Onderzoek wijst dat uit dat minder slapen helpt tegen slapeloosheid. Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh hebben ontdekt dat aangepaste gedragstherapie blijkt te helpen bij chronische slaapgebrek. Niet slapen leidt tot fysieke klachten en heeft een schadelijk effect op de geestelijke gezondheid.
Goedkoper en sneller
Buysse onderzocht met zijn team de gevolgen van een pil-vrije gedragstherapie. Zijn onderzoek toont aan dat cognitieve gedragstherapie net zo effectief is tegen slapeloosheid als een pil, maar veel minder bijwerkingen heeft. “Als je slecht slaapt, kun je beter minder tijd in bed doorbrengen.” aldus onderzoeksleider Buysse. Daarnaast is chronische slapeloosheid bij volwassenen relatief eenvoudig en goedkoop te overwinnen door een aantal gesprekken met een verpleegkundige als onderdeel van een korte gedragstherapie.
De nieuwe resultaten zijn vergelijkbaar met eerder gepubliceerde resultaten over intensieve cognitieve gedragstherapie. “Veel van de slapelozen besteden veel tijd in bed met zorgen maken over het niet kunnen slapen,” zegt Thomas Neylan van de Universiteit van Californië. “Als je er niet klaar voor bent om in slaap te vallen, ga niet in bed liggen en jezelf dwingen om te slapen. En als je midden in de nacht wakker wordt en niet weer in slaap valt, stap dan uit bed,” is volgens Neylan de oplossing. “Je wilt niet de ervaring hebben dat je in bed ligt terwijl je wakker bent.”
Bron: mnn.com, archinte.ama-assn.org
Lees ook:
Goude oude telefoon helpt egyptenaren op internet
Wetenschappelijk bewezen: we stoken ons dik
Groenere kledingkast na ‘slow makeover’
1 gedachte over “Minder slapen helpt tegen slapeloosheid”
'Televisie kijken, sms’jes versturen, mail checken en gamen vlak voor het slapengaan, zorgt voor een slechte nachtrust. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse National Sleep Foundation (NSF).' https://www.hetkanwel.net/2011/03/07/16269/
Reacties zijn gesloten.