Nederland werd deze week wereldnieuws. En dan heb ik het niet over de internationale aandacht voor de bevroren Amsterdamse grachten waarop massaal geschaatst werd. Nee, dan heb ik het over ’s werelds eerste plasticvrije winkel, in Amsterdam West. Afgelopen woensdag opende de pop-up store van Ekoplaza daar zijn deuren en dat ging niet ongemerkt voorbij. Niet alleen de Nederlandse pers, maar ook het Amerikaanse CNN en de Britse Guardian besteedden aandacht aan het fenomeen. Tijd voor hetkanWEL om er een kijkje te nemen.

Rsz Plasticfree World E1520156204116

Pop-up store

De pop-up store,  of eigenlijk het Ekoplaza Lab, is een kleine winkel dat bijna 700 plasticvrije producten verkoopt.  Het is de bedoeling dat de winkel twee maanden open blijft en daarna verhuist naar een andere tijdelijke locatie. Op deze manier probeert Ekoplaza de aandacht van de consument en van de leveranciers te vestigen op de plastic soep, die maar blijft groeien dankzij de talloze plastic verpakkingen in bijvoorbeeld supermarkten.

Rsz Thee E1520155554357

Plasticvrij verpakken

In de winkel staan bij de producten verschillende borden uitgestald die uitleg geven. Zo staat er bij de thee vermeld dat er geen onnodig cellofaan om de papieren doosjes zit. Bij de glazen potten en flessen vind je een pleidooi om het statiegeld weer in te voeren, omdat glas een prima alternatief is voor plastic. Zo vind je er glazen potten hummus, dat normaal vaak in plastic bakjes verkocht wordt. Ook papier is een prima alternatief voor plastic, zegt een groot bord bij een schap vol papieren zakken bloem en meel.

Biologisch afbreekbaar plastic

Toch liggen er hele schappen vol met plastic verpakkingen in de winkel. Sla en gesneden groenten bijvoorbeeld. Maar ook de noten en zaden liggen in plastic zakjes uitgestald. Grote witte borden maken duidelijk dat het hier om biomateriaal gaat, dat binnen 12 weken composteert in koolstof, water en aarde. Goed om te weten, want de argeloze bezoeker zou in een ‘normale’ supermarkt denken dat het hier om echt plastic gaat. Het kleine groene logo waaruit moet blijken dat het materiaal composteerbaar is, is nauwelijks vindbaar. Daarom heeft elk product in deze winkel een duidelijk zichtbare witte sticker gekregen met de woorden plastic free.

Rsz Afbreekbaar Plastic E1520155441513

Keurmerk plastic free

De pop-up store is een initiatief van Ekoplaza in samenwerking met de Amsterdamse Plastic Soup Foundation en de internationale organisatie A Plastic Planet uit Londen. Deze laatste is verantwoordelijk voor de witte plastic free stickers op de producten. Hiermee introduceren ze een nieuw keurmerk. Met de sticker zie je één oogopslag dat er gegarandeerd geen plastic in het product verwerkt is. Alle producten met dit keurmerk zijn juridisch door Client Earth geaccordeerd.

Internationale pers

De aanloop in het kleine winkeltje is vrij groot. Dat kan ook niet anders na de internationale aandacht die het initiatief deze week kreeg. Zo schreef The Guardian dat de opening van de winkel een mijlpaal is in de wereldwijde strijd tegen plastic vervuiling. En CNN had het over een ‘gangpad van hoop’. In deze tijden waarin we in normale supermarkten glutenvrije, lactosevrije en veganistische producten kunnen kopen, is het toch raar dat je nog nauwelijks plasticvrije producten kan krijgen.

Rsz Suggesties E1520155835569

De winkel

De sfeer in de winkel is er één van nieuwsgierigheid en enthousiasme. Iedereen maakt een praatje bij de kassa met vragen over het afbreekbare plastic, de reacties van de leveranciers en de aandacht van de internationale pers. Er worden wat suggesties op een groot bord geschreven en over het algemeen gaan er twee grote duimen omhoog voor dit initiatief. Ik zou zeggen: als je in de buurt bent, neem een kijkje. En laten we hopen dat de grote supermarkten op z’n minst plasticvrije zones gaan instellen om uiteindelijk al het plastic in de ban te doen.

Over de schrijver

15 gedachten over “Plasticvrij shoppen”

  1. Iemand enig idee waarom de uitvoer hiervan zo moeilijk lijkt?
    Weet iemand of de overheid een Wetsvoorstel kan invoeren dat Nederlandse supermarkten bijvoorbeeld geen plastic verpakkingen meer mogen gebruiken. Dat ze dit bijvoorbeeld in overleg met hun leveranciers/producenten binnen een jaar of misschien 2 jaar verplicht zijn om te hanteren.
    Ik vraag dus niet waarom het voorstel er niet is maar of het in theorie kan worden uitgevoerd door de overheid met een verplichting?
    Ik snap de consequenties voor bedrijven en de kosten voor een onderneming.
    Indien het een initiatief van de overheid is/wordt kunnen er misschien bepaalde (streng bewaakte) subsidies beschikbaar voor worden gemaakt.
    Dit komt bij naar voren omdat we het nu over 1 ‘nieuwe’ winkel hebben zoals in de comments zijn er al een aantal. Zelfs een aantal die hun deuren moest sluiten.. tja dat is niet vreemd als iedereen zich aan zijn oude vertrouwde supermarkt vasthoudt met de zegels en de wel bekende voordelen. Moet er dan een hype – trend ontstaan om te switchen van supermarkt? Ik denk dat een hoop mensen er helaas zo tegen aan kijken: ‘Oeh’ ja plastic is zeker slecht voor het milieu, ja daar heeft u absoluut gelijk in! (en koopt vervolgens een zak appels in een plastic zak)
    Ik snap het wel, ik zeg ook tegen mijzelf: Kom op ga nou naar de sportschool dat is goed voor je! Te weinig bewegen is slecht voor je! Absoluut mee eens. ( betekend niet dat ik er echt zin in heb)
    We lopen nog steeds achter de feiten aan, zijn we allemaal lui? Net zoals ik lui ben om regelmatig te sporten? We zijn bijna weer 5 jaar verder:
    https://www.hetkanwel.net/2013/12/06/eerste-verpakkingsvrije-winkels-op-komst/
    Ik kan er niet veel van maken.. ik wil graag van dat soort nutteloze vervuiling af! Helaas typ ik dit ook op een plastic toetsenboord wat geproduceerd wordt om snel kapot te gaan zodat ik een nieuwe kan consumeren.
    Groetjes Xander,
    sorry voor de waarschijnlijke spelfouten

  2. Is het mogelijk dat de volgende plastic vrij pop up store in stadshart Lelystad komt?
    Duurzaamheid/ leven met minder/ zonder plastic staat hier hoog in het vaandel..
    Zou een mooie impuls zijn voor onze stad.

  3. Bij Genoeg juichen we deze ontwikkeling van harte toe. Je ziet dat het stap voor stap moet gaat: ineens alle verpakkingen en al het plastic de deur uit (of liever: de deur niet meer in) gaat voor veel mensen te ver. De pioniers steken hun nek uit (zoals de verpakkings-vrije winkels) en hebben het nog zwaar. Op de Genoegdag in september vorig jaar vertelde de Amerikaanse ‘Zero-waste guru’ Bea Johnson inspirerend over haar leven zonder verpakkingen. Voor velen inspirerend maar nog wel een brug te ver. Maar door al het pionierswerk groeit wel de bewustwording van de mensen die werkelijk invloed hebben: wij, de kopers van producten. En als de vraag naar minder verpakkingen en minder plastic groeit, volgt het aanbod vanzelf. Dus: wees kritisch, vraag ernaar in de winkel, voeg de daad bij het woord: samen zorgen we ervoor dat we krijgen wat we hebben willen: een wereld met 0% afval.

  4. Super initiatief! Wat ik alleen wel jammer vind is dat er geen producten verpakkingsvrij worden verkocht omdat het niet hun doel is om mensen met eigen zakjes en potjes te laten komen. Dat vind ik jammer want ik denk dat het heel goed samen zou gaan. De oude graanschuur in Amersfoort doet dat al. Die combinatie, in tegenstelling tot volledige verpakkingsvrije winkels in NL, werkt wel. Ja, het is nu nog lastig en tijdrovend om verpakkingsvrij te shoppen. Daarom zou juist een biologische supermarkt keten daarin het voortouw kunnen nemen. Men is inmiddels toch ook al gewend aan het meenemen van een eigen boodschappentas? Doe daar wat katoenen netjes, zakjes en glazen potjes bij in en je bent klaar. Er is uiteindelijk voor het maken van bioplastic verpakkingen dat maar eenmalig gebruikt wordt meer energie nodig dan een katoenen zak dat je gebruikt totdat het uit elkaar valt.

  5. Oke, Jan Pieter Heijestraat , in Oud-West, Kinkerstraat / Kinkerbuurt , 10 minuten met tramlijn 17 van af Amsterdam Centraal Station.

  6. Supergoed! Wat een goede stap! Ik erger me enorm aan al die plastic verpakkingen die iedereen dan maar weer braaf in de container gooit. Waarbij het dan ook niet altijd duidelijk is wat ermee gebeurt.

  7. Wat prachtig! Dit is nieuw voor me. Ook wat Linda zegt was me totaal onbekend. Ik zou er graag eens een kijkje nemen. Wat zijn de adressen van genoemde zaken of waar kan ik die vinden?

  8. Het is de eerste supermarkt met een plasticvrij deel, maar zeker niet de eerste plasticvrije winkel! Denk aan Bag and Buy, Opgeweckt Noord, de nieuwe graanschuur etc. Allemaal pionierswinkels die een stuk verder gingen en gaan. Mooie ontwikkeling, maar dat er met geen woord over deze eerdere initiatieven word gerept vind ik erg jammer. Dat de main stream media niet beter weet dat is te verwachten, maar Het Kan wel moet toch beter weten.

    1. Beste Linda, er zijn inderdaad al wat plasticvrije winkels in Nederland geweest waaronder Bag and Buy en Opgeweckt Noord. Helaas hebben deze twee winkels hun deuren moeten sluiten, omdat er helaas toch te weinig animo was. Tijdens onze plasticvrije maand merkten we bij hetkanWEL dan ook dat het best lastig is om plasticvrije winkels te vinden: https://www.hetkanwel.net/2017/10/09/plasticloos-leven-kost-tijd/ Het Ekolab is trouwens echt een aparte winkel, naast de reguliere Ekoplaza, die in z’n geheel plasticvrij is. Het is een pop-up store dat het concept van plasticvrij wil promoten. Hopelijk leidt het er inderdaad toe dat reguliere supermarkten in ieder geval plasticvrije zones invoeren.

Reacties zijn gesloten.