Papier, dat maak je toch van bomen? De meeste bedrijven doen dat wel, maar Anne Pleun van Eijsden ontdekte andere, duurzame, materialen om papier van te maken. Zonder dat er een boom voor hoeft te sneuvelen. Zij startte het bedrijf ‘Paper on the Rocks’ en laat de papierindustrie nu zien dat het anders kan. HetkanWEL interviewde haar.
Alternatief papier
“Toen ik stone paper ontdekte, dacht ik ‘dit zou wel eens een belangrijk alternatief voor papier van bomen kunnen zijn’. De papierindustrie is een van de grootste vervuilers ter wereld en ontbossing het probleem van onze tijd. Daar wilde ik iets aan doen. Ik woonde in Berlijn en had net een klein kindje gekregen, maar besloot de stap toch te wagen.”
“Ik startte mijn bedrijf Paper on the Rocks en ontwikkelde producten, die ik in Nederland liet maken. Elke twee weken reisde ik met mijn baby heen en weer tussen Berlijn en Amsterdam. Met de trein natuurlijk. Het was niet altijd gemakkelijk, maar absoluut de moeite waard.”
Stone paper
“Stone paper is een uitvinding uit Taiwan. Het wordt gemaakt van 80% steenafval uit mijnen. Het is dus een restproduct. Het steenafval wordt verguisd tot poeder, vervolgens verhit en daarna gebonden. Er is geen water voor nodig, er hoeven geen bomen gekapt te worden en het kost maar 1/3 van de energie, die nodig is om ‘gewoon’ papier te maken. Stone paper heeft een productieproces zonder afval en het kan eindeloos gerecycled worden. Anders dan bij papier, waarbij de vezels na zeven keer recyclen kapot gaan. En het mooie is dat het papier van nature heel wit is en daar houden we in Europa van.”
Een nieuw product
“In Europa kende vrijwel niemand stone paper. Het was echt iets nieuws en de mensen die ik er over vertelde, werden meteen heel enthousiast. Vooral omdat er helemaal geen bomen en water voor nodig zijn om het papier te maken. Het was een soort gadget. In het begin richtten we ons vooral op de consumentenmarkt, maar al snel werd ik benaderd door bedrijven, die grote bestellingen deden voor conferenties, evenementen of als relatiegeschenk. Nu doen we het allebei.”
Leaf paper
“Terwijl ik steeds meer stone paper notitieboeken verkocht, zocht ik ook naar andere alternatieven. Ik kwam in contact met leaf paper uit Zuid-Amerika en India. Leaf paper wordt gemaakt van landbouwafval, zoals de stengels van suikerriet of graan. Die worden normaal gesproken als afval verbrand, omdat ze geen voedingswaarde hebben. Heel erg zonde, want de vezels in de stengels zijn lang en sterk genoeg om papier van te maken. Zo kon ik naast stone paper nog een alternatief bieden voor gewoon papier.”
De toekomst
“Voor de toekomst blijf ik zoeken naar andere bijzondere materialen om papier van te maken. Zit er bijvoorbeeld toekomst in papier van oude kledingstukken? Heel vroeger gebruikten ze textiel om papier van te maken, dus waarom nu niet? Er is genoeg textielafval dat we kunnen recyclen.”
“En ik probeer het gesprek aan te gaan met de industrie, wat ik niet altijd gemakkelijk vind. Veel bedrijven werken heel traditioneel en willen eigenlijk helemaal niet veranderen. Toch blijf ik het proberen. En ondertussen werk ik aan het verduurzamen van mijn eigen productieketen. Er valt altijd nog iets te verbeteren.”
Win een notitieboekje
Wil jij een plek om je gedachten, dromen en schetsen aan toe te vertrouwen? Je grootste levensdoelen, waar je dankbaar voor bent, of je dagelijkse to-do-lijst? Laat dan een reactie achter onder dit blog. Dan loten we en wie weet ontvang jij een boekje thuis. Het enige wat we dan van je vragen, is een korte review.
24 gedachten over “Voor het papier van deze notitieboekjes is geen enkele boom gesneuveld”
Persoonlijk denk ik dat we dit niet ‘klein’moeten zien…maar heeeeel GROOT!
Ik werk op een school en ben heel bewust van de verspilling van papier.
Graag zie ik een bewustwording bij de GROOTverbruikers.
Interessant om eens te testen voor mijn bulletjournal voor 2021!
Ik ben niet zo’n schrijver, maar wel een leesverslaafde.
Proficiat voor jou en in uitbreiding voor heel Nederland, waar dingen gebeuren en ruimte is voor creativiteit Hier bij ons in het kleine België kondigen ze met veel tromgeroffel aan dat ze ergens 250 bomen planten terwijl ze ergens anders stilzwijgend 350 bomen weghalen voor een bouwproject, parking …. Wij willen ook HETKANWEL bedanken voor de info van alle dingen die er toe doen in dit leven. Zoals het maken van zeep van klimopbladeren, neem olie, bijenhotel ………. Dat boom-loos papier zal wel niet in België te verkrijgen zijn, maar wij vinden dat weeral een toonbeeld van hoe we onze opvolgers, kinderen een mooier leven kunnen bieden Dank u wel Anne Pleun om te tonen dat het anders kan en Asceline Groot om dat uit te zoeken en HETKANWEL om dat met ons te delen en heel Nederland om de mooie initiatieven ven jullie land Allen een dikke proficiat.
Prima initiatief van Anne Pleun! Hier in Spanje is er afval van palmbladeren (met lange vezels). Wij vragen ons af of dit ook een goede grondstof zou kunnen zijn.
Bijzonder hoopvol is dat. Graag verneem ik waar er reeds verdeelpunten zijn. Met plezier zal ik anderen op dit spoor zetten …
Wat fijn dat Anne Pleun dit ontdekt heeft! Ik ben al een tijd opzoek naar duurzame notitieboekjes wat helaas moeilijk te vinden is. Ik ben benieuwd hoe deze zijn!
Super product lijkt me dit. Ik wil het graag voor jullie uitproberen. Wat mij betreft gaan veel meer mensen hier kennis mee maken zodat we de wereld samen een beetje mooier kunnen maken!
Heerlijk! Ik hou enorm van schrijven met de hand en ben nieuwsgierig hoe dit voelt
Ik ben benieuwd hoe papier van alternatief materiaal voelt en schrijft. Lijkt me geweldig om te proberen en mijn gedachten de vrije loop op te laten ????
Wat een mooi initiatief. Ik ben erg benieuwd of het anders is dan “gewoon” papier. Verder ben ik dol op notitie boekjes, dus ook wat dat betreft zou ik het leuk vinden om te winnen.
Echt wat voor mij! Duurzaam en ik gebruik veel papier om glas-in-lood panelen te ontwerpen.
Wat zou ik graag mijn dagelijkse mijmeringen op een milieuvriendelijker papier schrijven. Ik ga meteen op zoek naar stone- of leaf-paper.
Ben erg benieuwd naar dit mooie initiatief. Lijkt me ook erg leuk om als relatiegeschenk weg te geven. Ik zou erg dan ook graag eentje willen proberen.
Wat een mooi alternatief om bomen en daarmee onze “longen van de aarde te besparen. Super dat je dit in de wereld verspreid via oa. notitieblokjes. Ik ben wel nieuwsgierig naar hoe zo’n papier aanvoelt,
uiziet en hoe het voelt om erop te schrijven met potlood, kleurpotloden en pen. Ook ben ik benieuwd naar hoe het vouwt en zich houdt tijdens bv papiermaché, verven en andere knutselmanieren. Ik maak dan ook graag kans op zo’n notitieblokje… Fijne dag grtjs Carla
Wat een hoopvol bericht. Daar wordt een mens vrolijk van in deze lastige tijd
Wat bijzonder!, papier van steen! Het zal wel nog niet zo eenvoudig zijn om het echt te recyclen omdat het meteen tussen het bomen papier terecht gaat komen. Ik ben superbenieuwd hoe dat papier er uit ziet. Eigenlijk zou papier uit bomen de uitzondering moeten zijn, aangezien er zoveel alternatieven zijn.
Mooi om te lezen dat zo het probleem van restafval bij productie van andere producten nu ingezet kan worden voor mooie nieuwe materialen
Reacties zijn gesloten.