Kleren groeien niet aan bomen, ze worden gemaakt door mensenhanden. En sinds Marieke Eyskoot haar eigen schoenen hipper verfde, heeft ze nog meer gekregen respect voor dat mensenwerk. Ze strijdt al jaren voor eerlijke en milieuvriendelijke omstandigheden op de Afrikaanse katoenvelden en in de naaiateliers van Bangladesh. Maar ze wil ons ook helpen duurzame mode te kopen, daarom schreef ze het boek ‘Talking Dress – Vertelt je alles over eerlijke kleding (en lifestyle)’. Het boek krijgt niet alleen veel media-aandacht, ze stond deze week zelfs op nummer 21 in de Duurzame Top 100 van Trouw.
Opmerkelijk hoge score, vind je niet? Je staat ruim boven bijvoorbeeld Stientje van Veldhoven, die twee keer groenste politica van het jaar was.
“Het is een ontzettende eer om in die lijst te staan. Er staan ook veel mensen niet in, die ook prachtige dingen doen. Het is denk ik vooral waardering voor iets wat ik met heel veel anderen heb gedaan. Ik zie het als een plek voor “Eerlijke kleding” op die lijst, want die was er nog niet echt.”
Waarom heb je dit boek geschreven?
“Veel mensen zijn met het onderwerp “duurzame kleding” bezig, ze willen weten waar ze het zelf kopen of wat ze kunnen doen. Dat is ook de reden voor dit boek: ik wil al die mensen helpen om hun kleine bijdrage te leveren, zodat we samen iets groots kunnen betekenen. Want je hoort vaak: “Het is toch een druppel op een gloeiende plaat!” Maar een druppel inkt kan water al een andere kleur geven. Elke kleine stap maakt wél verschil, je hoeft echt niet meteen een heilige te worden. Dat ben ik ook niet.
Kies ook vooral wat bij je past: voor de één is dat kleding ruilen, voor de ander het kopen van de hipste ethical fashion merken, en voor een ander minder wassen of kleren vermaken. In mijn boek laat ik zien hoe je dat kunt doen.”
Als ik duurzame schoenen wil kopen, sjouw ik heel Utrecht door, en uiteindelijk vind ik altijd maar één paar schoenen bij dezelfde winkel. Ik loop dus al drie jaar in dezelfde Van Lier schoenen. En hetkanWel-hoofdredacteur St. Maarten ook.
“We zijn er nog niet, het aanbod duurzame kleding is nog lang niet zo groot dat we klaar zijn. De beweging moet flink doorgaan, ook al krijgt’ie nou een beetje vaart. Daarom heb ik in het laatste deel van het boek een shop & inspiratiegids gezet waar mensen direct mee aan de slag kunnen. Die gids staat nu ook online, en het is ook een app voor android (nu al beschikbaar) en iPhone (volgende week beschikbaar). Samen kunnen we deze gids zo volledig mogelijk maken, dus het zou super zijn als iedereen tips voor geweldige winkels in hun buurt naar me opstuurt.”
In deze poëtische en bevlogen TEDx-lezing op TEDxAmsterdam wordt duidelijk waarom Marieke zich zo ontzettend inzet voor eerlijke mode. Het filmpje leert nog iets: ze heeft een schitterend Brits accent. Marieke Eyskoot: “Ik weet ook niet hoe ik aan dat accent kom. Misschien was ik in een vorig leven een lady uit Oxford?”
Benieuwd naar het boek ‘Talking Dress – Vertelt je alles over eerlijke kleding (en lifestyle)’? Lees hier waar je het kunt kopen bij jou in de buurt.
Marieke Eyskoot: stijlicoon voor eerlijke kleding
- Geplaatst door Frissewind
- 14 oktober 2012
- Leven
Over de schrijver
Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frissewind
Matthijs Sienot is een van de oprichters van hetkanwel. Tegenwoordig is hij Tweede Kamerlid voor D66. Hij blogt hier nu alleen nog eens per twee weken over het onderwerp 'Klimaat & Energie'. Verder is hij niet meer betrokken bij hetkanwel.
Ga naar alle blogs van deze auteur