Natuureiland Marker Wadden eerste zelfvoorzienende eiland van Nederland

Het water komt uit een lokale bron, de elektriciteit op het eiland wordt opgewekt met zonnepanelen en op niet-zonnige dagen zorgt een windmolen voor energie: op Marker Wadden is een volledig zelfvoorzienende nederzetting gebouwd. Het eiland, een uniek natuurgebied, is niet aangesloten op het landelijke netwerk van elektriciteit, gas, drinkwater of riolering en is daarmee het eerste duurzame en volledig autarkische eiland van Nederland.

Natuurherstel Marker Wadden

De vijf natuureilanden van Marker Wadden, ‘het nieuwste stukje Nederland’, is een uniek natuurgebied in ontwikkeling en werd in opdracht van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer.  De eilanden, onderdeel van Nationaal Park Nieuw land, dragen bij aan het natuurherstel en de waterkwaliteit van het Markermeer en geven duidelijk een impuls aan de voedselketen. Uit onderzoek blijkt dat de afgelopen jaren de beschikbaarheid van voedingsstoffen in het water flink is toegenomen. Hierdoor ontstond meer voer voor de vogels en vissen: grote hoeveelheden insecten en ander klein leven zoals algen, watervlooien en vislarven. De Marker Wadden brengen, letterlijk, nieuw leven in het Markermeer en vormen zo een paradijs voor de aanwezige dieren.

Duurzame systemen

Op het Haveneiland, het enige eiland van de vijf in het natuurgebied dat toegankelijk is voor publiek, ontwikkelde Firan een volledig off-grid netwerk. Zo kunnen het bezoekerscentrum, een gebouw met ruimte voor onderzoek en de vier vakantiehuisjes helemaal zelfvoorzienend draaien. De lokaal opgewekte zonne- en windenergie sluiten naadloos aan op de andere duurzame en zelfvoorzienende faciliteiten op het eiland. Zo zijn de gebouwen gemaakt van duurzaam hout en wordt het water ter plekke uit een bron opgepompt en gezuiverd. Het eiland is daarmee uniek. Andre Rijsdorp, projectleider: “het integreren van de verschillende duurzame systemen was een enorme puzzel. Van een geheel zelfvoorzienend systeem zijn geen voorbeelden, dus hebben we heel veel zelf moeten uitdokteren.”

Een eiland van de natuur

Bij de bouw van de hoogwaardige architectonische gebouwen, waaronder de vakantiehuisjes, is op ieder vlak rekening gehouden met het eiland. Het nederzettinkje past goed in het duinlandschap en werd met het hout uit de eigen bossen van Natuurmonumenten – elders, zodat de natuur op het eiland zo min mogelijk werd verstoord – opgebouwd. Toch blijft het eiland voornamelijk van de natuur: de omvang van de bebouwing wordt beperkt gehouden. Slechts 0.1% van de oppervlakte van de natuureilanden Marker Wadden is bebouwd.

Slapen in een eilandhuisje

Hoewel het gebied nog in ontwikkeling is, is het Haveneiland al sinds 2018 open voor publiek. Er vaart een veerboot naar het eiland, maar je kunt ook met je eigen boot aanmeren om een dagje te wandelen, te genieten van het nieuwe strand, vogels te kijken of sinds kort dus zelfs te blijven slapen in een van de energieneutrale eilandhuisjes. De opbrengst van de verhuur van de huisjes komt 100% ten goede aan het natuurbehoud op de Marker Wadden.

Foto inzet: still uit Youtube video Natuurmonumenten

Over de schrijver

13 gedachten over “Natuureiland Marker Wadden eerste zelfvoorzienende eiland van Nederland”

  1. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really
    nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website
    to come back in the future. All the best

  2. I truly love your blog.. Very nice colors & theme. Did you make this site yourself?
    Please reply back as I’m planning to create my own personal website
    and would like to learn where you got this from or just
    what the theme is named. Kudos!

Reacties zijn gesloten.