binnen krijgen en geeft vaak bakjes met eten mee aan de oppas. “Het is nogal wat om aan iemand te vragen om op een tweeling te passen. Daarom kook ik alvast voor ze, dan hoeven ze daar in ieder geval niet over na te denken.”

De vier seizoenen van Vogel van Sanne Vogel is uitgegeven door Fontaine uitgevers en ligt in de winkels. We mogen een exemplaar weggeven: abonneer je hiervoor op  onze nieuwsbrief (als je dat nog niet hebt gedaan) en laat in een reactie hieronder weten waarom jij dit boek graag wilt winnen. 

Foto Sanne Vogel: Orso

Boek Sanne Vogel

Over de schrijver

47 gedachten over “Sanne Vogel komt met kookboek: “Ik word ’s ochtends wakker met nieuwe recepten””

  1. Ja, precies dat: vaker plantaardig eten. En dan het liefst zoooo lekker dat het mijn vleesetende man en zonen voor eens en altijd overtuigt 🤞🏻🍀

    1. Ik denk al lang na over vega en vegan eten, maar weet eerlijk gezegd nog steeds niet waar ik moet beginnen. Dus begin ik maar niet. Dit boek lijkt me daarom de perfecte start! Ik zou hem heel graag winnen.

      1. Ik overweeg al een tijdje om te kijken of Vegan eten mijn chronische klachten kan verminderen. De recepten van Sanne zien er zó goed uit dat ik supergemotiveerd ben om te starten! Wat een prachtig boek!

      2. Wat een leuke actie weer!
        Ik ga binnenkort met 6 andere huishoudens in een tiny community wonen waar we een gezamenlijke moestuin gaat opzetten.. We kunnen wel wat inspiratie gebruiken wat te doen met alle groenten die we gaan oogsten.

  2. Na ervaringen van ziekte, verlies en verdriet merken we dat ons lichaam beter herstelt bij bewuster leven én eten. Dat geldt voor mijn gezin, maar in het bijzonder voor mijn man. We hebben ervaren wat je met voeding kunt doen. Dit boek zou ons verder kunnen helpen bij het nóg gevarieerder koken!

  3. Ik vind het dus lastig; vegan koken. Ik zou niet weten waar te beginnen én of het echt lekker is.
    In Sanne Vogel heb ik zeker vertrouwen, alleen al omdat ze het zo lang volhoudt.
    Dus ik zou graag een exemplaar winnen!

    1. Ik zou graag een exemplaar van dit boek willen, omdat het mij aan inspiratie ontbreekt. Ik wil heel graag vaker vegetarisch koken, maar ben gewoon niet zo creatief met het bedenken van een lekker gerecht voor ons gezin.

  4. Jaaa, dat lijkt me echt een fantastisch boek! Ik eet nu 2 jaar plantaardig, heb 3 kinderen. En ik zou heel graag koken uit haar boek! Ze kookt ook nog eens met lokale en seizoensproducten.

    1. Ik ben bezig met een revalidatietraject en vind het nu lastiger dan ooit om volledig plantaardig te eten. Ik merk dat ik ook af en toe naar vegetarisch eten en junkfood verlang. Zeker nu is mijn voeding belangrijk en ik zou graag de motivatie en inspiratie uit dit boek willen gebruiken om weer in
      de juiste mindset te komen. 💚

  5. Lijkt me een super inspiratievol boek om een stap te maken naar meer plantaardig eten! Daarom zou ik graag de gelukkige willen zijn om dit boek te winnen 😉

    1. Het lijkt mij geweldig om samen met mijn kinderen van 9 en 5 in dit boek te bladeren en recepten uit te kiezen. Ik ben pas in september jarig, dan vraag ik altijd een plantaardig kookboek. Dit winnen zou een groot cadeau zijn!

  6. Ik ben heel pinterest en receptensites af aan het struinen naar plantaardige seizoenrecepten. Veel zijn gericht op Amerika. De seizoensproducten daar zijn heel anders dan hier in Nederland. Dit boek was precies waar ik naar op zoek was. Samen met dit boek kan ik zorgen dat mijn eetpatroon minder impact heeft op de aarde!

    1. Hallo,

      Ik ben nu een paar maanden bezig met plantaardig eten. Ik eet vrij eentonig omdat ik niet veel ervaring heb. Dit boek zou mij enorm helpen om mij en ook mijn familie met een gevarieerder en gezondere levensstijl te laten kennismaken en ook om het vol te houden! Fijne mijn familie iets over de streep te trekken Fijne dag gewenst grtjs Carla

  7. We proberen als gezin zoveel mogelijk plantaardig te eten. Nieuwe inspiratie is altijd welkom! Ben heel benieuwd naar dit kookboek

    1. Wauw, dat is een leuke prijs! Na al veel minder vlees te zijn gaan eten en 2 documentaires te hebben gekeken (oa what the health) ben ik me steeds meer aan het verdiepen in vegetarisch en veganistisch eten. Maar vindt het nog een hele zoektocht naar lekkere recepten.

      1. Hoe inspirerend je verhaal Sanne. Ik ben erg benieuwd naar je boek. Ik wil m inzetten in mijn werk als vitaliteitscoach. Ik begeleid(pre) zwangeren naar een gezondere leefstijl. Warme groet, Astrid

    2. Gezond, gezonder en verantwoorder leven is een van mijn persoonlijke doelstellingen van 2021. Sanne komt hier met een boek dat kan helpen makkelijk betere keuzes te maken. Voor mijzelf en voor de wereld.

  8. Wat een mooi boek Sanne! Ik zou heel graag een exemplaar willen. Past helemaal in wat ik lekker en leuk vind om te eten en bij mijn zoektocht naar wat mijn lijf op dit moment nodig heeft. Ik ben nu 40 en merk dat m’n lijf verandert. Wat ik eet wil ik daarop aanpassen, maar ik kan wel wat inspiratie gebruiken om erachter te komen ‘hoe dan?’

    1. Wat een leuk mens, door het artikel te lezen voel je al haar enthousiasme! Dit boek wil ik dan ook zeker graag winnen, deze kans komt zelfs als geroepen. Ik beloof om het goed te gebruiken en ben heel benieuwd naar haar inspiratie
      💚

  9. Deze zou ik graag willen winnen! Ik eet al plantaardig maar ik kan absoluut inspiratie gebruiken om gezonder en meer lokaal te gaan eten. Ben heel benieuwd naar dit boek!

    1. We minderen in huis wel al met vlees, maar ik merk dat ik nog zoekende ben in goede recepten… waardoor ik de omslag nog niet volledig gemaakt heb. Misschien is dit boek het laatste zetje wat ik nodig heb en omdat ik graag lekker wil eten natuurlijk.

    2. Sanne schrijft heel maakbare recepten en is een goede inspiratiebron. Haar kookboek onderscheidt zich van de vele andere uitgaven dit jaar. Ik zou het graag willen winnen

Reacties zijn gesloten.