Goede nachtrust: broodnodig!

Werk, gezin, hobby’s, vrienden, we hebben het er maar druk mee. Soms lijkt het alsof er niet genoeg uren in een dag zitten. Dit blijkt ook uit het slaapgedrag van de gemiddelde Nederlander. Zo komt een derde niet aan de kritische ondergrens van zes uur slaap per nacht.

Slapen wordt steeds vaker gezien als een noodzakelijk kwaad, maar is dit absoluut niet!
Om maar een open deur in te trappen: wie goed slaapt, functioneert overdag beter. Stiekem weten we dit allemaal wel, maar toch werken we ‘s avonds laat door. In bed kijken we nog even tv en vaak zijn we nog lang bezig met onze smartphone. Als we dan toch gaan slapen, is het meestal later dan gepland en liggen we lang wakker.

Slechte slapers leven korter

Emeritus hoogleraar van de UvA Gerard Kerkhof doet onderzoek naar alle facetten van slapen. Rond gezond leven gaat veel aandacht uit naar eten en sporten, terwijl het thema slapen een ondergeschoven kindje is. Onterecht volgens Kerkhof, omdat te weinig slapen dramatische gevolgen kan hebben. Eén nacht slecht slapen heeft al invloed op prestaties overdag, omdat het concentratievermogen afneemt. Op lange termijn leiden slaapproblemen tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en obesitas. Ook neemt het risico op Alzheimer en depressies toe. Dit alles leidt tot een schokkende conclusie: slechte slapers leven korter.

6 uur als absolute minimum

Af en toe een nachtje doorhalen is geen ramp, maar elke nacht te weinig slaap krijgen is dus erg ongezond. De ideale hoeveelheid slaap ligt volgens Kerkhof tussen 7,5 en 8,5 uur, met 6 uur als kritische ondergrens. Wie dit niet haalt en gedurende drie maanden meer dan drie keer per week grote problemen heeft met slapen, heeft een slaapstoornis. Dit is helaas bij een groot aantal Nederlanders het geval. Vooral jonge vrouwen (tussen de 18 en 20 jaar) hebben hier last van. Waarom is nog niet helemaal duidelijk, maar hormonen, stress en te weinig beweging hebben hier mee te maken.
Niet alleen uit het onderzoek van de hoogleraar (dat op korte termijn wordt gepubliceerd) wordt duidelijk dat Nederlanders slecht slapen. Dit blijkt ook uit het aantal mensen dat zich door laat verwijzen naar een slaapcentrum. Zo worden bij Slaapcentrum Haaglanden jaarlijks 2000 patiënten behandeld; bijna een verdubbeling van vijftien jaar geleden. Ook bij andere slaapcentra is deze zorgelijke tendens te zien.

Een slaapkamer is om te slapen

We kunnen concluderen dat het voor de gemiddelde Nederlander geen overbodige luxe is om beter te leren slapen. Hoe kom je weer toe aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid slaap? Hiervoor is geen magische formule, maar er is wel een aantal dingen die goede slaap bevorderen. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: maak van de slaapkamer weer een plek om echt te slapen. Verban dus de televisie en de telefoon, om echt tot rust te komen. Meer tips in één van onze volgende blogs!

Over de schrijver

2 gedachten over “Goede nachtrust: broodnodig!”

Reacties zijn gesloten.