Onkruid is goed voor insecten, maar het kan ook heel vervelend zijn. We hebben het dan niet over planten met een geneeskrachtige werking of de exemplaren die je kunt eten, maar over mos tussen de tegels en het groen dat je tuin in razend tempo overwoekert. Hoe kom je daar nou op een natuurlijke manier vanaf?
Het tuincentrum ligt vol met onkruidbestrijdingsmiddelen, maar die heb je nergens voor nodig. Met huis-, tuin- en keukenspullen verwijder je onkruid met gemak, zonder schade toe te brengen aan het milieu. Pas wel goed op dat je het plaatselijk en met mate aanbrengt, zodat en het niet in de bodem terecht komt.
Onkruid wieden met de hand
Voordat je met allerlei middeltjes aan de gang gaat, is het beste advies om onkruid geen kans te geven om te groeien. Als het hoog staat, is het leed al geschied en heb je volgend jaar hetzelfde probleem. Kom daarom direct in actie en begin zo snel mogelijk met schoffelen en wieden.
Trek de ongewenste planten met wortel en al uit de grond. Daarna kun je ze laten drogen en via de groenbak afvoeren. Blijf dit doen, want op een gegeven moment is de wortel uitgeput en ben je er vanaf.
Dit is natuurlijk wel meteen de meest arbeidsintensieve methode, maar een dagje met je handen in de aarde en je neus in het groen is wel heel goed voor je humeur én een serieuze work-out.
Gekookt water
Het kan lastig zijn om onkruid met de hand tussen de tegels uit te trekken. Vaak trek je dan alleen de plant los, maar blijft de wortel zitten. En bij mos werkt dat helemaal niet. Gekookt water is dan een oplossing. Je giet het hete water over het onkruid, even laten intrekken en schrobben maar. Wat blijft zitten kun je met een onkruidkrabber of aardappelschilmesje gemakkelijk wegkrabben.
Zoutoplossing
Planten gaan dood van zout water en dat maakt een zoutoplossing een prima manier om van je onkruid af te komen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het voorzichtig aanbrengt, want anders gaan ook de andere planten dood en komt het in de grond.
Je kunt 1 deel zout mixen met 8 delen water. Vervolgens voeg je er een beetje groene zeep bij en giet je het mengsel in een plantenspuit. Spuit het alleen op de bladeren en de stam en niet in de aarde. De “mooie” planten kun je het beste opzij binden, zodat je ze niet per ongeluk raakt.
Zoutoplossing kan je tegels aantasten, dus houd daar rekening mee als je het gebruikt.
Houtsnippers, stro of boomschors
Open, donkere plekken in je tuin zijn gevoelig voor onkruid. Gras groeit lastig op deze plekken, maar houtsnippers, stro of boomschors zijn dan een oplossing. Door de aarde met deze materialen te bedekken, krijgt onkruid geen kans om te groeien.
Veel succes. Heb je zelf nog tips? Deel ze met ons, dan voegen we ze bij in de blog.
19 gedachten over “Onkruid in je tuin? Zo kom je er op een natuurlijke manier vanaf”
I got good info from your blog
I also believe thence, perfectly composed post! .
Pingback: Akkervarkens zijn kleine landschapsbeheerders
Pingback: De Onkruidenier wordt de eerste openlucht supermarkt
Prachtig ! mos tussen de tegels. Wie heeft bedacht dat dat niet mooi is en weg moet ?
Gekookt water is wat anders dan kokend/kokend heet water. Ik zit te kijken van dat natuurlijk schoonmaakazijn in je tuin spuiten.
Onkruid bestaat niet, evenmin als 0ngedierte. Wel onmensen
(verkrachters, lust,moordenaars enz.enz.)
Omdat WIJ er last van hebben moet het zo nodig ON–
heten.
Ik heb eerbied voor het leven en gruwel van agressieve
middeltjes. Met branden, heet water en zout enz. enz.
dood je ook meteen heel veel kleine diertjes, waar bv vogels van leven.
De beste methode is gewoon karton leggen over wat ongewenst
is. Of uittrekken.
Daar kan inderdaad ook hier weer een boompje over worden opgezet. Puntje bij paaltje weet iedereen natuurlijk wat er eigenlijk zou moeten worden gedaan, om bij de bestrijding geen ongewenste schade aan te richten: Gewoon wieden. Niks nieuws onder de zon. De Trump in ieder van geeft ons de argumenten om het tóch anders te doen!
Reacties zijn gesloten.