Minder werken en toch hetzelfde salaris? De Zweden doen het

Foto Flickr, Fredrik Rubenson Zweedse Vlag
Foto Flickr, Fredrik Rubenson Zweedse Vlag
Het klinkt als een droom. Minder werken en toch hetzelfde salaris verdienen. Wie wil dat nou niet? En toch zou het maar zo kunnen dat het in de toekomst realiteit wordt. In het Zweedse Göteborg gaan ze het in ieder geval als experiment in 2015 proberen. In plaats van 8 uur nog maar 6 uur per dag werken, tegen hetzelfde loon. Door twee uur per dag minder te werken zouden de werknemers productiever, gezonder en minder ziek zijn.

De 60 werknemers van het Svartedalens verzorgingstehuis in Göteborg zijn de eersten die na de jaarwisseling minder gaan werken voor hetzelfde geld. De burgemeester van Göteborg, Mats Pilhem, hoopt dat de de werknemers zich minder vaak zullen ziek melden en efficiënter zullen zijn. Sceptici daarentegen betwijfelen of het experiment wel standhoudt. Zo zouden de gezondheidsvoordelen niet zo groot zijn en kost het teveel geld.

Helemaal nieuw is het idee voor minder uren werken tegen hetzelfde salaris overigens niet. In Duitsland is eerder al eens geprobeerd om een kortere werkweek in te voeren zonder dat de werknemers daarbij financieel gekort werden. De Duitse minister van Gezin Manuela Schwesig leek het een goed plan om ouders van jonge kinderen 32 uur per week te laten werken om er zo voor te zorgen dat moeders weer aan de slag gaan. Dit voorstel ging uiteindelijk niet door omdat bondskanselier Merkel helemaal niets in het plan zag.

Tegenvallende (politieke) voordelen of niet: uit een reportage van de Zweedse televisiezender SVT blijkt dat de werknemers vrijwel unaniem blij zijn met de minder werkuren per dag!

Bron: joop.nl en svt.se

Lees ook
Kijktip Tegenlicht: Zo maak je de woestijn weer groen
[adrotate group=”1″]

1 gedachte over “Minder werken en toch hetzelfde salaris? De Zweden doen het”

  1. Geachte Dame of Heer,

    heel fijn en wat heeft de ondernemer hieraan? Mogen we nog harder ploeteren om het belastinggeld bij elkaar te verdienen waar alle dienstverlende beropen van betaald worden? En eveneens subsidies uit bekostigd worden, enz. enz.

    Met vriendelijke groet Wankja Ferguson

Reacties zijn gesloten.