Anti-waste tip voor zomers rood fruit!

Het is zomer en dat betekent dat rood fruit volop in de schappen van de supermarkten ligt. Heerlijk die aardbeien, frambozen, bramen en bessen. Vol van vitaminen, gezond én ook nog eens spotgoedkoop.

Aangezien het rode fruit in de zomer plotsklaps rijp is, wordt het namelijk goedkoop en in grote getallen tegelijk aangeboden. Zo kun je bijvoorbeeld heerlijk aardbeienijs maken (ja, ook zonder ijsmachine!) Ideaal! Of toch niet helemaal?

Rood fruit heeft namelijk een hoge mate van vocht/water in zich. Dit betekent dat juist bij warme temperaturen het zachte fruit, zoals aardbeien, frambozen en bramen, snel zal verschimmelen. Zonde, vooral omdat het zo lekker is. Vandaag heb ik een tip die voorkomt dat rood fruit gaat schimmelen.

Rood fruit ijsblokjes

* Deze tip heeft Nederlandse ondertiteling. Deze is te activeren door op het filmpje te klikken, deze af te spelen in YouTube en op het knopje te drukken dat naast het knopje van het geluid zit.

De tip van vandaag is: ‘rood fruit ijsblokjes’. Ik koop mijn rood fruit en vaak maak ik daarvan direct ijsblokjes. Het fruit, dat grotendeels bestaat uit water, zal bevriezen en is hierdoor langer houdbaar. Doordat de smaak in de ijsblokjes zit, gaat je drankje ook nog eens lekker smaken!

Benodigdheden:
– rood fruit
– water
– ijsblokjeshouder

How to? 
Deze tip is enorm simpel uit te voeren. Je pakt namelijk een ijsblokjeshouder. Doet hier 1 à 2 mm water in en laat dit opvriezen in de vriezer.

Als het kleine laagje bevroren is doe je het rood fruit er pas bij. Dit is om te voorkomen dat het rood fruit aan de onderkant van het bakje bevriest. Nadat je het rood fruit in de ijsblokjeshouder gestopt hebt, vul je deze af met water en laat je dit weer opvriezen in de vriezer.

Na zo’n 2 à 3 uur is het helemaal bevroren. Voeg 3 ijsblokjes toe aan een glas met water en binnen mum van tijd smaakt je water naar rood fruit én is het ijskoud. Als het glas leeg is, heb je nog iets om te smikkelen, namelijk het rode fruit dat overblijft.

PS: Je kan het sap ook blenden en dan invriezen, op deze manier krijg je meer een limonade i.p.v. vruchtenwater.

 

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver

5 gedachten over “Anti-waste tip voor zomers rood fruit!”

  1. Dit kan beter en ‘zonder water’ :
    Plaats droog rood fruit op keukenpapier in de vriezer.
    Laat het bevriezen
    Doe de ijsfruitblokjes daarna in een goed sluitende diepvrieszak
    Heerlijk met Kerstmis op het toetje!

  2. Pas op. Over het algemeen genomen is bevroren fruit (en vervolgens ontdooid natuurlijk) ONGEZOND. In tegenstelling tot het verorberen van vers fruit dat je gezonde levensjaren erbij geeft, kost een of enkele porties bevroren fruit per week je ongeveer 4% van je levensverwachting. Hoe het precies zit en om welke fruit het precies gaat is nog onbekend. Dit resultaat komt van een metalen studie van >100.000 Amerikanen die >10 jaar gevolgd waren.

Reacties zijn gesloten.