Een paar weken geleden had ik met een vriendin een gesprek over onze douchegewoonten. Zij douchte minimaal twee keer per dag, omdat ze dat heerlijk vond. Ik ben een paar jaar geleden gestopt met elke dag douchen en poedel de helft van de tijd vrolijk met een washandje en koud water bij de wastafel. Of, als ik het even niet kan opbrengen, met warm water, maar nog steeds: washandje, wastafel. Dit ritueel begon ongeveer in dezelfde tijd dat ik besloot mijn haar nog maar één keer per week te wassen (ik heb ‘no poo’ geprobeerd, maar dat vond ik na maandenlang dof en vettig haar toch een ‘no go’). Na de ‘no poo’ (geen shampoo) rage kon je er natuurlijk op zitten wachten dat de volgende trend zich aandiende, die net even een stapje verder ging: niet meer douchen én geen zeep meer gebruiken.
De douche cijfers
Laten we ons eerst eens even focussen op dat douchen. Afhankelijk van de douchekop en hoe snel je water warm wordt (en hoe lang je het dus moet laten doorstromen) gebruiken we in Nederland gemiddeld 51 liter water per douchebeurt. Dat is ongeveer 7 liter water per minuut. Over het algemeen gaat 80% van ons warm water gebruik dan ook op aan douchen. En dat terwijl warm water het milieu 50 keer zoveel belast als koud water. Als je dan bedenkt, dat koud douchen supergezond voor je is, is het misschien toch een overweging waard om je eraan te wagen. Ik moet heel eerlijk zeggen: vroeger toen ik nog vakantie vierde op tropische eilanden ging me dat prima af, maar in ons koude kikkerlandje blijf ik het een uitdaging vinden. Naarmate het buiten kouder wordt, wordt mijn douche warmer en in grauwe wintermaanden als deze krijg ik zelfs de moed niet bij elkaar verzameld om koud af te douchen.
Als we onze gemiddelde douchetijd van 9 minuten zouden verkorten naar 5 minuten, besparen we in Nederland jaarlijks 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas (en dat kan ook geen kwaad met die stijgende energieprijzen). Dat is in totaal 490 miljoen euro, volgens Milieu Centraal. Maar we besparen niet alleen geld, maar ook tijd. Iedere Nederlander staat namelijk gemiddeld zo’n 120 dagen van z’n leven onder de douche! Die vriendin van mij dus iets meer en ik dus wat minder. En die mensen die volgens de nieuwste trend helemaal niet douchen (of zeep gebruiken) halen het gemiddelde al helemaal omlaag.
Niet meer douchen
In The Guardian was te lezen dat een hele groep mensen -in het verlengde van de no poo-beweging – zich niet meer met zeep wast. Zij willen bacteriën hun natuurlijke werk laten doen en zeep, zo is de theorie, verwijdert het beschermende vetlaagje van je huid en tast de pH-waarde aan. Bacteriën leven van de ammoniak uit ons zweet en houden ons dus op een natuurlijke manier schoon. Net als de microben in ons darmstelsel, beschermen ze ons tegen ziekteverwekkers en houden ze ons gezond door allerlei vitaminen en andere nuttige chemicaliën aan te maken.
Uitdrogende huid
Nou was mijn persoonlijke beweegreden om minder te gaan douchen niet zo zeer om water of energie te besparen, maar om iets te doen tegen mijn uitdrogende huid. Net als bij het wassen van mijn haar, leek ik in een vicieuze cirkel terecht te zijn gekomen van wassen en daarna weer oppeppen. In het geval van mijn haar was dat verzorgende crèmespoeling en verstevigende schuim, gel of lotion (waarmee ik mijn haar weer vies maakte en het weer moest wassen). In het geval van mijn lijf was dat: inzepen onder de douche en dat dan weer recht trekken met met liters bodylotion of olie (wat ik eigenlijk heel onprettig vind aanvoelen, want overdadig vettig).
Ook daarin blijk ik overigens niet de enige te zijn, want in onze overdreven hygiënische tijd, vieren huidziektes als eczeem en acne hoogtij en is iedereen koortsachtig op zoek naar oplossingen voor een droge huid. Iets waar de beauty industrie natuurlijk gretig op inspeelt met hun zeep, deo en bodylotion waarvan ze beloven, dat het je huid hydrateert en je pH-waarde in balans houdt. Maar waarom niet uit die vicieuze cirkel stappen, de oorzaak van het probleem aanpakken en dus minder je haar wassen en minder onder de douche staan met liters zeep.
Toch niet stinken
De geïnterviewden uit het artikel in The Guardian hebben stuk voor stuk al jaren niet meer onder de douche gestaan. Toch stinken ze niet, zo stellen ze (ik kan het natuurlijk niet controleren). Ook niet als ze zes uur per week peentjes zweten in de sportschool. Hun geurloze oksels zijn volgens hen een teken van een gezonde microbioom van de huid. Iets waar overigens (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor is, want -zo waarschuwt een wetenschapper- er is vooral heel veel dat we nog niet weten.
Probiotica voor de huid
Toch lijkt de interesse voor het microbioom van de huid te groeien. En vooral voor de vraag of we een gezond microbioom kunnen stimuleren door een soort probiotica op de huid te smeren. De markt van de probiotische huidverzorging is de afgelopen vier jaar dan ook met meer dan 300 procent gegroeid. De vraag is dus of we over een tijdje helemaal geen zeep meer gebruiken, het douchen overslaan en ons in plaats daarvan insmeren met een soort probioticamiddel om niet te stinken. Of dat we dat probioticamiddel ook achterwege kunnen laten en ‘gewoon’ kunnen volstaan met wat water zo nu en dan.
Zeep
Hoe het ook zij: ik heb vooralsnog geen afscheid genomen van mijn oude, vertrouwde stukje zeep. Dat heeft toch te maken met het feit, dat ik heel graag lekker fris ruik en op de één of andere manier bang ben dat alleen water hiervoor niet (altijd) genoeg is. En over één ding lijkt iedereen het in ieder geval eens te zijn: je handen moet je sowieso altijd met zeep blijven wassen. Dat heeft te maken met hygiëne, terwijl het wassen van je haar en de rest van je lichaam weinig tot niks met hygiëne te maken heeft, aldus Skotnicki, een dermatoloog uit Toronto. Maar ik neem het zekere voor het onzekere.
Zou jij overwegen om je niet meer te douchen en geen zeep meer te gebruiken? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
105 gedachten over “Trend: niet meer douchen en geen zeep meer gebruiken”
Ik douche al niet meer sinds eind 2019 en kook een pan water 2 a 3 x per week en vul dat aan met koud, een yoghurt emmertje verwend mij met wat water over mijn lichaam verder gebruik ik biologisch zout 1 x in de week dat helpt tegen uitdroging van de huid, ik bespaar voornamelijk water omdat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen dat er heel veel mensen op de wereld zijn die niet eens schoon drinkwater tot hun beschikking hebben en ik me kapot schaam voor wat er hier in deze plek op de wereld aan verkwisting word gedaan. De onverschilligheid ten aanzien van onze medebewoners op deze gemeenschappelijke aarde, is ongekend! en het bespaart mij kosten want ik ben ziek en leef op bijstandsniveau, om niet in de schulden terecht te komen en verantwoording voor mijn situatie te nemen doe ik alles, om te besparen. Ik ben trots dat ik die verantwoording neem. maar minder betalen bij waternet zit er niet in want heb geen watermeter, dus het is niet bewijsbaar, jammer want dan had ik nog meer kunnen bezuinigen. Dat de rijken net zoveel betalen als ik en verkwisten is daar een zuur voorbeeld van.
Wij douchen sinds enkele jaren om de dag. En niet te lang, voor mij zo’n drie minuten, eindigend met even koud water over de armen en de benen. Dat scheelt al enorm in gas- en water gebruik. En dan met een stuk Aleppo zeep waar ik langer dan een jaar mee doe. Voor mijn haren nog eenmaal per week met shampoo.
Ik douche en was mijn haar 1x per week. Verder sta ook ik lekker elke ochtend koud water in mijn gezicht te plensen.
Ik douche het liefst maximaal 1 X per week, zo kort mogelijk en gebruik vaak geen zeep voor mijn lijf. Zo nu en dan doe ik dat wel en gebruik dan zeep vrij van parfum en microplastic. Mijn oksels was ik al jaren nauwelijks met zeep en heb praktisch nooit last van zweetluchtjes. Zodra dat wel t geval is gebruik ik een vochtig gemaakte aluinsteen. Dan is t probleem weer voor tijden opgelost.
Het gebruik van zeep heeft mij jaren van jeuk opgeleverd. Armen en benen jeukten als een malle na t douchen.
Wat ook heerlijk is, smeer je hele lijf voor t douchen met biologische amandelolie of blanke sesamolie in en spoel je met lauw water af. De huid is babyzacht én schoon!
Om je fris te voelen hoef je niet lang onder de douche te staan. Kort douchen voor het slapen gaan vind ik heerlijk. De dag eraf spoelen, schoon je bed in. Een blok Aleppo zeep voor oksels en edele delen. Een ander blok voor het haar, een paar keer per week.
‘s Morgens lekker snel klaar.
Nu douche ik me weer elke dag, kort, en spoel koud af. Heerlijk. Daarvoor waste ik me een tijdje aan de wastafel met een washandje. En douchte ik twee keer per week ofzo. Goed idee om dat weer te gaan doen.
Ik douche elke dag, maar uitsluitend met koud water en slecht 2 minuten (zomer en winter). In het begin was het koude water wennen, maar nu heb ik er geen enkel probleem meer mee en vind ik het heerlijk. Het scheelt veel water, energie en ik voel me prima.
Wat fijn om hier wat verhalen van gelijkgestemden te lezen. In mijn omgeving durf ik eigenlijk niet te vertellen dat wij maar 2 keer per week douchen, omdat je dan echt raar wordt aangekeken. Voor onze dochter van 3 heb ik nog nooit zeep of shampoo gebruikt. Haar huid is prima en haar haar is prachtig, nooit vet ook. Zelf gebruik ik nog wel shampoo, tijdens periodes zonder shampoo blijft het toch vet.
Hallo, wat voor alternatieven gebruiken jullie voor zeep? Of misschien helemaal niets?
Zelf heb ik jaren geleden de zeep afgezworen en nu gebruik ik alleen nog maar Jojoba-olie. Dat parfumeer ik met bijvoorbeeld eucalyptusolie, of muntolie. Bevalt uitstekend, maar eerlijk gezegd heb ik geen idee of dat dermatologisch gesproken goed is of niet. Mijn huid voelt niet vettig ofzo, en ik ruik ook niet ondanks dat ik elke dat sport.
Mijn haar scheer ik heel kort met een tondeuse, en de huid van mijn hoofd (en dus het beetje haar dat er nog zit) neem ik ‘gewoon’ mee in de oliebehandeling. Gaat prima en voelt heerlijk aan.
Douchen doe ik een minuut of twee, en ik heb mezelf aangeleerd eerst onder de douche te gaan staan en dan pas de kraan aan te zetten omdat ik veel moeite had met al dat verspilde water. Het is even wennen maar voelt heerlijk nu, en je hoeft niet meer te wachten tot het ‘veilig’ is om onder de straal te stappen. Ik kan het iedereen aanraden!!!
Eens in de week douch ik; zo hebben we het als kind geleerd. Ik was dan mijn haar met een stukje olijfoliezeep. Na het douchen moet ik altijd mijn huid insmeren met jeukstillende crème. Ik stink niet (dat vraag ik weleens na).
Vijftig jaar geleden was ik trouwens te gast bij een boer op een Iers eiland, die zei maar eens per jaar te baden, in zee. Ook hij stonk niet.
Reacties zijn gesloten.