Op deze gave plek krijgen mensen en fietsen een tweede kans

In de Roetz Fair Factory worden oude fietsframes omgetoverd tot prachtige nieuwe fietsen. Zowel de fietsen als de Roetz-fietsenmakers zijn unieke exemplaren. Deze gave tweewielers worden namelijk gemaakt door mensen die, om wat voor reden dan ook, een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ze hebben allemaal een bijzonder talent. Zo is de een bijvoorbeeld oersterk en heeft de ander een uitzonderlijk oog voor detail. Tiemen ter Hoeven, oprichter en directeur van Roetz-Bikes, vertelde ons alles over deze bijzondere fietsfabriek.
De Roetz Fair Factory
“De Roetz Fair Factory is een fietsfabriek in Amsterdam-Noord waar mensen met een ‘rugzak’ van fietswrakken glimmende, nieuwe designfietsen maken. Je kunt wel stellen dat het bij Roetz gaat om tweede kansen: voor afgedankte fietsen en voor mensen met een verhaal. Sinds augustus produceren we in eigen beheer en we zijn uiterst tevreden over de eerste maanden. De motivatie, sfeer en team spirit zijn geweldig. Gisteren zei een van onze makers dat hij het nog nooit zo goed heeft gehad als hier. Daar word ik dus heel blij van.”
Een tweede leven
“Elk jaar belanden in Nederland een miljoen fietsen op de afvalberg. Dat moet anders, dachten we vijf jaar geleden bij Roetz! Geïnspireerd door ‘remanufacturing’ in de auto-industrie hebben we het principe van herstellen, upgraden en hergebruiken vertaald naar de fietswereld. Het idee was om onderdelen te hergebruiken die nog prima in orde zijn. Zo krijgen ze een tweede leven.”
“Daarnaast wilden we iets doen met het feit dat in Nederland een miljoen mensen buitenspel staan om wat voor reden dan ook. Een plek hebben op de arbeidsmarkt is niet vanzelfsprekend. Bij Roetz is iedereen welkom, ongeacht zijn of haar verleden.”

Fair en circulair
“Roetz staat op twee ideële poten: fair en circulair. We geloven er in dat iedereen waardevolle talenten bezit. Daarom is iedereen ook welkom om bij ons aan de slag te gaan. Iedereen wordt begeleid op zijn of haar eigen tempo. Met circulair bedoel ik onze duurzame aanpak. We zien geen fietswrakken; we zien waardevolle onderdelen en materialen onder de afgebladderde lak die we prima een tweede jeugd kunnen geven.”
De Roetz Fietsenmakers
“De Roetz fietsenmakers hebben in het verleden een burn-out of verslaving gehad, in de gevangenis gezeten of last van psychische klachten. Sollicitanten hoeven geen CV in te leveren of voorkennis te hebben, ze komen gewoon een proefdag draaien. De makers worden stap-voor-stap begeleid door een mentor. Als ze het naar een tijdje zien zitten, ondersteunen we onze makers om op te gaan voor een erkend diploma “Fietstechnicus” bij ROC-TOP.”

Afbeelding: Roetz
Afbeelding: Roetz


Een fietsenmaker ontmoeten
“Heb jij ooit de hand geschud van de persoon die het product heeft gemaakt dat je zojuist hebt gekocht? Wij willen het handwerk, het ambacht, weer benadrukken. Klanten vinden het fijn om te zien waar hun fiets vandaan komt en onze makers kunnen vol trots vertellen. Daardoor ontstaat verbinding tussen mensen die elkaar hedendaags vaak niet ontmoeten.”
Fietsenmakers gezocht!
“We groeien elk jaar sterk en zoeken daarom continue naar nieuwe krachten. Een CV of referenties vragen we niet. Het gaat ons niet om het verleden maar om de toekomst. Technisch inzicht komt goed van pas, maar is geen vereiste. Door goede een-op-een begeleiding zijn de productiestappen snel te leren. Geïnteresseerden kunnen een dagje komen proefdraaien en zich opgeven via participatie@roetz-bikes.nl.”
Toekomstdromen
“We streven er naar om als eerste fietsmerk een 100% circulaire fiets op de markt te brengen. Gemaakt met respect voor de waarde van materialen en ieders talenten. Verder is het een droom van ons dat een groot gedeelte van onze makers de opleiding “Fietstechnicus” afronden en uiteindelijk naar een vaste werkplek kan doorstromen. Hiervoor werd onlangs de Stichting Roetz Fair Factory opgericht.”
Wil jij meer weten over Roetz? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina.
Afbeelding: Roetz
Afbeelding: Roetz

 

Over de schrijver