hetkanWel-blogger Rozemarijn bouwt aan een eetbaar bos in Frankrijk. Op een stuk grond van 20 hectare in de Dordogne probeert ze, samen met haar partner, de principes van permacultuur in de praktijk te brengen. Ook in haar Haagse achtertuin tuiniert ze er op los. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen én schrijft ze over “gezonde voeding van grond tot mond”.
Dat moet ik vaker doen. Workshops geven. Leuk om de dingen die ik weet door te geven, m’n bloglezers eens in levende lijve te ontmoeten, om samen lekkere dingen te maken en je ongans te eten aan zoete dingen zonder suiker. En dan ook nog restjes over te houden. Wat kan leiden tot een heerlijk fris ontbijt als je ze op deze manier bij elkaar gooit…
Meer recepten van Rozemarijn
Rabarbertaart met merengue
Pannekoeken zoals het hoort
Ontbijt 2.0
Kokosmelk is de koningin van dit ontbijtje. Onlangs las ik in een kookboek van Pol Grégoire dat je zelf vrij makkelijk kokosmelk kunt maken uit kokosrasp. Dat zijn dan weer de dingen waar ik blij van word! Ik ben nogal fan van kokos, en zeker van de lekkere crème die bij lage temperaturen boven op de melk zit. Zelf maken scheelt heel wat blikjes kopen die toch wel wat duurder zijn dan de kokosrasp. Je moet overigens wel een goede blender in huis hebben om dit te doen:
[adrotate group=”3″]
1. Laat de gewenste hoeveelheid kokosrasp bij voorkeur een nacht weken (dit hoeft niet persé vanwege antinutriënten, maar maakt de rasp makkelijker te blenden)
2. Gebruik het dubbele volume water (dus op 250 ml kokosrasp gebruik je 500 ml water) om de rasp mee te blenden. Heb je een hele sterke blender zoals een vitamix dan kan je door op hoge snelheid te blenden tot een temperatuur van ongeveer 40 graden komen. Makkelijker is om warm water toe te voegen. Maar dan liever niet warmer dan 50 graden om rauwe kwaliteit te behouden en geen enzymen te doden. Even goed blenden, zeker een paar minuten, zodat de rasp helemaal kapot is.
3. Giet de melk daarna door een kaasdoek en knijp goed uit. De melk kan je meteen gebruiken. Als je de kokosmelk in de koelkast zet zal de crème naar de bovenkant komen en kan je dat er afscheppen. In de koelkast kan je de melk zo’n 5 dagen bewaren.
De pulp die over blijft zou je als kokosmeel kunnen gebruiken. Dat heb ik nog niet geprobeerd maar eerlijk gezegd ziet dat er wel heel droog uit. Daar kom ik nog op terug!
Ingrediënten (voor 2p):
200 ml kokosmelk (t liefst uit de koelkast zodat je vooral de dikke crème te pakken hebt)
1/4 cup (35 gram) geweekte witte amandelen
2 el tot poeder gemalen lijnzaad
1 sinaasappel
1/2 appel
1 dadel
1 el mesquitepoeder
1/2 tl kardamonpoeder
mespuntje vanillepoeder
Bereiding:
– Doe de kokosmelk in een blender met de geschilde sinaasappel (even controleren op pitten), de halve appel (met schil), de mesquitepoeder, kardamon en vanille, even kort mixen (als je het net als ik lekker vindt als je nog losse stukjes sinaasappel ziet)
– Voeg daarna de amandelen en de dadel toe en mix weer even kort. Ook die mogen nog herkenbaar zijn als kleine stukjes voor de lekkere bite
– Schenk het in twee kommetjes en roer er per kommetje 1 el tot poeder gemalen lijnzaad door (gebruik daar bijv. een koffiemolen voor) en laat even staan zodat het lijnzaad wat vocht kan opnemen
– Eventueel afmaken met wat vers fruit (abrikozen doen het goed), wat sinaasappelrasp en een vleugje kaneel, jammie jammie!
Bron: roosgoesgreen.nl
Recept voor zomers ontbijt met kokos en sinaasappel
Over de schrijver

Rozemarijn
Rozemarijn bouwt aan een eetbaar bos in Frankrijk. Op een stuk grond van 20 hectare in de Dordogne probeert ze, samen met haar partner, de principes van permacultuur in de praktijk te brengen. Ook in haar Haagse achtertuin tuiniert ze er op los. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen én schrijft ze over “gezonde voeding van grond tot mond”.
Ga naar alle blogs van deze auteur Rozemarijn
Rozemarijn bouwt aan een eetbaar bos in Frankrijk. Op een stuk grond van 20 hectare in de Dordogne probeert ze, samen met haar partner, de principes van permacultuur in de praktijk te brengen. Ook in haar Haagse achtertuin tuiniert ze er op los. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen én schrijft ze over “gezonde voeding van grond tot mond”.
Ga naar alle blogs van deze auteur